Julkkikset

Eija Vilpas muistetaan sketsikaksikko Hansusta ja Pirrestä – Seura: Pirren punainen tuulitakki koki karun kohtalon vaalitilaisuudessa

Iltanäytösten vuoksi näyttelijä Eija Vilpas ei ole voinut harrastaa. Eläkepäiville on liuta kurssintapaisia mielessä.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Tommi Tuomi

Eija Vilpas on jäämässä eläkkeelle.

Iltanäytösten vuoksi näyttelijä Eija Vilpas ei ole voinut harrastaa. Eläkepäiville on liuta kurssintapaisia mielessä.

Näyttelijä Eija Vilpas jää eläkkeelle Helsingin kaupunginteatterista toukokuussa. Pesti alkoi vuonna 1988.

”Katson taaksepäin hieman haikein ja ennen kaikkea kiitollisin mielin. En ole muutoshakuinen ihminen”, Eija kertoo Seuran haastattelussa.

”Minulle on sopinut hyvin, että menen joka päivä samaan työpaikkaan. Toisaalta olen saanut maistaa kulkijan elämää ollessani mukana erilaisissa televisioproduktioissa.”

1990-luvulla juurikin televisiossa päivänvalon nähnyt sketsikaksikko, Riitta Havukaisen näyttelemä Hansu ja Eijan esittämä Pirre, keikkailevat edelleen. Vitsit ovat hieman muuttuneet vuosien varrella ja ajan mukana.

Sen sijaan keikka-asut Hansun sinisiä toppahousuja myöten ovat alkuperäiset. Tosin Pirren ikoninen punainen tuulitakki koki kerran karun kohtalon ja on jouduttu uusimaan.

”Se varastettiin minulta Tarja Halosen vaalitilaisuudessa”, Eija Vilpas kertoo.

”Onneksi löysin samanlaisen tilalle.”

Eija siteeraa Seurassa edesmennyttä viihteen monitaituria Jukka Virtasta, jonka mukaan jokainen aikakausi saa omansa näköistä viihdettä. Viihdeohjelmat nostavat esiin kullekin ajalle tyypilliset arvot ja asiat, joihin tahdotaan muutosta.

”Varmasti minäkin olen ollut mukana sellaisissa sketseissä, jotka eivät enää tänä päivänä olisi käypää tavaraa. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että tiettyjen sanojen merkitys ja sisältö ovat muuttuneet vuosien kuluessa. Yhtä suvaitsevaisia me yritimme olla silloin kuin nytkin”, Eija pohtii Seurassa.

Eläkkeellä Eija aikoo ottaa kaiken irti vapaista aikatauluista. Iltanäytösten takia harrastuksiin osallistuminen oli ennen mahdotonta – nyt hän aikoo kansantansseihin, opetella suunnistamaan ja osallistua Karjalan Liiton toimintaan.

Äidin puolen suku on kotoisin Karjalasta. Sieltä on peräisin tietty lupsakka suhtautuminen elämään.

Eijan koko haastattelu on julkaistu Seurassa 10/2023.

X