Julkkikset

Elämäänsä tasapainoa etsivä Santeri Kinnunen: ”Välillä menee liian lujaa, ja sitten olen taas alamaissa”

Näyttelijä Santeri Kinnunen, 48, elää elämänsä huippuvuosia, vaikka itsetuntoa ja tasapainoa pitää välillä etsiskellä. Muisto näyttelijä-äidistä on lämmin ja läheinen. Ja pakko sekin on ollut hyväksyä, että omat eleet ja olemus muistuttavat kuuluisasta isästä. sanna wirtavuori, Kuvat paula kukkonen/otavamedia
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

”Pidän itseäni tavallisena enkä tuomitse keskinkertaisuutta, mutta näyttelijänä minulla on usein pelko, että teen jotain vain lonkalta tai liian rutiinilla. Opettajani Erkki Saarela sanoi teatterikoulussa, että voit olla huono ja hyväksikin saa ruveta, mutta älä missään nimessä ole keskinkertainen.

Vuodet ovat kuitenkin koulineet, ja eniten minua on palauttanut maanpinnalle se, että sain olla 15 vuotta viisaan kollegan Esko Nikkarin pukuhuonekaverina.

Häneltä olen oppinut paljon elämästä ja työstä. Työt pitää hoitaa vakavasti, mutta liikaa paineita ei saa ottaa.”

Rahaa tuli ovista ja ikkunoista

”Pääsin kesken lukion teatterikouluun ja sain koulun jälkeen aika mukavasti töitä. Olin muun muassa jo kaksikymppisenä Häräntappoase-tv-sarjan Allu. Tuntui, että rahaa tuli ovista ja ikkunoista. Ja kyllä sitä kuluikin. Taisi minulla nousta vähän jotain päähänkin, mutta ei hirvittävän pahasti.

Julkisuus tuntui silloin kivalta, ja minulla meni melko lujaa. Näyttelijöiden lapsena tiesin kuitenkin ammatin eri puolet, joten realismi säilyi taustalla.

Aina en ole täysin hallinnut itseäni. Hyväksytyksi tulemisen tarve on ollut kova, ja joskus olen joutunut nuoruuden jälkeenkin taistelemaan itseni kanssa, jotta löytäisin tasapainon. On ollut sellaisia artistin ongelmia. Itsetuntoni on toisinaan siinä ja siinä. Olen hyvin impulsiivinen ja tunnistan pientä maanis-depressiivisyyttäkin itsessäni.

Välillä menee liian lujaa, ja sitten olen taas enemmän tai vähemmän alamaissa. Kerran kokeilin lyhyen pätkän terapiaakin, ja ilmeisesti se auttoi. Ainakin terapeutti totesi, että olen aika ookoo ja pystyn prosessoimaan näitä juttuja itsekin.”

Santeri Kinnunen, 48

Työ: Näyttelijä Helsingin kaupunginteatterissa.

Perhe: Vaimo, tuottaja Aara Tahkokallio ja poika Elmeri, 15.

Harrastukset: Vesijuoksu, remontointi, nörtteily ja haahuilu kaupungilla.

Ajankohtaista: Hinta-näytelmä Helsingin kaupunginteatterissa.

Santeri Kinnusen Tässä iässä -haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan Annan numerossa 6/2018. Santeri puhuu muun muassa alkoholista, äitinsä kuolemasta sekä laajennetusta perheestään, joka vilisee tunnettuja näyttelijöitä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X