Julkkikset

Arvaatko, mikä eteiskuva on kenenkin julkkiksen kodista? Jonna Geagea, Timo Lavikainen ja muut tutut antoivat kurkistaa kotiinsa

Kenellä on takka eteisessä, kuka nauttii jouluvaloista ympäri vuoden ja kenessä on ripaus rock-henkisyyttä? Jonna Geagea, Timo Lavikainen, Iiro Rantala ja Kristiina Halttu avasivat kukin kotinsa oven. Arvaatko, mikä on kenenkin eteinen?

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Heli Hirvelä

Neljä julkkista avasi kotiovensa ja esitteli eteisensä. Arvaatko, kenen eteisessä on takka?

Kenellä on takka eteisessä, kuka nauttii jouluvaloista ympäri vuoden ja kenessä on ripaus rock-henkisyyttä? Jonna Geagea, Timo Lavikainen, Iiro Rantala ja Kristiina Halttu avasivat kukin kotinsa oven. Arvaatko, mikä on kenenkin eteinen?

1. Ihania hukkaneliöitä

”Pidän eteisen lattian ruskeista laattakuvioista ja ennen muuta siitä, että tämä on paljon enemmän kuin eteinen. Koko huoneisto avautuu isosta ja avarasta eteisaulasta, neliöitä ei todellakaan ole käytetty liian tehokkaasti.

Ulko-ovea vastapäätä on pieni lipasto, jonka päällä on pino kirjoja. Kehotan aina lähtijää ottamaan siitä yhden mukaansa. Toiset ottavat kohteliaisuuttaan, jotkut ehkä halustaankin. Lipaston päällä on yleensä myös avaimet ja sekalainen kasa lehtiä sekä kuitteja, jotka nyt on sattumalta siivottu pois. Myös vaatenaulakko ja varsinkin lattian kenkärivistö ovat tällä kertaa harvinaisen siistit, sillä yksi perheenjäsen on viisine kenkineen matkoilla.

Parasta kuitenkin on ulko-oven vieressä oleva takka. Ei tule heti mieleen ketään toista, joka olisi kertonut katselleensa takkatulen loimua eteisessään.

Takan toisella puolella on tekstiilitaiteilija Eva Anttilan suunnittelema ryijy ja toisella puolella artistinen halkopinohylly. Sen on suunnitellut sisustusarkkitehti Hanni Koroma. Hyllyyn sopivat juuri tietyn mittaisiksi lyhennetyt klapit.

Kun astutaan peremmälle, seinustaa peittää kirjahylly. Esillä ovat siis puun kolme olomuotoa: tuhka, puu ja paperi.

Tulen kotiovesta sisään aina hyvillä mielin. Matkustan työssäni melko paljon, ja lempikohteeni on koti.”

2. Lapsilla on omat eteistuolit

”Sisustusmakumme on aika boheemi. Olen aina vierastanut ajatusta, että vähemmän on enemmän, ja siksi edelliseen kotiimme oli kertynyt melkoisesti tavaraa.

Muutimme tähän asuntoon kesällä, ja mielestäni tämä on yksi kauneimpia asuntoja, missä olen käynyt. On aina ihana tulla tänne. Haluan asunnon kauneuden näkyvän ja olen yrittänyt hillitä tavaraintoa, joten osa tavaroistamme on vielä edellisessä asunnossamme.

Yleensä meillä ei ole kaikki näin ojennuksessa, vaan esimerkiksi kenkiä on paljon enemmän esillä. Meillä on tilava vaatehuone, jossa säilytetään näin syksyllä esimerkiksi kesätakkeja, mutta nyt raivasimme sinne myös muita eteisen tavaroita piiloon.

Oli kaksi syytä tuunata eteinen edustuskuntoon: päivällä tämä kuvaus ja illalla vierailulle tulevat äiti ja isä.

Oven vieressä oleva makramee-seinävaate on nettikirppislöytö. Sen lähellä on kaksi lasten tuolia, jotka ostimme aikoinaan puolisoni kanssa meille yöpöydiksi. Ne olivat alkujaan ruskeat, mutta kun saimme lapsia, maalasin ne nykyiseen väriinsä.

Hempeä matto on sekin vanha, Greengaten mallistoa. Sen sävy lämmittää mieltä ja eteisen tunnelmaa mukavasti.”

3. Koti on turvasatama

”Meillä on melko tyypillinen vanhan omakotitalon eteinen, ei mikään tuulikaappi mutta ei pramea aulakaan. Puolisollani on aika samanlainen sisustusmaku kuin minullakin, mutta kummankaan mieltymykset eivät juuri näy sisääntulossa.

