Anna-Leena Härkönen ei muuttaisi takaisin maalle.
Anna-Leena Härkönen nauttii rauhallisista koti-illoista ja kaupungista ympärillään.
Julkkikset

Anna-Leena Härkönen kertoo olevansa introvertti: ”En voisi koskaan kuvitella meneväni rock-konserttiin”

Nuorena Anna-Leena Härkönen osallistui mielellään kaikkiin juhliin, joihin hänet vain kutsuttiin. Nykyisin kirjailija haaveilee hiljaisemmasta elämäntyylistä. Maaseudun rauhaan häntä ei kuitenkaan saisi muuttamaan. – On ihanaa, kun ympärillä on kaupunki.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: OM-arkisto

Jos kirjailija Anna-Leena Härkönen saisi valita, hän viettäisi mieluiten talvi-illat oman kodin lämmössä. Vuodenaikana talvi on Anna-Leenan mielestä hyvä aika rauhoittumiselle, sillä pimeällä tekee harvoin mieli mennä ulos.

Suomi on kirjailijan mukaan otollinen paikka niin sanotulle downshiftaamiselle. Downshiftaamisella tarkoitetaan muun muassa elämän leppoistamista ja turhan karsimista pois arjesta.

– Talvella nukun ja olen kotona paljon enemmän. Kai sekin on downshiftaamista, kun villasukat jalassa on omalla kotisohvalla ja tuijottaa kynttilöitä.

Anna-Leenan haaveena on hiljainen elämäntyyli

Tällä hetkellä Anna-Leena haaveilee hiljaisesta elämäntyylistä. 54-vuotiaana hän on huomannut olevansa yhä herkempi koville äänille, ihmispaljoudelle ja kirkkaille valoille.

– En voisi koskaan kuvitella meneväni rock-konserttiin, Anna-Leena kertoo.

Myös työhön kuuluvat edustustilaisuudet saavat kirjailijan olon ajoittain epämukavaksi. Sosiaaliset tilanteet sekä esillä oleminen jännittävät ja uuvuttavat Anna-Leenaa.

– Jäykissä pippaloissa, kuten gaaloissa, koen, että olen vanki ja haluisin kotiin tai johonkin vapaasti kävelemään. Onneksi kaikkiin tilaisuuksiin ei ole pakko mennä. Joihinkin kuitenkin on.

Anna-Leena kokee olevansa introvertti ja arvelee asian liittyvän hänen ikäänsä: Nuorena Anna-Leena kävi kaikissa juhlissa, joihin hänet vain kutsuttiin. Nyt, kun ikää on jo enemmän, pippalot ovat vaihtuneet mukaviin koti-iltoihin.

– Välttelen aika paljon ensi-iltoja ja muita samantapaisia tilaisuuksia. Joskus on kiva lähteä ulos, mutta yleensä on kiva olla kotona ystävien kanssa ja syödä hyvin.

Anna-Leena Härkönen nauttii kaupunkielämästä

Anna-Leena Härkönen kertoo muuttuneensa iän myötä herkemmäksi ihmispaljoudelle ja koville äänille.

Koti on kaupungissa 

Loppuvuodesta Anna-Leena nähdään Elisa Viihteen Downshiftaajat-sarjan uudella, kolmannella tuotantokaudella. Sarjassa seurataan kahta varakasta ystäväpariskuntaa, jotka joutuvat mukautumaan uuteen elämäntyylin heidän elintasonsa romahtaessa.

Tuore kausi tuo tullessaan paluumuuton maaseudun rauhaan. Anna-Leenaa itseään maaseutu ei houkuta – vaikka kirjailija nauttiikin verkkaisesta elämäntyylistä.

– Olen aikoinaan lähtenyt Kempeleestä ja päättänyt, että en koskaan enää muuta maalle – enkä ole muuttanut enkä tule muuttamaan.

Kaupunkielämän suurin viehätys on sen syke. Vilinä tuo Anna-Leenalle tasapainoa muuten yksinäiseen kirjailijantyöhön.

– On ihanaa, kun ympärillä on kaupunki, jossa on paljon erilaisia kahviloita, elokuvateattereita ja teattereita. En tule ihan mökkihöperöksi, kun reviiri on laaja.

Lue myös: 

Anna-Leena Härkönen elää uutta, haikeaa elämänvaihetta: ”Olen suuresti kiitollinen hyvistä päivistä”

Anna-Leena Härkönen julkaisi Häräntappoaseen vuonna 1984 – tunnistaisitko kuvasta nuorta esikoiskirjailijaa?

Anna-Leena Härkösen 8 oivallusta elämästä: ”Enää en harrasta mykkäkoulua”

Annan uutiskirje

Kiinnostavimmat jutut hyvinvoinnista, ihmisistä ja suhteista

Lue myös

X