Julkkikset

Anna toisen puhua, älä syytä, kuuntele rauhallisesti – Ben Furman luottaa seitsemään ohjeeseen, kun kotona kiistellään 

Parisuhteet ovat opettaneet Ben Furmanille kuuntelun ja hyvän keskustelun tärkeyttä. – Minullekin tämä on elinikäinen läksy: Kuinka kuunnella läheistä, tyytymätöntä ihmistä ja kuinka olla hermostumatta, kun omasta mielestä olisi hyvä syy suuttua.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Minullekin tämä on elinikäinen läksy.

Parisuhteet ovat opettaneet Ben Furmanille kuuntelun ja hyvän keskustelun tärkeyttä. – Minullekin tämä on elinikäinen läksy: Kuinka kuunnella läheistä, tyytymätöntä ihmistä ja kuinka olla hermostumatta, kun omasta mielestä olisi hyvä syy suuttua.

Ben Furman  sanoo olevansa psykiatrina matkasaarnaaja. Hän tekee paljon opetustyötä ja on mielestään valistajana hyvä.

– Saan positiivista palautetta siitä, että osaan yksinkertaistaa vaikeita asioita.

Benillä oli vuosituhannen alussa oma keskusteluohjelma televisiossa, ja hän sai ajatustensa vuoksi paljon kritiikkiä kollegoiltaan.

– Maailma on muuttunut. Nykyään lyhytterapia on suorastaan valtavirtaa, puhutaan jopa kertaterapiasta ja perustetaan walk in -terapiapisteitä. Tosin, jos olisin ollut eri mieltä nykyisen someraivon aikana, minut olisi lytätty kymmenen kertaa pahemmin.

Tietenkin Benin mielestä oli raskasta, kun hänen ammattipätevyytensä kyseenalaistettiin, mutta hän arvioi selvinneensä vähällä. Mitään isompaa ei jäänyt hampaankoloon, itsetunto on ihan kohdillaan.

Paitsi että oikeastaan itsetunto on käsite, jonka Ben haluaa kyseenalaistaa.

Huonolla itsetunnolla on totuttu selittämään mitä erilaisimpia ongelmia kynsienpureskelusta rikollisuuteen. Sanotaan, että ongelmat johtuvat huonosta itsetunnosta, vaikka asian voisi nähdä päinvastoin. Kun ongelmat ratkaistaan, itsetunto paranee.

– Itsetunto ei ole paketti, joka on kerran annettu. Se vaihtelee vähän kuin auton bensasäiliö, joka on välillä täyteen tankattu, välillä tyhjempi. Esimerkiksi avioerojeni jälkeen on tullut paljonkin lunta tupaan, ja romanttisissa jutuissa olen tuntenut hetkittäin olevani tosi alamaissa.

Samat hyvät ohjeet toimivat Benin mukaan kaikessa vuorovaikutuksessa

Ben myöntää, että heikoimpina hetkinä on ollut vaikea nähdä mitään hyvää.

– Uusia ihania asioita ja yllätyksiä on kuitenkin ollut edessä koko ajan. Nykyisen puolisoni kanssa olen ollut yhdessä kuusi vuotta.

Ben ei ajattele avioerojaan epäonnistumisina, vaan sanoo, että kaikkien elämässä tapahtuu ikäviä asioita, ei sille voi mitään.

– Kun asiat ovat tapahtuneet, niistä tulee meille tarinoita ja voimme vaikuttaa siihen, kuinka ne kerromme ja koemme. Vievätkö kokemukset meiltä voimia vai antavatko ne vahvuutta jatkaa eteenpäin?

Parisuhteet ovat opettaneet Benille kuuntelun ja hyvän keskustelun tärkeyttä. Hänestä on hämmästyttävää huomata, kuinka monet sellaiset ihmiset, jotka ovat rauhallisia ja taitavia asiakaspalvelussa ja työhön liittyvissä ihmissuhteissa, menettävät täysin malttinsa pienissäkin parisuhteen tai perheen kiistatilanteissa.

– Minullekin tämä on elinikäinen läksy: Kuinka kuunnella läheistä, tyytymätöntä ihmistä ja kuinka olla hermostumatta, kun omasta mielestä olisi hyvä syy suuttua.

Ben sanoo, että usein parisuhteessa toista ei niinkään vaivaa se, että puoliso on loukannut. Varsinainen riita syntyy siitä, kuinka toinen suhtautuu, kun asiaa yritetään selvitellä ja toista esimerkiksi nimitetään yliherkäksi ja väitetään, että hän olisi pahoittanut mielensä ihan turhaan.

– Monilla meillä on työkaluja hankalan asiakkaan tai esimiehen kohtaamiseen, mutta yksinkertaisilta tuntuvia sosiaalisen kanssakäymisen ohjeita on yllättävän vaikea muistaa, kun kiistellään kotona.

Samat hyvät ohjeet toimivat Benin mukaan kaikessa vuorovaikutuksessa: Anna toisen puhua, kuuntele rauhallisesti, älä syytä, älä kiistele, älä vähättele ongelmaa, sano ymmärtäväsi ja kysy, mitä toinen ehdottaa ratkaisuksi. On tärkeää, että yrittää tehdä parhaansa.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sanna Wirtavuori. Jutussa Ben Furman kertoo muun muassa siitä, miksi helikopteri kuljetti häntä Kanadan vuoristoalueella ja miksi hän on aiempaa rennompi. Lue koko juttu Annasta 9/2021 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X