Iina Kuustosen toinen lapsi syntyy pian. Iina palaa äitiysvapaalta takaisin töihin todennäköisesti ensi vuoden loppupuolella.
Julkkikset

Elämänmuutoksen tehnyt Iina Kuustonen: ”En enää ikinä suostuisi sellaiseen oravanpyörään, jossa olin aikaisemmin”

Pian toista kertaa äidiksi tuleva näyttelijä Iina Kuustonen, 34, opetteli tekemään arjestaan sellaista, jossa hän voi hyvin ja josta hän ei jatkuvasti kaipaa muualle. Omaa jaksamista kuunnellen rakennettu ura on vienyt hänet kansainvälisen rikossarjan tähdeksi.
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: Mirva Kakko/ Otavamedia

Iina Kuustonen ja hänen perheensä elivät alkuvuodesta poikkeuksellista aikaa. Silloin kotona Helsingin Kalliossa pakattiin matkalaukut täyteen tavaraa, siis todella täyteen. Iina oli hankkinut miehensä kanssa perheelleen lämpimimmät varusteet, jotka kaupasta löytyi: sellaiset, joissa tarkenee 40 asteen pakkasessakin. Sen vuoksi laukut pursusivat toppaa. Ja paljon muutakin. Iinalla oli pitkä lista siitä, mitä kaikkea he tarvitsivat mukaan paikkoihin, joissa ei piipahdeta tuosta noin vain lähikauppaan ostoksille.

Ja niin lopulta helmikuussa koko kolmikko – Iina, hänen puolisonsa, muusikko-näyttelijä Sebastian Rejman ja heidän silloin puolitoistavuotias poikansa – oli valmis muuttamaan kolmeksi kuukaudeksi pohjoisimpaan Lappiin. Ensin he asuivat seitsemän viikkoa Saariselällä huoneistohotellissa, sieltä he lähtivät mökkeihin Utsjoelle ja Nuorgamiin. Ja lopulta he päätyivät vielä Norjan puolelle Vesisaareen lintubongareiden käyttämään pieneen taloon.

– Raahasin kaiken muun lisäksi mukaan omat espressopannut ja kahvitkin, koska olen vähän kahvinirso, Iina sanoo ja naurahtaa. Nyt varustautumisen mittakaava jo huvittaa häntä. Perillä jokaisesta pikkukaupasta löytyi samaa kauramaitoa kuin kotona Kalliossa.

Iina sai viisi vuotta sitten tietää, että hänet halutaan pohjoiseen sijoittuvan ison Ivalo-rikosdraamasarjan päähenkilöksi, poliisi Nina Kautsalon osaan. Moni asia natsasi Iinasta heti: hyvä käsikirjoitus, vahva naisrooli ja Lappi, josta tuli hänelle tärkeä jo lapsena jokavuotisten hiihtolomareissujen takia.

Kun tuotantoprosessi pikkuhiljaa edistyi, myös Iinan perhetilanne muuttui. Hänestä tuli äiti syksyllä 2016. Sen jälkeen oli selvää, että roolin tekeminen edellyttäisi koko perheen mukanaoloa.

– En olisi ottanut roolia vastaan, jos perheeni ei olisi lähtenyt kuvauksiin mukaan. Poikani on vielä niin pieni, että en voi olla hänestä pitkiä aikoja erossa. Työn tekemisen edellytys oli se, että freelancerina työskentelevä mieheni pystyi lähtemään mukaan ja hoitamaan lasta täysipäiväisesti.

 

Iina rentoutuu vapaa-ajallaan kutomalla ja joogaamalla. Hän on toiselta ammatiltaan joogaopettaja.

”Ensin vedin itseni piippuun, ja sitten lähdin hard core -lomalle”

Miljoonayleisön tunnistama näyttelijä Iinasta tuli 26-vuotiaana, kun hänet valittiin mukaan viihdeohjelma Putoukseen sen toisella kaudella 2011. Siitä alkoi pitkä ajanjakso, jolloin hänellä oli koko ajan isoja tv- ja elokuvarooleja, keikkoja sekä haastatteluita. Iina koki kiitollisuutta siitä, että hänelle tarjottiin niin monipuolisesti töitä. Kuluttavaa sen sijaan oli roolitöiden ohessa tullut pyöritys: jatkuva julkisuus ja esilläolo.