Yleensä eteisessä tehdään vähintään somistussiivous ennen vieraiden tuloa. Jos nyt ei olisi siivottu, tulija voisi arvata, että perheessämme on aika iso lyhytkarvainen koira, sillä sen hihna ja ulkoiluvaate roikkuvat yleensä jossakin näkyvillä. Koira on myös eteisen suurin sotkija, sillä sen tassuissa kulkeutuu sisään hiekkaa ja muutakin likaa.

Naulakon vaatteista saattaisi myös voida päätellä, että minä ja puolisoni olemme hiukan rock-henkisiä, että nuorempiakin jäseniä kuuluu joukkoon ja että joku perheessämme harrastaa ratsastusta.

Syksyllä näkyvillä on myös yleensä useammatkin kumisaappaat ja urheilullisia takkeja, sillä liikumme paljon luonnossa.

Mitään taideteoksia eteisessä ei ole, mutta näin pimeään aikaan koristeena on kodikkaita kynttilälyhtyjä.

Tulen aina kotiin kuin turvasatamaan. Koti on minulle paikka, jossa voin levätä.”

4. Jouluvalot ympäri vuoden

”Oikeastaan meillä ei ole perinteistä eteistä ollenkaan. Ovesta avautuu heti avara näkymä sekä keittiöön että olohuoneeseen, jotka ovat tavallaan samaa tilaa eteisaulan kanssa.

Kun muutimme tänne kahdeksan vuotta sitten, asunto koki suuren muodonmuutoksen. Ulko-oven läheltä purettiin pieni palvelijanhuone, vanha keittiö remontoitiin tavalliseksi huoneeksi ja keittiö siirrettiin nykyiselle paikalleen heti ulko-ovesta oikealle.

Perheenjäsenten töistä tai harrastuksista eteinen ei kerro juuri mitään, mutta jos kurkistaisi ovesta peremmälle, heti näkyisi soittimia.

Pyrin siihen, että eteinen on siisti, vaikka se onkin haasteellista. Talo on yli sata vuotta vanha, ja tässä asunnossa on yksi ainoa kiinteä komero.

Ulkovaatteet muistetaan kyllä yleensä laittaa sivuseinällä olevaan vanhaan antiikkikaappiin, mutta ei meillä normaalisti ihan tältä näytä. Täytyy tunnustaa, että kannoin aika monet lenkkarit ja buutsit makuuhuoneeseen ennen valokuvausta. Olen esteetikko ja sen verran vieraskorea.

Se, millä mielellä tulen kotiin, riippuu kellonajasta. Iltapäivällä on vähän kiireinen ja hermostunut olo, ja myöhään illalla käyn henkisesti vielä työjuttujen jälkeen ylikerroksilla, mutta fyysisesti olo on tosi väsynyt.

Valkoiset jouluvalot peilin ympärillä ovat ympärivuotiset, koska tykkään niistä.”

Oikeat vastaukset:

1. Iiro Rantala

Iiro Rantala, 49, on suomalainen pianisti ja säveltäjä. Hän asuu Helsingissä taiteilijatalo Lallukassa vaimonsa Lotta Kuusiston sekä kahden parikymppisen poikansa kanssa. Iirolta ilmestyi juuri levy My Finnish Calendar. Samanniminen soolokonsertti on Helsingin Musiikkitalossa 5.12. Iiron säveltämä Putkiremontti-näytelmä jatkaa Musiikkiteatteri Kapsäkissä.

2. Jonna Geagea

Laulaja Jonna Geagea, 42, tuli aikoinaan tunnetuksi Nylon Beat -yhtyeestä. Hän asuu kerrostalossa Helsingin Kulosaaressa miehensä Oscar Geagean sekä 7- ja 5-vuotiaiden tyttäriensä kanssa. Hän on mukana M for Madonna -showssa, jota esitetään Casino Helsingissä joulukuun puoliväliin saakka.

3. Timo Lavikainen

Timo Lavikainen, 45, on Nurmijärvellä asuva näyttelijä. Perheeseen kuuluvat vaimo, tämän 12-vuotias tytär, yhteinen 1-vuotias poika sekä Anita-koira. Uusinta perheenjäsentä odotettiin syntyväksi lehden mennessä painoon. Tänä syksynä Timo oli mukana Tanssii tähtien kanssa -kisassa.

4. Kristiina Halttu

Kristiina Halttu, 56, on Suomen Kansallisteatterin näyttelijä. Hän asuu Helsingin Töölössä aviomiehensä muusikko Tero Klingin ja perheen pojan, 17-vuotiaan Eeliksen kanssa. Kristiina esittää perheenäitiä Kauppamatkustajan kuolema -näytelmässä, jonka ensi-ilta on 13. marraskuuta.

Lue myös: Arvaa kenen aamiainen! Mitä Maria Nordin, Leena Lehtolainen ja muut tutut syövät aamulla?

X