Anna-Leena Härkönen
Anna-Leena Härkönen jakoi lomamuiston Annan Elämäni kuva -sarjassa.
Julkkikset

Anna-Leena Härkösen lomakuvamuisto Thaimaasta on surullisen hetken kevennys – katso kuva ja tarina: ”Joskus tekee hyvää nousta ikävien asioiden yläpuolelle”

Thaimaan-lomalla kirjailija Anna-Leena Härkönen muisteli tsunamissa kuollutta ystäväänsä ja sai hassun päähänpiston. – Kuva symboloi minulle elämän jatkumista, Anna-Leena kertoo Elämäni kuva -palstalla.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: OM-arkisto ja Anna-Leena Härkösen kotialbumi

Anna-Leena Härkönen: ”Kuva muistuttaa minua siitä, että unelmista on pidettävä kiinni”

”Kuvassa olen lomamatkalla Thaimaassa kahden ystäväni kanssa. Tein nelisen vuotta sitten ystävieni Jussin ja Esterin kanssa parin viikon reissun Patong Beachille Phuketiin. Yhteinen ystävämme, näyttelijä Aulis Rosendahl kuoli siellä vuonna 2004 tsunamin iskettyä hänen hotelliinsa. Halusimme käydä katsomassa, oliko samainen hotelli vielä pystyssä, ja olihan se.

Juuri ennen kuvanottoa olimme käyneet hotellilla nostamassa maljat Auliksen muistolle. Olo oli haikea. Kävelimme hotellilta poispäin, kun yhtäkkiä huomasin hotellin edessä olevalla pienellä aukiolla joulukoristeeksi tarkoitettuja valoporoja. Minut valtasi voimakas halu nousta poron selkään ratsastamaan. Arvelin, että joku saattaisi tulla häätämään minut pois. Siitä huolimatta kipusin poron päälle, koska halusin keventää surullista hetkeä. Esteri nappasi tilanteesta hauskan kuvan, jossa Jussi katsoo minua kauhuissaan koittaen sanoa, etten voi nousta poron selkään keikkumaan.

Anna-Leena Härkönen ratsastaa valoporolla.

Lomakuva Phuketista muistuttaa Anna-Leena Härköstä siitä, ettei itseään pidä ottaa liian vakavasti.

Näytän kuvassa siltä kuin hetki valoporon selässä olisi elämäni parhaimpia. Rakastan Thaimaata ja voin matkoillani todella hyvin. Kuva symboloi minulle elämän jatkumista ja sitä, että unelmista on pidettävä kiinni, olivatpa ne kuinka typeriä tahansa. Karjalainen sananlasku Ilo pintaa vaik syvän märkänis sopii tilanteeseen hyvin. Joskus tekee hyvää nousta ikävien asioiden yläpuolelle, päättää iloita ja avata kuohuviinipullo silloin, kun siihen olisi kaikkein vähiten syytä.

Poron selkään istahtaminen oli hassu ja ehkä hieman typeräkin päähänpisto. Lopulta kukaan tuskin huomasi, vaikka istuin hetken joulukoristeen päällä. Näyttelijänä ja kirjailijana olen tottunut tekemään itsestäni naurettavan. Liiallinen itsekontrolli ei sovi tähän työhön. Huumori on minun juttuni. Haluan aina mieluummin naurattaa kuin itkettää ihmisiä. Kuva muistuttaa minua siitä, etten ota itseäni jatkossakaan liian vakavasti.”

Anna-Leena Härkösen uusin romaani Rikospaikka ilmestyi juuri. Hänen esikoisromaaninsa pohjalta tehty uusi sarja Häräntappoase on julkaistu Elisa Viihde Viaplay -palvelussa.

Lue myös: Anna-Leena Härkönen Häräntappoase-romaanistaan: ”Se on ollut siinä mielessä myös taakka, että kesti kauan ennen kuin uskalsin kirjoittaa lisää”

Juttu on julkaistu alun perin Elämäni kuva -juttusarjassa Annassa 27/2021.

X