Chisun mielestä naisten on otettava vastuu omasta onnestaan.
Julkkikset

Vain elämää -tähti Chisu: ”Naisen pitää ottaa vastuu omasta onnestaan”

Miehet hakevat seksiä, naiset rakkautta. Muun muassa tästä naisiin liitetystä kliseestä Chisu on eri mieltä. Mutta hänen mielestään ihmisen pitää ottaa huomioon moraalisia näkökulmia. "Jos mies haluaa pitää ydinperheen, hänen täytyy miettiä arvojaan siinä vaiheesa, kun rupeaa kutkuttamaan."
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Mirva Kakko / Otavamedia

Nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana ja seksuaalinen huippu on nelikymppisenä.

– Olen vasta 34-vuotias, joten jälkimmäiseen väitteeseen olen jäävi vastaamaan. Mutta tiedän paljon karismaattisisa vanhempia naisia, jotka pesevät mennen tullen nuoremmat kaunottaret. Heistä paistavat sisäinen viisaus ja vahvuus.

Koen vaivaannuttavina ainaiset kysymykset ulkonäöstä. Se ei ole niin iso asia elämässäni. Työnkuvaani artistina kuuluu kertoa muulle työryhmnälle, kuinka toimitaan. Se on joskus ollut raskas taakka, ei se, miltä näytän.

Pukeutumisessa ja meikkaamisessa olen mennyt ääripäästä toiseen ja hakenut omaa juttuani, mutta minulla on oikeastaan aina ollut aika hyvä olla itseni kanssa. Epävarma olo on liittynyt enemmän ihmissuhteisiin, jotka eivät ole menneet niin kuin olisin halunnut. Silloin olen miettinyt, mikä minussa on vikana. Enkö antanut tarpeeksi?

Lue myös: Chisu: ”Nämä ovat elämäni tärkeimpiä biisejä”

”Kauniin naisen pitää todistaa fiksuuttaan”

Naiset eivät halua leimautua feministeiksi.

– Minä ainakin voin sanoa, että olen feministi, vaikka vihaankin kaikenlaisia leimoja: feministi, vaemmistolainen, vihreä. Ne aina sulkevat jotakin pois. Feministinä ajan tasa-arvoa, en pelkästään naisten asiaa.

Feminismissä pitää muistaa se, että kun vaadimme oikeuksia, niiden mukana tulee vastuu. Jos nainen haluaa olla tasa-arvoinen, pitää kysyä itseltään, olenko valmis huolehtimaan myös niin sanotusti miehisinä pidetyistä asioista. Jos meillä menisi lämmitys rikki, minun pitää olla valmis tarttumaan toimeen, ei pelkästään miehen.

Osaan vaihtaa auton renkaat ja olen vaihtanutkin.

Ruma nainen on uskottavampi kuin kaunis.

– Kauneus avaa ovia, mutta se myös nostaa kynnyksiä. Ajatellaan, että kauniilla ei voi olla sisältöä. Kauniin naisen pitää todistaa fiksuuttaan enemmän.

Olen monta kertaa kuullut sanottavan esimerkiksi Jennistä (Vartiainen), että eihän se tee itse mitään muuta kuin laulaa. Suurin syy vähättelyyn on luultavasti Jennin kauneus. Se on niin väärin!

Nainen syyttää aina itseään, mies muita.

Pikemminkin päinvastoin: jos nainen ei uskalla toteuttaa itseään, hän päätyy usein syyttämään perhettään tyytymättömyydestään. ”Koska uhrasin kaikkeni teidän eteenne…”

Naisen pitäisi ottaa vastuu omasta onnestaan.

Mitä vähemmän kantaa mukanaan negatiivista painolastia, sitä paremmin voi, Chisu sanoo.

Mitä vähemmän kantaa mukanaan negatiivista painolastia, sitä paremmin voi, Chisu sanoo.

”En halua lakaista vaikeuksia maton alle”

Naiset juoruilevat, miehet puhuvat asiaa.

– Olen ollut paljon miesten kanssa tekemisissä, ja he puhuvat omista ja muiden asioista ihan yhtä paljon kuin naisetkin.

