Arja Saijonmaa.
Arja Saijonmaan vienti on koronakurimuksen hellitettyä kovaa.
Julkkikset

Arja Saijonmaa Kotiliedessä: ”Itsellinen elämä on oma valintani”

”Minulla on ollut monia ihania suhteita miehiin, ja kenties niitä tulee vielä”, sanoo mittavan uran tehnyt suosikkilaulaja Kotilieden haastattelussa.
Teksti: Tiina Torikka Kuvat: Atte Kajova

Laulaja Arja Saijonmaa, 76, kertoo Kotilieden haastattelussa kokemastaan yksinolon tarpeesta. Arjan pisin kumppanuussuhde kesti 15 vuotta ruotsalaisen tv-tuottaja Lars Eglerin kanssa.

– Minulla on ollut monia ihania suhteita miehiin, ja kenties niitä tulee vielä, Arja sanailee.

– Itsellinen elämä on oma valintani. Kun olen kiertueella, olemme muusikkojen kanssa yhtä perhettä, mutta taiteellinen prosessi on käytävä läpi aina yksin. Tarvitsen paljon yksinoloa. Minulla on ystäviä ja perheyhteisöä silloin kun tarvitsen. Ammattini vie paljon aikaa ja energiaa, mutta se antaa suuren tyydytyksen ja päämäärän elämään.

Laulajan työ vie Arjaa ympäriinsä.

– En halua, että joku katkeroituisi odottaen minua lieden äärellä, kun tulen kiertueelta.

Arja puhuu haastattelussa myös kahdesta muusta tärkeästä miehestä elämässään: isästään sekä kreikkalaisesta kansallissankari Mikis Theodorakisista, jolle Arja antaa kaiken kunnian uransa luomisesta. Mies poimi 26-vuotiaan Arjan Ylioppilasteatterista ja pois Suomesta, kiertämään maailmaa.

Loppu on historiaa: Arjan mukaan luultavasti Mikisin suosituksesta hänet pyydettiin Ruotsin Riksteaterniin 1970-luvulla, ja monista Mikisin lyriikoiden ruotsinnoksista tuli Arjan tulkitsemina länsinaapurin klassikkoja.

– Nuorena minun piti tosin raivata itselleni vapaus. Vanhemmille oli kauhistus, että lähdin 1960-luvulla mukaan Helsingin ylioppilasteatterin toimintaan, olihan sukuni hyvin akateeminen, Arja kertoo Kotiliedessä.

– Radikalismini sai alkunsa jo lukioaikana, kun minun piti taistella isän epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Hän antoi minun yrittää stipendiaatiksi Amerikkaan, mutta sitten kielsi lähtemisen.

Arja lähti silti.

– Nyt ajattelen, että isä varmaan pelkäsi kovasti menettävänsä minut.

Välit isään ehtivät korjaantua. Arja Saijomaan isä kuoli 1990-luvun alussa ja äiti siitä kymmenen vuoden päästä. Arja oli molempien kanssa läheinen.

Arja on iloinen siitä, että töitä on taas paljon. Hän esiintyi syksyn suosikkiohjelmassa Elämäni biisi vakiolaulajana, ja on keväällä mukana Ruotsissa julkkisten eko-ohjelmassa Miljö.

Arja Saijonmaan haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Kotilieden numerossa 24/2021.

X