Julkkikset

Baba Lybeckillä alkaa uusi uravaihe Uutisvuodon loppumisen jälkeen: ”Olen tehnyt paljon töitä päästäkseni irti itseni vähättelystä”

Uutisvuodon loppuminen tarkoittaa Baba Lybeckille sitä, että nyt hänellä on aikaa toteuttaa uudenlaisia uraunelmia, esimerkiksi podcasteja. Tulevaisuuden epävarmuuden kanssa hän on sujut, mutta alemmuudentunteitaan hän joutuu työstämään edelleen.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

51-vuotias Baba Lybeck uskoo, että itsensä vähättely on sukupolvikokemus.

Uutisvuodon loppuminen tarkoittaa Baba Lybeckille sitä, että nyt hänellä on aikaa toteuttaa uudenlaisia uraunelmia, esimerkiksi podcasteja. Tulevaisuuden epävarmuuden kanssa hän on sujut, mutta alemmuudentunteitaan hän joutuu työstämään edelleen.

Viimeinen Uutisvuoto nauhoitetaan toukokuun 25. päivä, sillä Yle on päättänyt lopettaa ohjelman 20 vuoden jälkeen. Ohjelman ylituomari Baba Lybeck  sai tietää lopettamispäätöksestä samana päivänä, kun uutinen kerrottiin yleisölle.

– Olin tyttäreni luona Berliinissä, kun tuottaja Tatu Ferchen soitti ja kertoi uutisen. Olihan se surullista mutta odotettua, Baba sanoo.

Hän on tehnyt surutyötä oikeastaan jo viime keväästä asti. Silloin ohjelman pitkäaikaiset kapteenit Stan Saanila ja Jari Tervo ilmoittivat jättävänsä sen. Kollegoiden lähtö oli kova paikka.

– Yllätyin hieman siitä, että Jari ja Stan päättivät jättää viimeisen vuoden tekemättä.

Painolastina alemmuuden tunne

Miksi juuri minä? Sen kysymyksen Baba esitti itselleen silloin, kun häntä pyydettiin Uutisvuodon vetäjäksi, ja saman kysymyksen hän oli esittänyt itselleen monta kertaa aiemminkin: nuorena, kun häntä pyydettiin pystymetsästä Radio Cityn juontajaksi, ja myöhemmin, kun hän sai tilaisuuden ryhtyä uutisankkuriksi.

– En ole oikein koskaan voinut ymmärtää, miksi juuri minä kelpaan näihin tehtäviin, Baba sanoo.

– Vuosien mittaan olen tehnyt itseni kanssa paljon työtä päästäkseni irti jatkuvasti kalvavasta mitättömyyden tunteesta ja itseni vähättelystä. Se on ollut työlästä.

Baba Lybeck
”Olen tehnyt paljon töitä päästäkseni irti itseni vähättelystä”, Baba Lybeck kertoo.

Se ajoi hänet myös opiskelemaan kirjallisuutta ja päättämään yliopisto-opintonsa työn ohessa 40-vuotiaana. Opiskeltuaan kirjallisuutta ja suoritettuaan loppututkinnon yliopistossa Baba toivoi, että filosofian maisterin paperit saisivat hänet vakuuttumaan siitä, että hän kelpaa. Ehkä tutkinto auttoikin vähän, mutta silti hän on myös sen jälkeen tuntenut, että ympärillä on vaikka kuinka paljon häntä itseään an­sioituneempia ja taitavampia ihmisiä; eikö heidän olisi kuulunut saada työt hänen sijastaan.

Baba toteuttaa uraunelmansa itse

Baba uskoo, että itsensä vähättely ja kelpaamattomaksi tunteminen ovat jonkinlainen sukupolvikokemus, joka vaivaa monia hänen ikäluokkansa ihmisiä, erityisesti naisia. Nuoret, kuten Baban omien lasten sukupolvi, näyttäisivät päässeen siitä vihdoinkin irti.

– Seuraan todella innoissani lasteni ja heidän ikätovereidensa aikuistumista. Nuorilla on mahtava asenne. He ovat rohkeita, itsevarmoja ja kansainvälisiä. Heiltä puuttuu tämä kauhea alemmuuden tunne. He eivät yritä miellyttää ketään

Kun häneltä kysyy, onko luvassa uutta tv-ohjelmaa, jossa Baba pian taas nähtäisiin, hän nauraa ja vastaa:

– Jaa-a, mikähän se voisi olla? Yli 50-vuotiaan naisen vetämä kirjallisuusohjelma? Sitä voisin lähteä tekemään, mutta konsepti ei taida olla yhdellekään tv-yhtiölle riittävän kaupallinen.

Baba toteuttaa unelmansa kirjallisuusohjelmasta itse. Hän aikoo ryhtyä tuottamaan ja tekemään verkossa julkaistavia kirjallisuuspodcasteja.

– On aivan mahtavaa, että nykyisin on kanavia, joissa voi itse luoda ja tuottaa sisältöjä. Ei ole pakko joka kerran ohjelmaidean saadessaan lähteä kilpailemaan ison mediayhtiön esitysajoista ja tuotantorahoista.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Baba kertoo, miksi hän väsyi olemaan tv-kasvo. Entä millaiset tapahtumat uralla saivat hänet kyseenalaistamaan oman arvonsa ja päättämään, että hän ei luo uraansa miesten ehdoilla? Entä kenen tärkeän henkilön elämänviisaus on ohjannut Babaa aina? Lue juttu Annasta 17/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X