Julkkikset

Yli 30 kiloa laihduttanut Lotta Backlund: ”Jälkkärit ja saunakaljat kuuluvat yhä elämääni”

Lotta Backlund , 35, ajatteli pitkään, että laihdutuskuuri alkaa seuraavana maanantaina. Elämäntaparemontin vuoro oli kuitenkin vasta sitten, kun Lotta keksi siihen ulkonäköä paremman syyn.
Teksti: Riina-Maria Metso Kuvat: Ari Heinonen/Otavamedia

Hei, meillähän on samanlaiset housut!” huudahti vastaan tuleva äiti, kun Lotta Backlund haki tytärtään hoidosta.

Juma, ajatteli Lotta. Käyn tosiaan samoissa vaatekaupoissa ja käytän samoja vaatteita kuin tuo päiväkodin hottismutsi.

Lotta on pudottanut painoaan erissä. Kuusi vuotta sitten lähti 30 kiloa. Sen jälkeen Lotta piti parin vuoden tauon. Nyt on menossa loppurutistus, jonka tavoitteena on normaalipainoisen painoindeksi. Siihen on noin kahdeksan kiloa matkaa.

Tahti on ollut maltillinen, mutta pää ei aina pysy laihtumisen mukana. ”Laihat hetket” ovat koomikolle ja kehityspäällikölle edelleen uusia, ja siksi hän kirjoittaa niitä ylös. Vaikka hetkiä kertyy koko ajan lisää, Lotta näkee itsensä edelleen lihavampana kuin on.

Lue lisää: Laihduta läskit, älä lihaksia – Syö näitä 11 vähärasvaista proteiinin lähdettä

Stand up -koomikko tottui nauramaan kiloilleen

”Melkein kolmekymppiseksi asti söin aina epäterveellisesti ja liian paljon. Elämäntapani oli liikkumaton. Terveysasiat eivät olleet minusta lainkaan kiinnostavia eivätkä liittyneet vartaloon millään tapaa.

Elämäni oli hullua ruljanssia ja bailaamista. Saatoin mennä töihin radioon aamuviideksi ja tehdä stand up -keikkoja illat ja viikonloput sekä eduskuntavaalit siihen päälle. Söin mitä söin ja join tolkuttomasti alkoholia, koska juhlia oli koko ajan paljon.

Vaikka olin ylipainoinen, minulla ei ollut koskaan sairauksia, jotka olisivat ehkä voineet toimia pelotteena. Itsetuntoni on aina ollut hyvä, joten esiinnyin ja puhuin avoimesti kiloistani muun muassa stand upissa.

Ajattelin kuitenkin koko ajan, että minun pitäisi olla laihempi. Aina sunnuntaisin päätin aloittaa uuden elämän, mutta eihän siitä mitään tullut. Ajattelen edelleen, että ihminen ei saa olla lihava. Se ei ole kropalle normaali tila.

Parisuhteissani en ole koskaan saanut kommentteja painostani, eivätkä kilot siinä mielessä ole vaikuttaneet itsetuntooni.”

Lue lisää: Valehteletko itsellesi, laihduttaja?

Raskaus muutti kaiken

”Suhde vartalooni muuttui täysin, kun tulin raskaaksi 28-vuotiaana vuonna 2009. Vartaloni sai välinearvon, ja kaikki muu jäi toissijaiseksi. Ennen ajattelin, että olisi kiva, jos olisin laiha ja näyttäisin hyvältä.

Yhtäkkiä olikin tärkeintä pysyä mahdollisimman hyvässä kunnossa, jotta lapsi pysyy hengissä ja voin olla mahdollisimman hyvä äiti ja joskus mahdollisimman hyvä mummo. Oli ihmeellistä, miten ajatukset kiepsahtivat yhdeksässä kuukaudessa.

Aloitin paremmat elintavat raskausaikana. Söin neuvolan ohjeiden mukaan säännöllisesti ja järkevästi, jotta verensokerini eivät heittelisi. Olin myös kuullut, että synnytys on sitä helpompi, mitä paremmassa kunnossa on.