En halua lakaista vaikeuksia maton alle. Jos tulee riitaa jonkun kanssa, käsittelen asiat suoraan, en selän takana. Joskus olen saattanut sanoa liiankin suoraan ja loukata. Mutta on parempi, että myrsky nousee heti kuin 15 vuoden päästä. Silloin on vaikea enää selvitää, mitä todella tapahtui.

Myönnettäköön, että olen sortunut myös juoruiluun. Joskus on vain niin ihanaa sanoa ääneen, että se tyyppi on ihan p-stä. Usein kyse on omasta pienuudesta: en vain ole osannut hoitaa asioita järkevällä tavalla. Enemmän rakastan kuitenkin maailmanparannuspuheita. Pienessä nousuhumalassa keksitään yleensä ratkaisut kaikkiin maailman ongelmiin.

Naiset analysoivat tunteitaan koko ajan.

– Itse teen sitä koko ajan, vähän liikaakin. Mutta merkitysten hakeminen kuuluu työhöni: miksi ihmiset käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät? Paras koekaniin olen tietysti minä itse.

Puhun ajatuksistani ja tunteistani paljon myös ystävien kanssa, sekä miesten että naisten. Miehiltä saan usein hieman erilaista näkökulmaa.

”Lapsi on rikastuttanut elämääni”

Naiset vellovat menneisyyden traumoissa.

– Tietysti elämääni on mahtunut itsesäälin hetkiä, mutta ei siinä määrin, että olisin esimerkiksi masentunut.

Tunnen ihmisiä, jotka jossain juhlien vaiheessa alkavat aina vatvoa jotakin heille sattunutta vääryyttä tai epäoikeudenmukaisuutta. Se on aika narsistista käytöstä. Mitä vähemmän kantaa mukanaan negatiivista painolastia, sitä paremmin voi. Tämän ikäisenä pääsee niin harvoin bilettämään, että iltaa ei halua tuhlata itkeskelyyn tai sen kuuntelemiseen.

Välillä on pakko sanoa, että nyt ei ole oikea hetki, nyt en halua kuunnella. Akuutit kriisit käsitellään tietysti heti. Jos ystävällä on paha tilanne, kutsun hänet meille. Keitämme kahvit ja puhumme vaikka koko yön. Mutta vuosikausia en jaksa vatvoa.

Naiset ovat luonnostaan hoivaajia.

– Emmekö me kaikki joskus halua kainaloon? Pidän huolta läheisistäni, mutta kaipaan myös itse hoivaa. Haluan, että läheiseni ovat kiinnostuneita siitä, miten minulla menee. Että he pitävät minua tärkeänä omassa elämässään.

Omasta lapsesta huolehtiminen on ollut minulle luontaista. Sen mukanaan tuomat tunteet eivät ole juuri yllättäneet. Hämmästelen niitä puheita, joiden mukaan lapsen takia oma elämä loppuu. Minun elämääni lapsi on ainoastaan rikastuttanut. Olen vain ihan sikaonnellinen.

Olen onnekas, koska ympärilläni on tiivis verkosto. En ajattele, että ollakseni hyvä äiti, minun on itse huolehdittava ihan kaikesta. Osaan delegoida.

Minulle on ihmetelty, miten voin tehdä tällaista työtä pienen lapsen äitinä. Hyvänen aika, onhan miesministereilläkin lapsia. Ei heiltä kysytä, miten he siihen pystyvät.

”Seksin suhteen biologia ajaa miestä”

Miehet hakevat seksiä, naiset rakkautta.

– Emmekö me kaikki hae molempia? Kaikki ikävät asiat johtuvat rakkauden puutteesta. Seksin suhteen biologia ajaa miestä ehkä enemmän kuin naista. Ajatellaanpa, miten eläimet toimivat: koiraat odottelevat ympärillä, että naaras tulee kiimaan. Ihmisen pitää tietysti ottaa huomioon moraalisia näkökulmia. Jos mies haluaa pitää ydinperheen, hänen täytyy miettiä arvojaan siinä vaiheessa, kun rupeaa kutkuttamaan.

Lue lisää: Chisu: ”Olen joutunut tekemään töitä äidiltä perimäni kiltteyden kanssa”

Juttu on julkaistu Annassa numero 8/16.

X