anna hanski annassa
– Olen isoäidiksi nuori, mutta mitään ikäkriisiä se ei aiheuttanut. Olen aina tuntenut olevani ikäistäni vanhempi, Anna Hanski sanoo.
Julkkikset

Anna Hanski isoäidiksi 47-vuotiaana: ”Nyt saan nauttia vauvan tuoksusta”

Vasta pari vuotta sitten Anna Hanski, 47, luopui haaveestaan saada kolmas lapsi. Maaliskuussa hänestä tulee isoäiti. Nyt tuntuu siltä, että näin asioiden kuuluikin mennä.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Pekka Nieminen/Otavamedia

Nenna soittaa.

Anna Hanski istuu Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin takahuoneessa täydessä tällingissä. Yllä on siniraidallinen laajahelmainen mekko ja jalassa piikkikorkokengät. Hiuksia peittää kuohkea nutturaperuukki ja kokonaisuuden viimeistelevät tuuheat irtoripset.

On heinäkuu ja alkamassa on Suklaasydän, 1960-luvulle sijoittuva näyttämökonsertti, jossa Anna esittää yhtä pääosaa.

Anna poimii surisevan luurin käteensä. Tyttärellä on suuria uutisia. Niin suuria, että Anna menee hetkeksi hämilleen. ”Ahaa. Oho. No, onnea”, hän saa takellelluksi. Pukuhuoneen jakavat kollegat Sani ja Annika Eklund äkkäävät heti, mistä on kyse.

Annasta tulee isoäiti!

Tavallaan uutinen ei ole yllätys. 23-vuotias esikoistytärhän jatkaa suvun perinteitä. Anna oli tullut äidiksi saman ikäisenä, samoin kuin hänen oma äitinsä.

Näytöksen jälkeen kotiin ajellessaan Anna on ehtinyt koota ajatuksiaan ja soittaa takaisin tyttärelleen. Hän vakuuttaa olevansa tulevasta perheenlisäyksestä tavattoman onnellinen. Sehän on eräänlainen toiveiden täyttymys. Vasta pari vuotta aiemmin Anna oli luopunut ajatuksesta saada vielä kolmas lapsi.

Laskettu aika on maaliskuussa. Jo muutaman kuukauden ajan Anna on haahuillut tavaratalojen lastenvaateosastoilla ja verkkokaupan sivuilla ihmettelemässä uudenlaisia itkuhälyttimiä, valvontakameroita ja rintapumppuja. Muskarin vetäjänä hän on tehnyt vaivihkaisia vertailuja asiakkaidensa turvaistuimista.

Haave kolmannesta lapsesta

Äitiys oli ollut Annan tavoite ja päämäärä jo kuusitoistavuotiaasta. Silloin hän alkoi ensi kertaa seurustella. Mutta ensin hänestä tuli tähti.

Ensilevy julkaistiin, kun Anna oli vain 18-vuotias, ja äkkiä kaikkialla soi Lambada. Levy myi platinaa. Siihen asti Anna oli bailannut kavereidensa kanssa kuin kuka tahansa teini, mutta julkisuuden henkilölle se ei enää sopinut. Piti aikuistua ja ottaa vastuu tekemisistään.

Vakiintuminen sopi Annalle. Hän ehti kihlautua parikin kertaa ennen kuin asteli alttarille muusikkokollega Leri Leskisen kanssa vuoden 1994 alussa. Loppuvuodesta syntyi Nenna.

Kun esikoinen viimein laskettiin tuoreen äidin käsivarsille, onneen sekoittui uusi tunne. Tästä ihmisestä hän kantaisi huolta lopun elämäänsä.

Nyt kasvattajan tehtävä alkaa olla ohi. Nuorempi tytärkin, Alina, täytti viime vuoden lopulla 18.

Vielä nelikymppisenä Anna haaveili omasta, kolmannesta lapsesta. Tyttärien varttuessa tuntui haikealta, kun kotona ei ollut enää ketään, joka kaipaisi äidin syliä. Vauvaa ei vain kuulunut.

– Ehdin jo käydä läpi oman luopumiseni. Nyt tuntuu hyvältä, että asiat menivät juuri näin. Lapsenlapsen kanssa voin olla omien töitteni ja jaksamiseni puitteissa, minun ei tarvitse vastata jokapäiväisen hoidon säätämisestä. Saan vain nauttia vauvan tuoksusta.

Anna Hanskin haastattelu on kokonaisuudessaan luettavissa Annan numerosta 9/2018. Ilmestymispäivä on 1.3. Jutussa Anna kertoo muun muassa ”tyttöjen perheestä”, jossa hän eli kahden eronsa jälkeen.

X