Julkkikset

Anne Kukkohovi ja tiukka taloustilanne: ”Toivon, että minut olisi lapsena opetettu käyttämään rahaa”

Anne Kukkohovi joutuu ensimmäistä kertaa elämässään miettimään, mihin hänellä on varaa. – Jos olisin osannut elää taloudellisemmin, tilanteeni olisi varmasti nyt toisenlainen.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Vartalon hemmotteluhoidot ovat heikkouteni.

Anne Kukkohovi joutuu ensimmäistä kertaa elämässään miettimään, mihin hänellä on varaa. – Jos olisin osannut elää taloudellisemmin, tilanteeni olisi varmasti nyt toisenlainen.

Luksushippi. Se sana kuvaa Anne Kukkohovia, 50, kuluttajana hänen omasta mielestään parhaiten. Hän on ahkera kierrättäjä, mutta nauttii myös luksuksesta: hemmotteluhoidoista ja lomamatkoista. Kauneusalan yrittäjän rahatilanne on parin viime vuoden ajan ollut niin tiukka, että hän on joutunut pistämään kulutustottumuksensa uusiksi.

– Kävin ennen ravintoloissa huolettomammin. Nykyään harkitsen ravintolailtoja tarkemmin. Olen ensimmäistä kertaa elämässäni tilanteessa, jossa joudun miettimään, mihin kaikkeen minulla on varaa. Se on haastavaa, koska olen juuri muuttanut uuteen asuntoon, ja ostoslistalla olisi vaikka mitä, Anne kertoo.

Niukka rahatilanne näkyy uudessa kodissa. Keittiönpöytänä on toimistopöytä, eikä lattialla ole mattoa. Anne ei ole halunnut turvautua tilapäisratkaisuihin. Hän on päättänyt säästää, jotta pystyisi suoraan ostamaan unelmiensa huonekalut.

”Monet kuvittelevat, että olen kova shoppailija.”

Anne on aina ollut kierrättäjä. Hän myy tarpeettomia vaatteitaan pois säännöllisesti ja etsii huonekaluja netin kierrätysryhmistä.

– Monet kuvittelevat, että olen kova shoppailija. Ostan vaatteita harvoin, enkä edes viihdy vaatekaupoissa. Ostan vaatteeni yleensä silloin, kun näen ne ensimmäistä kertaa. Jos huomaan kaupassa hienot talvibuutsit, ostan ne, vaikka olisi keskikesä. Juhlamekot vuokraan aina mieluummin kuin ostan omaksi.

Turhaa tavaraa ei Annen kotoa löydy. Ainoat tärkeät esineet ovat hänen poikansa tekemät taulut.

– En ole koskaan ymmärtänyt tavaran haalimista. Minulla ei ole säästössä perintökalleuksia, vanhoja valokuva-albumeja tai muita muistoesineitä. Äitini kuoltua pistin hänen tavaransa saman tien kierrätykseen. Jälkikäteen ajateltuna olisin voinut hieman enemmän harkita, mistä tavaroista luovun, Anne myöntää.

Kahdesta hän ei kuitenkaan luovu: matkoista ja itsensä hemmottelusta.

– Omasta kehosta huolehtiminen on parasta, mitä itselleen voi tehdä. Vartalon hemmotteluhoidot ovat heikkouteni. Rakastan yltäkylläisyyttä, vaikka autenttisuus ja yksinkertaisuuskin on minusta kiehtovaa. Nautin niin luksushotelleista kuin erämajoistakin.

”Veljeni on hämmästellyt kykyäni maksaa 50 euron junamatkasta 100 euroa”

Matkustaminen on Annen intohimo. Hän hyppää lentokoneeseen aina tilaisuuden tullen.

– Hävettää myöntää, että suorastaan rakastan lentämistä. Rakastan sekasortoa, joka syntyy, kun matkustaa uuteen kaupunkiin. Tuskin maltan odottaa seuraavaa lentoani, Anne huokaa.

Business-luokan lentoihin tuhlaaminen on Annen mielestä älytöntä. Hän myöntää silti käyttävänsä business-luokkaa pitkillä lentomatkoilla, jos hänen on oltava heti perille päästyään työkunnossa.

Annen veli on aiemmin kutsunut siskoaan kiusoitellen ylimääräisten kulujen kuningattareksi. Anne on aina ollut valmis maksamaan ylimääräistä omasta rauhasta ja yksityisyydestä.

– Veljeni on hämmästellyt kykyäni maksaa 50 euron junamatkasta 100 euroa erilaisten lisäpalveluiden takia. Kun työskentelin mallina Japanissa, maksoin valtavia summia omasta asunnosta, jotta minun ei tarvinnut asua kimppakämpässä, Anne muistelee.

Annen perustama kosmetiikka-alan yritys Supermood on korona-aikana kamppaillut pahoissa talousvaikeuksissa.

– Elämässäni on ollut ajanjaksoja, jolloin olen tienannut todella hyvin ja kuluttanut tienestejäni surutta. Asuimme kolmihenkisenä perheenä tarpeettoman suuressa asunnossa, josta maksoimme valtavaa vuokraa. Jälkikäteen se on tuntunut typerältä. Jos olisin osannut elää taloudellisemmin, tilanteeni olisi varmasti nyt toisenlainen, Anne myöntää.

Nykyään Anne asuu kaksin poikansa kanssa. Hän on yrittäjäksi ryhdyttyään joutunut miettimään taloudellisia ratkaisujaan tarkemmin. Raha-asioiden hoitamisen hän on opetellut kantapään kautta.

– Toivon, että minut olisi jo lapsena opetettu käyttämään rahaa ja sijoittamaan säästöjäni. Kansainvälisen yrittäjyyden vuoksi taloudenpitoon on liittynyt paljon opettelua ja välillä myös ahdistusta. Kun yritys kahdeksan vuotta sitten perustettiin, minun oli pakko tarttua raha-asioiden hoitamiseen ja opetella eri maiden käytännöt ja lainsäädännöt.

Tiukkoina hetkinä Anne on unelmoinut lottovoitosta. Hän on silloin tällöin piipahtanut kotimatkalla kioskin kautta jättämässä lottorivin.

– On ihanaa leikitellä ajatuksella lottovoitosta. Jos voittaisin lotossa, kehottaisin lähipiiriäni pakkaamaan laukkunsa.

X