Cheek eli Jare Tiihonen
Cheek eli Jare ei ole tehnyt vielä tarkkoja suunnitelmia tulevaisuutensa varalle. Musiikista tai elämästään Suomessa hän ei ole kuitenkaan luopumassa.
Julkkikset

Cheek haluaa opetella elämään tavallisena Jarena: ”Tämän elämänvaiheen haaveet on nyt eletty”

Elokuvassaan elämänsä kipupisteitä avaava ja syksyllä artistiuransa päättävä Cheek ei halua olla räppärikoukussa loppuelämäänsä. "Pajatso on nyt aikalailla tyhjennetty. Katsotaan, mitä seuraavaksi on luvassa", Jare sanoo. Suomesta hän ei kuitenkaan aio lähteä.
Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Räppäri Cheek, 36, eli Jare Tiihonen valmistautuu tällä hetkellä täyttä häkää toukokuiseen Täältä sinne -kiertueeseensa ja pitkän uransa kesällä päättäviin jäähyväiskeikkoihin. Artistiuran jälkeinen aika ei siinnä vielä kovin vahvasti hänen mielessään.

– Juuri nyt, kun minulla ei ole paineita, tuntuu hiton hyvältä olla tälläkin puolella. Tai en voi sanoa, ”ei mitään paineita”: totta kai haluan tehdä viimeisistä keikoistanikin näyttäviä. Mutta tätä tilannetta ei voi missään määrin verrata siihen painekattilaan, jollaista meininki on ollut viimeiset vuodet, Jare pohti.

Cheek on tullut urallaan tunnetuksi siitä, että hän haluaa aina tehdä kaiken paremmin ja näyttävämmin. Riittääkö artistille elämä tavallisena Jarena?

– En tiedä, osaanko olla vain Jare. Mutta en halua olla tässäkään koukussa loppuelämääni. Pajatso on nyt aikalailla tyhjennetty, ja tämän elämänvaiheen haaveet eletty. Katsotaan, mitä seuraavaksi on luvassa.

Jare ei ole tehnyt vielä tarkkoja suunnitelmia tulevaisuutensa varalle. Musiikista tai elämästään Suomessa hän ei ole kuitenkaan luopumassa.

– Kaveripiirini on yksi suurimpia siunauksia elämässäni, ja uusien ystävien etsiminen jossain toisella puolella maailmaa tuntuu ihan naurettavalta ajatukselta. Pysyn siis Suomessa on jatkossakin. Musiikki on suurin intohimoni, ja toivon, että voisin jossain muodossa työskennellä sen parissa ilman tätä turhautumista ja paineita.

Elokuva aiheutti myötähäpeän tunteita

Cheekin eli Jare Tiihosen elämästä kertova Veljeni vartija -elokuva saa ensi-iltansa 31. tammikuuta. Elokuvassa käsitellään avoimesti Jaren elämän kipukohtia, kuten kaksisuuntaista mielialahäiriötä, isän kuolemaa ja nuorena opittua väkivallan kulttuuria. Jaren ja hänen kaksoisveljensä Jeren roolin elokuvassa tekee Antti Holma.

– Leffan teko vaati kieltämättä rohkeutta. Elokuvassa kun ei maalata pelkästään hyvää kuvaa minusta. Olin kuitenkin päättänyt avata kaiken, ja siksi nyt ei ollut kaunistelun, vaan totuuden paikka. Ikäviäkään asioita ei voinut jättää kertomatta, Jare pohti Veljeni Vartija -elokuvan lehdistötilaisuudessa.

Jaren mukaan elokuva antaakin hänestä ja hänen elämänvaiheistaan hyvin totuudenmukaisen kuvan. Kaikki tapahtumat ovat tosia, mutta joitakin tapahtuma-aikoja, -paikkoja ja ihmisten nimiä on muunneltu. Räppäri on varsin tyytyväinen lopputulokseen, joskin muutama kohtauksen katsominen on tuottanut hänelle tuskaa.

– Kaikista kamalin myötähäpeä-kohtaus on, kun Antti räppää englanniksi Lahden Hakkapeliitta-patsaalla. En ole vieläkään pystynyt katsomaan sitä. Toivon, etteivät ihmiset kuvittele, että olisin jotenkin ylpeä taidoistani. Mutta toisaalta, kohtaus kuvastaa sitä matkaa, jonka olen kulkenut: ollut niin huono, mutta pystynyt silti kehittymään.

Elokuvassa pureudutaan myös Cheekin rakkauselämään, josta artisti on ollut tähän asti hyvin vaitonainen. Kun Jare näki elokuvan ensimmäisen leikkausversion managerinsa Carla Ahoniuksen kanssa kahdestaan, edes romantiikantäyteiset kohtaukset eivät saaneet häntä punastelemaan.

– Toista oli, kun katsoimme leffan äijäporukalla elokuvan tuottajan Dome Karukosken ja musiikkituottajieni Antti Riihimäen ja Jukka Immosen kanssa. Yhtäkkiä tuntuikin aika kiusalliselta, että leffassa rakastettiin niin paljon, Jare nauraa.

X