Julkkikset 10.8.2017

36 vuotta naimisissa ollut kirjailija Paul Auster, 70: ”Avioliitossa on ajateltava, että toinen on itseä arvokkaampi”

Teksti: Anu Partanen Kuvat: Kristiina Wilson
Paul Austerin oma ja hänen perheensä historia vilisee traagisia sattumia, jotka ovat vinksauttaneet elämän uuteen asentoon monta kertaa. Yksi kuitenkin on ja pysyy. Avioliitto Siri Hustvedtin kanssa on kestänyt jo 36 vuotta.

Paul Auster, tuolloin 14, oli kesäleirillä, kun joukko joutui retkellä keskelle myrskyä. Nuoret päättivät pyrkiä läheiselle aukiolle, mutta päästäkseen sinne heidän oli ryömittävä yksi toisensa jälkeen piikkilangan ali. Kun Paulin edessä ryöminyt poika oli aidan alla, aitaan iski salama. Paul raahasi pojan aidan toiselle puolelle ymmärtämättä, että tämä oli jo kuollut. Jos salama olisi iskenyt vain hetkeä myöhemmin, kuollut olisi ollut Paul.

Tämä tapahtuma tulee esiin usein, kun Paul Austeria käsitellään julkisuudessa, eikä syyttä. Tapaus on värittänyt koko hänen elämäänsä ja tuotantoaan. Paul on kirjoittanut siitä sekä omaelämäkerrallisissa teoksissaan että romaaneissaan, ja se on saanut hänet tutkimaan kirjoissaan yhä uudestaan samaa kysymystä: miten sattumat muuttavat elämämme kulkua.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttänyt kirjailija on julkaissut elämänsä aikana 17 romaania, viisi omaelämäkerrallista teosta ja useita runokokoelmia sekä elokuvakäsikirjoituksia, ja tarinoiden keskiössä ovat liki aina menneisyys, muistot, itseään etsivä mies ja juuri ne elämänpolkuja määrittävät sattumat. Tuoreessa teoksessaan 4321 kirjailija on antanut päähenkilö Fergusonille neljä vaihtoehtoista elämää. Ja koska hän ammentaa usein fiktioonsa omasta elämästään, kirjailijan ja henkilöhahmojen elämät muistuttavat jälleen niin kovasti toi­siaan, että lukijalta menevät helposti fakta ja fiktio sekaisin.

”Tästä liitosta minulla ei ole aikomustakaan lähteä”

Austerin oma ja hänen perheensä historia vilisee traagisia sattumuksia, jotka ovat vinksauttaneet elämän uuteen asentoon monta kertaa. Yksi kuitenkin on ja pysyy. Avioliitto taidekriitikon ja kirjailijan Siri Hustvedtin kanssa on kestänyt jo 36 vuotta.

Siri Hustvedt

Siri Hustvedt ja Paul Auster ovat molemmat kuuluisia kirjailijoita. Pariskunta on ollut naimisisa 36 vuotta.

Siri on hänen toinen vaimonsa. Ensimmäinen, kirjailija Lydia Davisin kanssa solmittu avioliitto oli vaikea, mutta siitä syntyi poika, Daniel. Paulin ja Siri Hustvedtin tytär Sophie työskentelee laulajana ja lauluntekijänä.

– Ensimmäinen liitto ei onnistunut ollenkaan, mutta tästä toisesta minulla ei ole aikomustakaan lähteä, hän sanoo istuessaan olohuoneessaan kotonaan Brooklynissa New Yorkissa ja nauraa.

”On kahdenlaisia rakkaussuhteita: mekaanisia ja orgaanisia”

–Avioliitto on ainutlaatuinen kokemus, koska ihminen muuttuu koko ajan ja parin on sopeuduttava jatkuvasti siihen, millaisia he ovat minäkin hetkenä. Siri, briljantti, briljantti Sirini, sanoo, että on kahdenlaisia rakkaussuhteita: mekaanisia ja orgaanisia. Mekaaniset suhteet ovat toisteisia, ja niissä pari törmää jatkuvasti samoihin ongelmiin. Melko pian kone sakkaa. Orgaanisissa suhteissa molemmat muuttuvat jatkuvasti ja joskus asioiden täytyy muuttua, mutta avioliitto voi jatkua, Paul Auster sanoo.

– Avioliitossa on kaksi ihmistä ja heidän välissään oleva tila. Joten oikeastaan liitossa on kolme elementtiä, ja välissä olevan tilan hoitaminen on olennaista. Kunnioitus on olennaista. Molempien on ajateltava, että toinen on aivan yhtä arvokas tai jopa arvokkaampi kuin itse on ja että toisen hyvinvointi on ensisijaista. Se on tavallaan loputonta antamista. Mutta jos molemmat antavat, yhdessä pysyminen on mahdollista.

Juttu on katkelma Annan 32/2017 jutusta. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi