Julkkikset

Hanna Sumari sairastui borrelioosiin, kun punkki pääsi puremaan omalla takapihalla Espoossa – punkin aiheuttama paise muistutti hyttysenpuremaa yhdellä erotuksella

Hanna Sumari kertoo blogissaan saaneensa borrelioositartunnan omassa puutarhassaan Espoossa. Sairastumisen lisäksi lääkekuuri laukaisi Hannalla yliherkkyysreaktion. ”Hoitamaton borrelioosi on erittäin vakava sairaus”, Hanna kirjoittaa blogissaan.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto

Hanna Sumari kertoo sairastuneensa borrelioosiin jo toista kertaa.

Hanna Sumari kertoo blogissaan saaneensa borrelioositartunnan omassa puutarhassaan Espoossa. Sairastumisen lisäksi lääkekuuri laukaisi Hannalla yliherkkyysreaktion. ”Hoitamaton borrelioosi on erittäin vakava sairaus”, Hanna kirjoittaa blogissaan.

Hanna Sumari kertoo blogissaan sairastuneensa jo toisen kerran borrelioosiin eli Lymen tautiin. Se on yleisin punkkien levittämä tauti Suomessa. Tauti tarttuu yleensä punkkien puremien kautta.

Ensimmäisen kerran Hanna sai borrelioositartunnan viime kesänä Saarenmaalla. Tuolloin Hanna oli huomannut vasemmassa kädessään jatkuvasti kutiavan, pienen paiseen. Hannan mukaan jälki muistutti pitkälti hyttysenpuremaa.

”Ainoa ero oli se, että hyttysen purema ei kutise koko ajan. Tämä kutisi ja kun se kolme päivää oli kutissut, pienen paiseen ympärille levisi reilun viiden sentin kokoinen punainen alue”, Hanna kirjoittaa blogitekstissään.

”Onni on se, että huomasin sen heti ja sain lääkkeet”

Tällä kertaa punkki ei purrut Hannaa saaristossa tai metsässä vaan hänen omalla takapihallaan Espoossa. Puremajälki oli aivan samanlainen kuin tasan vuosi sitten. Ny se löytyi vasemman sijasta oikeasta kädestä.

”Tuntuu aivan uskomattomattomalta, että kuten viime kesänä, myös tänä kesänä sairastuin borrelioosiin. Onni on se, että huomasin sen heti ja sain lääkkeet.”

 Hanna Sumari sairastui borrelioosiin. Kuvassa Hanna Sumari.
Hanna kertoo viettäneensä aikaa kotipuutarhassaan Espoossa, josta hän sai punkin pureman.

Lääkkeestä yliherkkyysreaktio

Borrelioosiin Hanna sai lääkäriltä kymmenen päivän kuurin Doximyciniä ja kehotuksen välttää aurinkoa. Hanna kertoo tehneensä kaiken ohjeiden mukaisesti. Kuitenkin kolmen päivän jälkeen lääkkeen aloittamisesta hänen ihonsa alkoi oireilla voimakkaasti.

”Lähdin aamulla perinteiselle lenkilleni, kun ensin käsissäni oli tunne, että veren sijaan niissä virtaisi jäävettä. Pieni ohuita jäävirtauksia kulki pitkin kädenselkää ja kämmeniä. Pikkuhiljaa käteni iho turposi, muuttui punaiseksi ja araksi kaikenlaiselle lämmölle. Iho kihelmöi ja jos sitä kosketti, siihen sattui”, Hanna kuvailee blogissaan.

Iho-oireiden lisäksi Hanna kärsi edelleen borrelioosin oireista: Häntä väsytti, iho saattoi mennä yhtäkkiä kananlihalle, kunnes se muuttui äkkiä taas polttavaksi. Olo tuntui kuumeiselta ja sydän hakkasi.

Selityksenä Hannan oudoille, voimakkaille oireille oli lääkeyliherkkyys. Hän oli yhteydessä lääkäriin, joka vaihtoi lääkekuurin toiseen.

Hanna kertoi sairastumisestaan myös Instagram-tilillään. ”Tiedätkö kaiken punkeista ja siitä kuinka borrelioosin voi saada ja siltä suojautua ja kuinka sitä hoidetaan?” Hanna kysyy seuraajiltaan.

”Kädet ovat edelleen niin arat”

Kirjoittamishetkellä Hanna kertoo olleen vuorokauden ilman Doximyciniä ja odottavansa, että kuurin vaikutus hiipuu kehossa.

”Kädet ovat edelleen niin arat, että on vaikeaa koskea mihinkään. Iho käsissä kasvoissa ja rintakehällä on turvoksissa ja kireän tuntuinen, kuiva ja ryppyinen (no ryppyisyys naurattaisi, jos ei itkettäisi, sillä iho on todella kipeä ja pahan tuntuinen).”

Kertomalla omasta kokemuksestaan Hanna haluaa muistuttaa ihmisiä punkkien ja borrelioosin vaaroista.

”Koska hoitamaton borrelioosi on erittäin vakava sairaus ja aiheuttaa paljon erilaisia oireita, jotka on myöhemmin vaikeaa tunnistaa borrelioosin aiheuttamiksi ja siksi niitä on myös vaikeaa hoitaa oikein”, Hanna huomauttaa blogissaan.

X