Kun Adele syntyi, olin kymmeniä kiloja ylipainoinen. Mutta jälkitarkastuksessa huomasin, että minulle ei ollut tullut lainkaan raskauskiloja. Olin oppinut järkevän syömisen kivuttomasti raskausaikana, ja äitiyslomalla siitä oli helppo jatkaa. Kun en enää ollut töissä, pystyin suunnittelemaan syömiseni etukäteen.”

Lue lisää: Laihduttaja voi syödä sokeria – 6 vinkkiä joilla onnistut

Laihduttamisen psykologia kiinnostaa Lottaa

”Olen onnistunut laihduttamisessa, koska olen malttanut tehdä sen hitaasti. Jos haluaa oikeasti laihtua, pitää tarkkailla jokaista suupalaa. Olen tehnyt sen spurteissa. Välillä tsemppaan ja laihdutan kolmessa kuukaudessa viisi kiloa. Sitten elän taas normaalimpaa elämää enkä ole megatiukkana.

Kun laihdutan, pidän tarkasti huolen siitä, että päivän päätteeksi olen kalorivajeen puolella. Kun elän normaalia elämää, syön ravintolassa jälkkärin, juon saunakaljan tai otan leffassa poppareita. Tarkastelen pidemmällä aikavälillä, että kohtuus toteutuu.

Tein tämän ratkaisun, kun tajusin, että tämä ei voi olla laihdutuskuuri. Näin pitää elää loppuelämä, joten laihduttaminen ei saa pänniä liikaa. Keväällä elin lomalla ja työmatkoilla rennommin, mutta nyt syön ja liikun taas tiukasti personal trainerini ohjeiden mukaisesti.

Laihduttamisen psykologia kiinnostaa minua, ja olen käynyt vastikään psykologilla juttelemassa laihduttamisestani. Psykologi sanoi, että olen ymmärtänyt hyvin tämän projektin pitkäkestoisuuden. Jos olen koko elämäni syönyt itseäni lihavaksi, miten muutos voisi tulla viikossa? Pitkäjännitteisyys ei ole ollut helppoa, mutta en koe, että olisin joutunut luopumaan mistään. En ole ikinä ollut sokerittomalla tai hiilarittomalla dieetillä ja rakastan jälkiruokia.”

Lue lisää: Laihduttaja, varo makeita juomia! Edes light-limut eivät sovi painonpudotukseen

Lotta ostaa edelleen liian isoja vaatteita

”Energiaa vapautuu muihin asioihin, kun minun ei tarvitse enää miettiä, näytänkö läskiltä. Ylipainoisena kiinnitin siihen joka päivä jollain tavalla huomiota. Nyt pystyn keskittymään työntekoon ja olemaan oma itseni.

Ylipainoisena lokeroin itseäni enemmän. Valitsin olla tekemättä asioita, joissa olisi pitänyt juosta tai olisin hengästynyt. Ajattelin, että sellainen ei ole minua varten.

Näen itseni edelleen lihavampana kuin olen. Aivoni eivät pysy laihtumisen perässä. Kuvittelen ihmisten näkevän minut eri tavoin kuin he oikeasti näkevät. Ennen ajattelin, että muiden ensimmäinen ajatus minusta on: ”tuo on lihava”.

Ostan edelleen liian isoja vaatteita, vaikka sovittaisinkin niitä. Yhtenä päivänä havahduin siihen, että vaatekauppoihin meneminen ei enää ahdista minua. Lihavana en mennyt joihinkin liikkeisiin edes sisälle, koska niissä ei ollut minulle mitään.

Yksi ystäväni kuvaili minua juuri urheilulliseksi. Se oli käsittämätöntä, enkä ikinä itse kehtaisi sanoa, että olen urheilullinen. Mutta jos urheilen neljä kertaa viikossa, kai minä sitten olen sitä. Pää nytkähtää näissä asioissa aina hitaasti eteenpäin.

Kirjoitan myös kaikki saamani positiiviset kommentit ylös ja luen niitä niinä päivinä, kun tekisi vain mieli syödä suklaata. Se motivoi.”

Lotta Backlundin haastattelu on kokonaisuudessaan Annassa 22/2016. Ilmestymispäivä on 2.6.

Lue lisää: Dieetitön dieetti – Laihdu laihduttamatta

X