Koripalloilija Awak Kuier.
Awak Kuier on tehnyt suomalaista koripallohistoriaa. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on valittu WNBA:han ensimmäisellä kierroksella.
Julkkikset

18-vuotiaana maailmalle lähtenyt koripallotähti Awak Kuier: ”Olen tottunut pärjäämään”

Suomalaista koripallohistoriaa tehnyt 19-vuotias Awak Kuier muutti juuri Yhdysvaltoihin pelaamaan Dallas Wings -joukkueen riveihin. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt asua ilman vanhempiaan myös Italiassa. Koti-ikävää reissunainen torjuu kuljettamalla mukanaan valokuvia läheisistään.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: Lehtikuva

Onneksi olkoon Awak Kuier, sinut on valittu amerikkalaiseen naisten koripalloliigaan WNBA:han. ­Joukkueesi Dallas Wingsin kausi on juuri alkanut. Miltä nyt tuntuu?

Hyvältä! Jännittää vähän, mutta enemmän olen innoissani.

Mitä tiedät joukkueestasi?

Italiassa minulla oli amerikkalainen joukkuekaveri, joka tulee myös Dallasiin. Hän on pelannut siellä aiem­minkin ja on kehunut valmentajia mukaviksi. Joukkueen pelaajat ovat nuoria, siellä ei taida olla ketään yli 30-vuotiasta. Minä olen kuitenkin nuorin.

Lue myös: Koripalloilija Shawn Huff ihannoi joukkuepelaamista: ”Sain kokea sen, mikä joukkuepelissä on kauneinta”

Mitä teet, kun et pelaa koripalloa?

Kun olin pieni, iskä harrasti maalaamista, ja minä piirsin ja maalasin hänen kanssaan. Tykkään edelleen piirtää lyijykynäpiirroksia. Suomessa käydessäni vietän aikaa perheeni kanssa Uudessakaupungissa ja tapaan kavereitani Helsingin kahviloissa.

Jos et pelaisi koripalloa, mikä olisi lajisi?

Lentopallo tai golf. Olen golfan­nut kavereiden kanssa, ja tosi moni on sanonut, että olen siinä hyvä. Eli jos koris ei jostain syystä toimisi, ehkä vaihtaisin sen golfiin.

Pelasit vuoden Italiassa ja asuit ­Ragusassa. Jäätkö kaipaamaan sieltä jotain?

Ihmisiä. Ragusalaiset tunsivat joukkueemme, ja he olivat ystävällisiä ja aina valmiita auttamaan.

Tuleeko sinulle ikävä isää, äitiä ja sisaruksia?

Totta kai, mutta pyrimme soittamaan melkein joka päivä. Toisaalta olen tottunut olemaan poissa perheeni läheltä ja pärjäämään. Jos koronatilanne sallii, he tulevat katsomaan pelejäni loppukaudesta. Kausi loppuu syys-lokakuussa.

Lue myös: Aino-Kaisa Saarinen myrskyisistä väleistä kaksoissiskoonsa: ”Välillä me riidellään, ja sitten välit taas lämpenevät”

Olet reissunainen. Mikä esine puhelimen lisäksi kulkee aina mukanasi?

Kuljetan mukanani kuvakollaasia, jossa on kuvia kavereistani, perheenjäsenistäni ja koriksesta.

Mikä on tavoitteesi ­loppuvuodelle?

Haluaisin kehittyä pelaajana, jotta pärjäisin WNBA:ssa. Dallas Wings on kovatasoisempi kuin joukkueeni Italiassa. Pelaajat juoksevat paljon ja ovat fyysisesti tosi vahvoja. Tarvitsen enemmän ­lihasta. Toivon myös, ­että osaan oppia virheistäni ja saan sitä kautta kokemusta.

X