Maria Ylipää
– On jo aikakin, että tarinankerronta lavenee ja rakkaudesta syntyy monipuolisempia kuvauksia. Tarinat muokkaavat yhteiskuntaamme eikä vain yhteiskunta meitä, Maria Ylipää sanoo.
Julkkikset

Baby Jane -elokuvan tähti Maria Ylipää: ”On hienoa, että Suomessa on vihdoin tehty elokuva naisten välisestä rakkaudesta”

Butch-kuningatar Pikin rooli Baby Jane -elokuvassa oli Maria Ylipäälle unelmien täyttymys. Työ laulajana ja näyttelijänä vaatii Marian perheeltä juuri nyt paljon: mies hoitaa lapsia "melkein aina", koska Maria esiintyy musikaalissa iltaisin ja viikonloppuisin.
Teksti: Iina Alanko Kuvat: Mirva Kakko

Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää, 37, näkyy nyt kaikkialla. Naistenpäivänä 8. maaliskuuta saa ensi-iltansa Katja Gauriloffin ohjaama elokuva Baby Jane, jonka toista pääosaa, mielenterveytensä kanssa kamppailevaa Pikiä Maria näyttelee. Viime viikolla C More -suoratoistopalvelussa alkoi pyöriä rikossarja Aallonmurtajan toinen kausi. Siinäkin Marialla on naispääosa Tuulana, kaksoiselämää elävänä äitinä ja rikollisliigan aivoina.

Baby Jane perustuu Sofi Oksasen vuonna 2005 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin ja kertoo kahden naisen – Pikin ja Jonnan – rakkaustarinan.

Piki on maskuliininen butch queen, gay-piirien yöelämän itsevarma kuningatar, Roosa Söderholmin esittämä Jonna taas tuore ylioppilas, joka elokuvan alussa muuttaa lapsuudenkodistaan Helsinkiin itseään etsimään.

Kun Piki pelastaa Jonnan yöllisen hyökkääjän kynsistä, naiset tutustuvat ja rakastuvat toisiinsa. Jonnaa kiehtoo Pikin itsevarmuus, mutta pikkuhiljaa Pikin toinenkin puoli tulee hänelle tutuksi. Piki sairastaa masennusta ja kärsii paniikki- ja ahdistushäiriöistä, jotka vaikuttavat suhteeseen ja tekevät siitä valtapelin.

– Pikistä ajattelin heti, että voi vitsi, tämän haluan tehdä, tämä on niin mun rooli. Se on yksi hienoimmista, jota olen päässyt urallani tekemään. Kun Piki voi hyvin, hän on ihana ja hurmaava, mutta huonosti voidessaan hänen luonteensa negatiiviset puolet, kylmyys ja toisten kontrollointi nousevat esiin, Maria kuvailee.

Maria kiittää tuotantoa siitä, että ohjaaja, hän ja Roosa saivat harjoitella kunnolla ennen kuvausten alkua.

– Puhuimme roolihenkilöistä ja kohtausten dynamiikasta. Tulimme fyysisesti tutuiksi ja löysimme luottamuksen, yhteisen tilan ja energian. Kun kuvaukset alkoivat, olimme heti valmiina töihin, elämään kohtauksia läpi.

– Elokuvassa on paljon fyysistä rakkautta. Roosan ja minun kemiat toimivat heti alusta lähtien hyvin yhteen. Suunnittelimme ja harjoittelimme koreografiat, muun muassa sitomiset, tarkasti etukäteen.

”Buustasin omaa maskuliinisuuttani elokuvaa varten”

Maria valmistautui Pikin rooliin myös muokkamalla vartaloaan lihaksikkaammaksi.

– Hain fyysisyyttä ja buustasin omaa maskuliinisuuttani. Kasvatin yläkroppaani ja olkapäitäni punttaamalla, nostamalla rautaa. Se oli minulle aika helppoa, kroppani on vastaanottavainen tanssi- ja urheilutaustani takia.

Maria on nähnyt elokuvan ennakkoon ja on lopputulokseen tyytyväinen.

– On hienoa ja tervetullutta, että Suomessa on vihdoinkin tehty elokuva naisten välisestä rakkaudesta. Pikin ja Jonnan rakkaus nousee elokuvassa ihanasti esiin, vaikka tarina onkin surullinen, Maria sanoo.

– On jo aikakin, että tarinankerronta lavenee ja rakkaudesta syntyy monipuolisempia kuvauksia. Tarinat muokkaavat yhteiskuntaamme eikä vain yhteiskunta meitä.

Maria Ylipää

– Yhteinen aika on tärkeää, mutta pikkulapsivaiheessa sen löytäminen on aika haastavaa. Olen pitkäjänteinen myös parisuhdeasioissa. Minut on kasvatettu niin, etten hevillä luovuta missään asiassa, Maria sanoo. Hänellä on miehensä Matti Pentikäisen kanssa 11- ja 5-vuotiaat tyttäret.

”Perhe pitää jalat maassa ja tekee elämästä täyttä”

Työn vastapainona Marialla on perhe, johon kuuluu kaksi tytärtä ja muusikkomies, markkinointitoimisto SEKin luovana johtajana toimiva Matti Pentikäinen. Perheen Maria ja Matti perustivat jo parikymppisinä.

– Sain ensimmäisen lapseni 26-vuotiaana. Tein jo silloin niin paljon töitä, että minulla oli vahva tarve saada sen rinnalle jotain muuta. Tässä ammatissa, jossa oma itse on työkalu, pyöritään hirveästi oman navan ympärillä ja se on välillä tosi rasittavaa.

– Perhe on todellista, se pitää jalat maassa ja antaa perspektiiviä elämään. Se tekee elämästä täyttä.

Pitkä liitto ja lapset ovat Marian mukaan parhaita kasvattajia.

– Minulla on kiva mies. Pitkä parisuhde on rinnakkain ja rinnalla elämistä, toisen huomioimista ja sen tajuamista, kuinka paljon oma työni suhteeltamme vaatii. Koska olen usein illat ja viikonloput töissä, mieheni hoitaa lapsia melkein aina.

Maria on esittänyt syyskuusta lähtien naispääosaa Svenska Teaternin suurmusikaalissa Chess, jolla on ollut seitsemänkin esitystä viikossa. Kun Marialla ei ole iltatöitä, hän ei odota miehensä pitävän itselleen seuraa.

– Hän tarvitsee myös omaa aikaa. Annan hänelle mielelläni vapaaillan, jolloin hän voi tavata omia ystäviään tai mennä pelaamaan vaikka jääkiekkoa.

Luit lyhennelmän Annan kansijutusta 10/2019, jossa Maria kertoo muun muassa siitä, kuinka tiukkoja terveellisiä elämäntapoja laulajan ammatti vaatii. Mistä Marian tinkimätön työmoraali kumpuaa ja mitä hän tekee, jos huomaa, että tekemisestä on kadonnut ilo? Miksi Maria sanoo oikein odottavansa nelikymppisiään?  Lue lisää numerosta 10/19 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!

X