Jens Lapidus
Jens Lapidus on nostettu tyyli-ikoniksi ruotsalaisessa mediassa. - Saavuin haastatteluihin usein suoraan oikeuden istunnosta pukeutuneena juristin univormuun eli hyvin istuvaan pukuun. Se poikkesi aika lailla muiden kirjailijoiden tyylistä.
Julkkikset

Dekkaristi Jens Lapidus vaihtoi lakimiehen työt kirjoittamiseen: ”Käytän rahaa tarjoamalla perheelleni elämyksiä”

Dekkaristi Jens Lapidus, 43, jätti juristin pestin ja keskittyy nyt kirjoittamiseen. Päätös oli vaikea, mutta kolmen lapsen isän aika ei enää riittänyt kahteen työhön.
Teksti: Oili Urmas Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Työviikkooni kuuluu nyt pelkästään kirjoittamista. Tein erittäin vaikean päätöksen, kun luovuin juristin työstäni. Rakastan juristin ammattia, siihen liittyvää jännitystä, oikeussalin ilmapiiriä ja työkavereita. Työlläni oli myös valtava merkitys itselleni ja asiakkailleni. Ihmiset jättivät elämänsä ja tulevaisuutensa minun käsiini. Juristin työtä ei voi tehdä vasemmalla kädellä, vaan se pitää tehdä sataprosenttisella teholla.

Perhekin tarvitsi minua entistä enemmän. Minulla on kolme lasta, jotka ovat yhdeksän, kahdeksan ja neljä. Lopulta aikani ei riittänyt kahteen työhön, vaan kirjoittaminen vei voiton. Menestys dekkaristina tuli pikkuhiljaa. Kun aloitin ensimmäisen romaanini, tiesin, että tein jotakin uutta, mutta en osannut odottaa, että kirjasta tulisi hitti.

Olen innostunut patikoimisesta. Muutimme perheeni kanssa Mallorcalle kolme kuukautta sitten, ja siellä on hyvät retkeilymaastot. Vaimoni ehdotti jo kaksi vuotta sitten, että lähtisimme jonnekin lämpimään. Seikkailen perheeni kanssa pari vuotta, ja sitten ehkä palaamme Ruotsiin.

”Elämme lasten ehdoilla”

Käytän rahaa tarjoamalla perheelleni elämyksiä, esimerkiksi matkoja. En kerää tavaroita ympärilleni, sen sijaan haluan perheelleni yhteistä aikaa ja muistoja.

Huomioin vaimoani järjestämällä yhteistä aikaa. Käymme kahvilassa tai syömässä. Elämme vielä lasten ehdoilla, heidät pitää viedä ja hakea koulusta ja päivähoidosta, joten kahdenkeskinen aika on kortilla.

Teen perheeni kanssa retkiä, käymme katsomassa Mallorcan nähtävyyksiä ja kyliä. Olemme myös olleet paljon rannalla, mutta nyt alkaa olla liian kylmää uimiseen. Luen myös lapsilleni muun muassa Astrid Lindgrenin satuja ja Martin Widemarkin Lasse-Maijan etsivätoimistoa.

Laitan ruoaksi jotakin helppoa, josta lapset pitävät, esimerkiksi spagettia ja jauhelihakastiketta sekä lättyjä. Tykkään myös grillata, mutta vaimoni on kieltänyt paikallisen lihan syömisen. Espanjassa eläinten lihassa on neljä kertaa enemmän antibiootteja kuin Ruotsissa.

”Nukuin alle kuusi tuntia yössä”

Nykyään minulla on aikaa nukkua, kun en enää tee kahta työtä. Aiemmin jouduin tinkimään unesta kirjoittamisen vuoksi ja nukuin alle kuusi tuntia yössä.

Kun luen romaaneja, mietin tarinan rakennetta ja etsin ideoita omiin kirjoihini. Vain joka viides romaani on sellainen, että se vie minut mennessään ja vain nautin. Suosikkejani ovat amerikkalaiset dekkaristit James Ellroy ja Don Winslow. Pidän todella paljon Harper Leen Kuin surmaisi satakielen -romaanista ja Stephen Kingin Kirjoittamisesta: muistelma leipätyöstä -kirjasta.

Katson yleensä Netflixin sarjoja. Minun on pakko suositella The Handmaid’s Talea, joka on todella pelottava, ja Game of Thrones on fantastinen. Lakisarjoista suosikkini on Good Wife, sillä sen oikeussalikohtaukset ovat hyviä.

Kännykästäni luen uutisia ja seuraan sosiaalista mediaa, Facebookia ja Instagramia. On surullista, miten paljon aikaani se vie. Välillä mieleni tekisi heittää puhelin mereen, mutta en voi. Tarvitsen sitä, jotta voin pitää yhteyttä sukulaisiini ja ystäviini.

Kun kirjoitan, odotan kuuluisaa flow’ta. Tarvitsen inspiraation. Kun tarina ja henkilöt muuttuvat eläviksi mielessäni, silloin olen kirjoittaessani omassa kuplassani.

Odotan, millainen The Lawyer -tv-sarjasta tulee. Keksin idean, mutta en osallistunut kirjoittamiseen, vaan se on Silta-sarjasta tuttujen Hans Rosenfeldtin ja Michael Hjorthin käsissä. Sarja kertoo asianajajasta, jolle selviää, kuka on murhannut hänen vanhempansa.

X