Julkkikset

Elina Lepomäki sote-ulostulonsa hyytävistä seurauksista: ”Petteri Orpo ei puhunut minulle moneen viikkoon”

Kun kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti vastustavansa sote-uudistusta, hän sai puolueessaan jäätävän vastaanoton. Kaikki eivät välttämättä lepy koskaan. – Petteri Orpo ei puhunut minulle mitään moneen viikkoon, Elina sanoo.

Teksti:
Minna Jutiq
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

– Minulla on mielestäni paljon annettavaa sekä Suomen politiikalle että kokoomukselle.

Kun kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti vastustavansa sote-uudistusta, hän sai puolueessaan jäätävän vastaanoton. Kaikki eivät välttämättä lepy koskaan. – Petteri Orpo ei puhunut minulle mitään moneen viikkoon, Elina sanoo.

Helmikuussa kansanedustaja Elina Lepomäki, 36, pudotti pommin. Sote-keskustelu kävi kiivaimmillaan, kun Elina ilmoitti, ettei todennäköisesti äänestä eduskunnassa sote-ratkaisun puolesta, vaikka oma puolue, kokoomus, valmistelee sitä hallituksessa.

Syntyi kohu, jossa Elinan ulostuloa kiiteltiin rehellisyydestä ja rohkeudesta. Tukea tuli muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtajalta Li Anderssonilta ja entiseltä demaripomolta Mikael Jungnerilta. Elinan uskottavuutta lisäsi se, että Helsingin kaupungin johto, pormestari Jan Vapaavuori etunenässä, ryhtyi samaan aikaan soten vastaiskuun. Elinan esittämä kritiikki taisi miellyttää myös suurta yleisöä, jolle sote on käsittämätön peikko ja siksi pelottava. Elina sai kannustuspostia enemmän kuin koskaan. Kansalaisista tuntui hyvältä, kun joku vihdoinkin sanoi vellovasta suunnitelmasta jotakin ymmärrettävää. Palaute oli Elinalle mieleen.

Jääkuningatar, talousnatsi, besserwisser, yksinäinen susi… Muutaman Google-haun ja parin politiikan kulissien taakse tehdyn kysymyksen perusteella Elinasta käytetyt sanat eivät aina ole olleet pelkästään imartelevia. Kuka haluaisi kuulla itsestään samanlaista, ellei olisi todella varma tavoitteistaan ja valmis panemaan itsensä likoon?

Sote-kannanotostaankaan Elina ei saanut pelkkiä kiitoksia. Omassa puolueessa tyrmistyttiin. Iso osa puolueen johtoa tukevista kokoomuslaisista veti herneen lujasti nenäänsä. Heille Elina on ryhmäkarkuri ja sooloilija, joka on valmis kampittamaan puheenjohtajan ja kaatamaan hallituksen. Kestää hetken, ennen kuin sellaisen saa anteeksi. Kaikki eivät välttämättä lepy koskaan.

Petteri Orpo ei puhunut minulle mitään moneen viikkoon, Elina sanoo.

Pääseekö Elinan pelillä ministeriksi?

Moni kysyy, pelaako Elina korttinsa oikein. Kaikki myöntävät, että hän on älykäs, mutta pääseekö tällä pelillä ministeriksi tai pääministeriksi?

Miksi hän lähti politiikkaan? Sitä mietitään Elinan kohdalla usein. Ratkaisun väitetään olleen yllätys jopa hänen isälleen, Ilta-Sanomien entiselle politiikan toimittajalle Kari Valtoselle. Moni ihmettelee uran vaihtoa kansainvälisestä pankkimaailmasta suomalaisen politiikan arkeen.

Raha ei varmasti ollut houkutin. Elina on todennut jo useamman kerran, että kansanedustajien palkat eivät ole kilpailukykyisiä verrattuna esimerkiksi koulutetun asiantuntijan palkkaan yksityisellä sektorilla. Elinan aviomies on tehnyt miljoonaomaisuuden pankkialalla.

– Minulla on mielestäni paljon annettavaa sekä Suomen politiikalle että kokoomukselle, Elina vastaa ihmettelyyn.

Neljä vuotta kansanedustajana ovat opettaneet, että vaikuttaminen on hidasta. Sen Elina on jo ymmärtänyt.

– Sen sijaan ihmettelen usein sitä, miten vähään kansanedustajat tyytyvät. Itseä ei panna likoon, vaikka siten saavutettavissa olisi paljon enemmän.

Naiseuskaan ei hänen mielestään ole politiikassa ongelmatonta. Nainen saa lisänimen jääkuningatar. Mikä mahtaisi olla vastaava nimitys miehelle?

– Politiikassa nainen tungetaan miestä helpommin itselleen vieraaseen rooliin. Aiemmassa työelämässäni pankkimaailmassa en kokenut samaa, vaikka olin silloin paljon nuorempi nainen. Ehkä naista ei oteta vakavasti, sillä hän ei näytä valtiomieheltä.

Elina ei aio antaa vielä periksi.

– Tämän naisen työ politiikassa ei ollut tässä.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kansanedustaja Elina Lepomäki kertoo siitä, mitä ajatuksia besserwisserin, yksinäisen suden, sooloilijan ja ties minkä muun vähemmän mairittelevan maine hänessä herättää.  Lue juttu Annasta 17/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X