- Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä elämäntaparemontti, sanoo 51-vuotias Ringa Ropo.
Ihmiset ja suhteet

23 kiloa laihduttanut Ringa Ropo, 51, ei piittaa ulkonäkökehuista: ”Laihtuminen on tuonut minulle terveyttä”

Entinen yleisurheilija ja Mestareiden mestari -kilpailija Ringa Ropo, 51, voi nyt hyvin vuosien vaikeuksien jälkeen. Suuri elämäntaparemontti on tuonut mukanaan uutta energiaa, hyvää oloa ja terveyttä.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: Anniina Nirhamo

Entinen pituus- ja korkeushyppääjä Ringa Ropo, 51, hehkuu silminnähden hyvää oloa: Ringa voi tällä hetkellä sekä henkisesti että fyysisesti hyvin. Onnea elämään on tuonut elämäntaparemontti sekä uusi, tuore rakkaus.  Hänen seurustelukumppaninsa Heikki Herva, 54, on myös entinen huippu-urheilija – tuoretta pariskuntaa yhdistää Ringan sanojen mukaan samanhenkisyys.

Ringa Ropo on kesän aikana treenannut tulevaa Mestareiden mestari -ohjelmaa varten, jossa hän kilpailee muiden entisten huippu-urheilijoiden kanssa eri lajeissa. Elämänsä varrella rankkoja vastoinkäymisiä kokenut nainen hoiti aiemmin pahaa oloaan syömällä. Pari vuotta sitten Ringa alkoi laihduttaa Cambridge-ohjelman avulla ja pudotti puolentoista vuoden aikana painoa 23 kiloa.

Ropo on saanut laihtumisesta hurjasti energiaa, mutta ulkonäköön kohdistuvat kommentit hän kokee hämmentävinä.

– Olen se sama Ringa kuin 23 kiloa sitten, mutta ulkopuoliset ihmiset näkevät minut eri tavalla. Minulle kommentoidaan, että ”vitsi, olet hyvännäköinen”, mutta sillä ei ole minulle merkitystä.

Ropo toteaa, että kommentit tuntuvat toki hyvältä, mutta ne eivät vaikuta hänen itsetuntoonsa. Hän sanoo olleensa aina vahvatahtoinen ihminen. Diabetesta sairastavalle Ropolle laihtumisessa ensisijaista on ollut sen tuoma terveys.

– Tällä elämänkokemuksella suhteutan asian vähän erilailla – laihtuminen on tuonut minulle terveyttä, ja se on sitä kautta minulle iso asia. Terveys tietenkin vahvistaa ihmisen eloa.

Ringa Ropo: ”Minulla ja leivällä on rakkaussuhde”

Huippu-urheilijan tausta auttoi perusasioiden haltuun ottamisessa, mutta ikä ja kiireinen elämä tuottivat haasteita suuren elämäntaparemontin tekemisessä. Ropon mielestä itse laihduttaminen on helppoa siksi, koska sillä on alku ja loppu. Vaikeinta on saada uudet elämäntavat pysyviksi.

Ringa kertoo, että arkena on helpompi pysyä ruodussa kuin lomalla ja viikonloppuisin. Arjessa hänellä on selkeät aikataulut ja herkkupäivät.

– Sallin itselleni tiettyjä asioita, koska ei elämä voi olla sellaista, että vain vaatii itseltään eikä salli mitään. Se helpottaa, kun löytää omat kipupisteensä ja ymmärtää, miten oma keho toimii, Ringa sanoo.

– Nämä ovat oikeastaan aika rationaalisia juttuja, mutta niihin liittyy tunteet. Esimerkiksi minulla ja leivällä on rakkaussuhde. Minun pitää tehdä sen kanssa vähän enemmän töitä ja miettiä, mikä sen paikka on elämässäni.

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä elämäntapamuutosta

Ringa Ropo kannustaa elämäntapamuutoksesta haaveilevia tekemään sen ammattilaisen avustuksella. Hänelle itselleen yksi tärkeimmistä tekijöistä laihduttamisen onnistumisessa on ollut valmentaja, joka kulkee vierellä, kyselee, kyseenalaistaa ja näkee sudenkuopat.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä, ei missään nimessä. Laihtuminen on tuonut minulle valtavasti jaksamista ja energisyyttä, Ringa kertoo.

– Vaikka olisi kuinka lihava tai kuinka vanha, aina voi tehdä sen, mutta se täytyy tehdä ammattilaisen kanssa, että on joku joka auttaa.

Huimasti painoaan pudottanut Ringa Ropo voi paremmin kuin koskaan.

Mestarien mestari alkaa MTV3-kanavalla 8. lokakuuta. Ringa Ropon lisäksi ohjelmassa kilpailevat Laura Lepistö, Hanna-Maria Seppälä, Sami Jauhojärvi, Antti Törmänen, Mikaela Inberg, Marko Ylihannuksela ja Teemu Tainio. Ohjelman juontaa entinen lumilautailija Eero Ettala.

Lue myös:

Vuosien kiirastulesta selviytynyt Ringa Ropo: ”Synkimpinä hetkinä haudoin itsemurhaa”

25 kiloa laihduttaneen Ringa Ropon vinkit painonpudottajille: ”Usko siihen, että voit muuttaa tapojasi”

Yli 30 kiloa laihduttanut Lotta Backlund: ”Jälkkärit ja saunakaljat kuuluvat yhä elämääni”

Pudota painoa ayurvedan keinoin – eroon liikakiloista ilman tiukkaa dieettiä

Laura Lepistö, 29, rakastui aviomieheensä lukioikäisenä: ”Pitkän parisuhteen salaisuus on, että tietää miten kohdella toista”

X