Ennen kuolemaansa Diana kuului maailman ihailluimpiin naisiin.
Julkkikset

Dianan traagiset rakkaussuhteet: kuninkaallinen onni olikin teatteria

Tänä kesänä muistellaan kaksi vuosikymmentä sitten surmansa saanutta prinsessa Dianaa. Uhrautuvaisuudellaan Diana raivasi tiensä sydänten kuningattareksi, mutta itse hän ei löytänyt pysyvää rakkautta.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: MV Photos

Helmikuussa 1981 Walesin prinssi Charles pujotti Diana Spencerin nimettömään sinisafiirisormuksen. Lehdistötilaisuudessa nuori morsian punasteli rakastuneena, mutta sulhanen kuittasi kysymyksen tunteistaan ihmettelemällä ääneen, mitä rakkaus sitten onkaan.

Kevään mittaan parin päälle kerääntyi myrskypilviä, jotka tiivistyivät Dianan raivoksi tämän löydettyä Charlesin Camilla Parker-Bowlesille hankkiman rannekorun.

Naimisiin vastoin kummankaan tahtoa

Heinäkuisten häiden aattona kumpikin halusi perääntyä. Dianan pakokauhua toppuuttelivat Andrew Mortonin kirjan Diana: hänen tarinansa – hänen elämänsä (suomentanut Liisa Paakkanen) mukaan tämän sisaret. Näiden mukaan oli myöhäistä jänistää, kun parin kasvot oli jo painettu matkamuistokojujen keittiöpyyhkeisiin.

Catherine Mayerin kirja Charles: The Heart of a King väittää prinssin tuskailleen läheisilleen, ettei kykene avioitumaan. Kirjan mukaan hän paljasti, ettei Diana todellisuudessa ollut se reipas maalaistyttö, jollaiseksi hänet kuviteltiin.

Häämatkan prinsessa käytti nukkumiseen

Molemmat venyivät ja hoitivat menestyksekkäästi roolisuorituksensa satuhäissä. Romanssi oli osittain teatteria. Sihteerilleen Jane Parsonsille kirjoittamassaan kirjeessä prinsessa toteaa käyttäneensä häämatkansa nukkumiseen.

Puhuttavaa parilla ei riittänyt. Aikamiehen ikään varttunut Charles ei jakanut Dianan intoa popmusiikkiin ja saippuasarjoihin. Nuori vaimo vieroksui maaseutua, missä Charles oli onnellisimmillaan.

Diana pelkäsi hovin huumaavan hänet

Tähän Charles reagoi muuttumalla etäisemmäksi Dianaa kohtaan ja palaamalla Camillan syliin. Diana kipuili syömishäiriöioireilulla ja viiltelemällä.

Sally Bedell Smithin kirjan Prince Charles – The Passions and Paradoxes of an Improbable Life mukaan sattui sellaistakin, että huomionkipeä prinsessa kiivastui miehelleen ja löi tätä ja heittäytyi itsetuhoisesti portaita alas. Terapiasta Diana kieltäytyi, samoin lääkkeistä, sillä hän pelkäsi hovin huumaavan hänet.

 Juttu on katkelma Annan 27/2017 jutusta. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Lue myös:

Kirja paljastaa: Prinssi Charles nai Dianan isosetänsä sanojen takia – ei rakastanut Dianaa edes hääpäivänä

Prinsessa Dianan ja James Hewittin salattu rakkaus: intohimoa ja traaginen loppu

Prinssi William tekee historiaa: poseeraa homoille suunnatun lehden kannessa – ”Diana olisi ylpeä”

X