Saija Aartela
– Aikaisemmista parisuhteistani olen oppinut, että enää minun ylitseni ei kävellä, Sani toteaa.
Julkkikset

17 vuotta itseään nuoremman miehen kanssa kihlautunut Sani: ”Jos Samuli joskus haluaa biologisen lapsen, hän on vapaa menemään”

Laulaja Sani saa energiansa muutoksista ja uusista aluista. Taakse on jäänyt monta kotia ja useita pitkiä parisuhteita. Nyt vierellä on kihlattu, jonka kanssa Sani toivoo päätyvänsä vihille asti – ensimmäistä kertaa elämässään.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Kristiina Kurronen/Otavamedia

Rohkeutta ja reipasta asennetta Sanilta eli Saija Aartelalta, 46, ei ole koskaan puuttunut. Hän on aloittanut useasti alusta uudella paikkakunnalla ja uudessa ihmissuhteessa. Nyt hänellä on vielä uusi ammattikin.

Kartanon emäntä tai jokapaikan höylä. Kumpaakin nimitystä voi Sanin puolesta käyttää.

Vuoden alusta asti Sani on pyörittänyt Villilän kartanoa. Hän vuokrasi tilat yhtiökumppaninsa kanssa Nakkilan kunnalta ja on kevään aikana ehostanut paikkoja. Kesällä majoitus- ja ravintolapalveluiden on tarkoitus toimia jo täysillä. Oma kokki ja siivoojat huolehtivat käytännön asioista, Sani häärii paikan päällä jonkinlaisena keulakuvana.

Aika tulee olemaan kortilla. Viikonloput Sani keikkailee, arkisin hoidetaan kartanon asioita. Joka toinen viikko hän pitää maanantain ja tiistain vapaata. Silloin pesukone pyörii ja imuri laulaa kotona Ylöjärvellä.

Uudessa aluevaltauksessa ei ole kyse pelkästään päähänpistosta. Jo kymmenen vuoden ajan Sani oli haeskellut tilaa, johon voisi perustaa pienen majatalon.

– Keikkaelämän vastapainoksi olen kaivannut paikkaa, jossa voin tehdä jotakin käsilläni. Olenhan koulutukseltani artesaani. Kun sitten kuulin, että Villilä on vuokrattavissa, tulimme katsastamaan tilaa ja tiesin heti, että tänne voin rakentaa unelmani.

Sanilla ei ole hotelli- tai ravintola-alan koulutusta saati aiempaa kokemusta majatalon pyörittämisestä. Mutta kierrettyään keikkalaulajana ympäri maata neljännesvuosisadan ajan hän on oppinut alasta yhtä ja toista ihan vain sivusta katsomalla.

– Vaikka innostun helposti, työasioissa olen tarkka ja varovainen. Lasken huolellisesti, mihin kannattaa lähteä mukaan. Silti bisneksessä on tietysti aina riskinsä, Sani sanoo.

Kaikki tunteet näytetään

Rohkeutta Sanilta vaadittiin myös silloin, kun työkumppanuus muusikko Samuli Erkkilän kanssa alkoi syventyä rakkaudeksi. Rakastuminen ei tällä kertaa ollut Sanille vain kahden kauppa. Oli otettava huomioon myös oman lapsen tunteet.

– Tytär on joutunut kokemaan vanhempiensa eron, ja halusin varjella häntä mustasukkaisuuden ja jätetyksi tulemisen tunteelta. Mutta lapsen on hyvä nähdä, että kahdella aikuisella menee keskenään hyvin. Että kaikki tunteet näytetään ja niitä käsitellään yhdessä. Samulista tyttäreni on saanut yhden läheisen aikuisen lisää.

Samuli on Sania 17 vuotta nuorempi. Vaikka rakkaus ei katso ikää, on asioita, joihin ikä vääjäämättä vaikuttaa. Kuten vaikkapa lapsen hankintaan.

– Kaikille ei ole olennaista, että lapsi on omaa lihaa ja verta. Perheen voi muodostaa muutenkin. Jos Samuli joskus haluaa biologisen lapsen, hän on tietysti vapaa menemään. Rakkautta on myös osata päästää irti.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Sani kertoo uudesta urastaan ja kihlauksestaan. Mistä Sani saa energiaa? Entä miltä on tuntunut luopua omasta kodista yhä uudelleen ja uudelleen? Mitä Sani ajattelee menneistä parisuhteistaan? Entä aikooko hän vielä joskus mennä elämänsä ensimmäistä kertaa naimisiin? Lue juttu Annasta 19/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X