Julkkikset

17 kiloa puolessa vuodessa laihduttanut Elias Kaskinen: ”Sisälläni asuu yhä pulska pikkupoika”

Burn outin partaalla käynyt laulaja Elias Kaskinen, 26, aloittaa päivänsä olemalla kiitollinen juuri tästä hetkestä: ”Tämä on aika halpa kikka parantamaan elämisen laatua.”

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia, Om-Arkisto

Vaikka Elias Kaskisen laihdutusurakasta on yli kymmenen vuotta, se ei unohdu. – Sisälläni asuu yhä pulska pikkupoika. Toivon, että osaan tässä Tinder-maailmassa katsoa pintaa syvemmälle.

Burn outin partaalla käynyt laulaja Elias Kaskinen, 26, aloittaa päivänsä olemalla kiitollinen juuri tästä hetkestä: "Tämä on aika halpa kikka parantamaan elämisen laatua."

Teininä Päivän Sankarit -yhtyeen keulahahmo Elias Kaskinen, 26, ei ollut koulun rokkikukko, vaan 90-kiloinen pullea nörtti.

Se tyyppi, joka liikuntatunnilla valittiin viimeisenä lätkä- ja fudisjoukkueisiin. Sitten hän löysi nyrkkeilyn.

Treenaaminen oli palkitsevaa: tekniikka kehittyi, voima lisääntyi ja paino putosi puolessa vuodessa 17 kiloa.

– Tajusin, miten paljon voi saada aikaan, kun työskentelee määrätietoisesti tavoitteen saavuttamiseksi. Nykyään haetaan pikavoittoja tehodieettien ja kahden viikon kielikurssien avulla. Itse uskon pitkäjänteisyyteen. Kehitys on pysyvämpää, kun ujuttaa elämäänsä toistuvia rutiineja.

Nyrkkeily jäi, kun Elias pääsi 16-vuotiaana Kallion ilmaisutaidon lukioon. Mutta murrosiässä tehty elämänmuutos näkyy ja tuntuu edelleen hänen elämässään. Namit ja roskaruoka unohtuivat pysyvästi.

– Toissa jouluna tuli täyteen kymmenen vuotta karkitonta elämää ja juhlin syömällä viikon verran konvehteja. Sitten palasin arkeen. Ohitan kaupan karkkiosaston yhtä helposti kuin vaippahyllyt.

Nykyään haetaan pikavoittoja tehodieettien ja kahden viikon kielikurssien avulla. Itse uskon pitkäjänteisyyteen.

Pikavoittoja nuori laulaja ei ole tavoittelemassa myöskään viihdemaailmassa.

Ei, vaikka häntä on saatu vuoden aikana tuutin täydeltä. Nuori mies on esiintynyt tv-ohjelmissa Mökkireissu, Alasti-klubi sekä Tähdet, tähdet, jonka voittajaksi hänet äänestettiin joulukuussa.

Laulajan lopulliset tavoitteet ovat kuitenkin jossain paljon korkeammalla.

Tavoitteena Suomen paras laulaja

Elias on julistanut vaatimattomaksi tavoitteekseen tulla Suomen parhaaksi laulajaksi. Tavoitetta ei sovi epäillä, sillä hänet tiedetään sitkeäksi sissiksi.

Ensimmäinen hitti tuli 2015, jolloin julkaistiin Elias Kaskisen ja Päivänsankareiden ensilevy. Elämä lupaa mulle kertoo nuoren miehen lemmensuruista, kuinka muuten.

Elias ei ole perheensä ainoa hittinikkari. Hänen äitinsä Anna-Mari Kaskinen on Suomen tunnetuin nykyvirsirunoilija, jonka kynästä on lähtöisin muun muassa kastetilaisuuksissa usein laulettu Herra kädelläsi. Isä Pekka Kaskinen on rovasti. Perhe asui Lohjan Vivamossa.

Elias sanoo olleensa villi lapsi. Siis todella villi.

– Vietin paljon aikaa vanhempieni työpaikalla. Aiheutin vaivaannuttavia tilanteita esimerkiksi syöksymällä puhetta pitävän äitini hameen alle piiloon. Lapsenvahteja minulle piti palkata aina kaksi, joista toinen piti silmällä pääovea.

Ekaluokkalaisena Elias osallistui äitinsä vetämälle runokurssille. Äidin kollega Pia Perkiö keksi, miten pikkupojan energian saisi kanavoitua kirjoittamiseen. Hänelle luvattiin euro jokaisesta rustatusta runosta.

Keino tepsi, kahdessa päivässä Elias kirjoitti peräti 151 värssyä. Tienestit hän käytti ”merkittävään leluhankintaan”.

Elias Kaskinen
Elias Päivän Sankarit -yhtyeineen Emma Gaalassa maaliskuussa 2016. Yhtye oli tuolloin ehdolla Vuoden tulokas -sarjassa.

Pesäero äitiin

Kun Elias kaksikymppisenä aloitteli lauluntekijänuraansa, moni odotti hänen jatkavan äitinsä jalanjäljillä.

– Oli tehtävä pesäero. Käsittelin teksteissäni muun muassa alkoholia ja seksiä eli käytin hyvin erilaista kuvastoa kuin äiti. Kävi kerralla selväksi, että teen omaa juttuani.

Kapinoitko koskaan vanhempien arvomaailmaa ja kodin perintöä vastaan?

– En, ei ole tarvinnut. Äiti ja isä ovat hyvin liberaaleja, ja he ovat aina tukeneet ja kannustaneet minua.

Uran alussa Eliasta ajoivat pakko ja paniikki. Kaikkiin tarjottuihin mahdollisuuksiin oli tartuttava, millekään ei uskaltanut sanoa ei. Piti käydä burn outin partaalla ennen kuin hän ymmärsi, että äärimmäistä keskittymistä ja suorituskykyä vaativan työn vastapainoksi pitää välillä relata.

Takana on juuri pari päivää kaverin mökillä, jossa päivät koostuivat saunan lämmityksestä, grillailusta ja oluen särpimisestä. Nyt kelpaa taas palata studioon ja keikoille.

Keväällä Elias ujutti päivärutiineihinsa uuden osion. Joka aamu nielaistessaan maitohappokapselin hän pysähtyy hetkeksi miettimään kiitollisuudenaiheita. Tänään hän kiitti siitä, että sai herätä terveenä uuteen päivään. Että helteen jälkeen tuli raikastava sade. Että pääsee tekemään rakastamaansa duunia hyvien tyyppien kanssa.

– Tämä on aika halpa kikka parantamaan elämisen laatua.

X