– Suostuin asioihin, joihin ei olisi pitänyt suostua, koska en osannut vetää omia rajojani ja sanoa ei. Olin liian tunnollinen. Ajattelin, että minun pitää jaksaa tehdä jokainen tarjottu työ ja siihen liittyvät muut velvoitteet, vaikka se tarkoitti sitä, että tein 15-tuntisia työpäiviä. Samaan aikaan yritin pitää yksityisyydestäni kiinni ja jouduin jatkuvasti suojaamaan itseäni, mikä tuntui raskaalta sekin.

– Ainoa tapa irrottautua oravanpyörästä oli lähteä muutamaksi viikoksi reissuun ja syrjäiseen bungalowiin, jossa ei ollut edes verkkoyhteyttä. Ensin vedin itseni piippuun, ja sitten lähdin hard core -lomalle. Ei siinä ollut järkeä. Saatoin olla kolme kertaa vuodessa Aasiassa.

Kolmenkympin taitekohdassa tuli havahtuminen. Silloin Iina oli taas kerran lähtenyt pitkälle matkalle, tällä kertaa yksin. Hän oli ensin Thaimaassa viisi viikkoa, sen jälkeen Berliinissä, Pariisissa ja Espanjassa. Jokaisessa kohteessa hän etsi joogakoulun, ja joogaamisesta tuli koko matkan punainen lanka. Se auttoi rauhoittumaan, tekemään itsetutkistelua ja ymmärtämään, että ratkaisu oli hänen omissa käsissään.

– Minun täytyi tehdä elämästäni itseni näköistä, kukaan muu ei voisi tehdä sitä puolestani. Tarvitsin selkeän muutoksen.

”Arjesta täytyy tehdä sellaista, että siitä ei tarvitse koko ajan lomaa”

Muutos tarkoitti sitä, että Iina opetteli tietoisesti rauhoittamaan tahtiaan. Viimeiset kolme neljä vuotta hän on esiintynyt julkisuudessa harvakseltaan. Ajanjakson aikana Iina perusti perheen, johon liittyvät asiat hän halusi pitää itsellään.

Hän alkoi priorisoida entistä tarkemmin töitään, jotta hän pystyi antamaan kaikkensa niille töille, jotka tuntuivat merkityksellisiltä.

– Itsetutkiskelun ansiosta opin, millaiset asiat sopivat minulle ja millaiset eivät. En enää ikinä suostuisi sellaiseen oravanpyörään, jossa olin aikaisemmin. Näytteleminen on minulle hyvin nautinnollista, kun minulla on aikaa keskittyä siihen ja roolini tekemiseen, kuten nyt Ivalossa. Ja sekin merkitsee minulle paljon, kenen kanssa työskentelen, sillä olen herkkä energioille.

Kun Iinan arjesta alkoi tulla sellaista, että hän viihtyi – ja myös rentoutui – siinä, omaa tilaa ei enää tarvinnut hakea maailman toiselta äärilaidalta.

– Enää minulla ei ole mitään kaipuuta muualle. Olen luonut hyvän elämän tänne. Arjesta täytyy tehdä sellaista, että siitä ei tarvitse koko ajan lomaa vaan siinä voi hyvin. Äitiys on opettanut minulle, että läsnäolo ja rakkaus ovat tärkeintä, mitä voin lapsilleni antaa.

Miten Iina kohotti kuntoaan rikossarjan vaativia kuvauksia varten? Millä tavalla äitiys on muuttanut hänen arvomaailmaansa ja millaisen esimerkin hän haluaa antaa lapsilleen? Mitä hän arvostaa parisuhteessaan? Lue Iinan haastattelu Annasta 49/18. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X