Julkkikset

Parisuhde vaatii avoimuutta – mutta Elina Tanskanen tietää, ettei se ole yksinkertaista: ”Omia kipeitä kohtia ei ole aina helppo näyttää ihmiselle, jonka kanssa on jo asuntolaina”

Ensitreffit alttarilla -ohjelman pariterapeutti Elina Tanskanen tapasi myös oman puolisonsa sokkotreffeillä. Vaikka hän on parisuhteiden ammattilainen, hän on saanut kokea, että kriiseiltä ei voi välttyä.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Elina Tanskanen on käynyt itsekin terapiassa, jotta oppisi tunnistamaan omat kipeät paikkansa. – Uskon, että jos minulla olisi runsaasti selvittämättömiä asioita omassa parisuhteessani ja elämässäni, ne alkaisivat nopeasti vaikuttaa työhöni.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman pariterapeutti Elina Tanskanen tapasi myös oman puolisonsa sokkotreffeillä. Vaikka hän on parisuhteiden ammattilainen, hän on saanut kokea, että kriiseiltä ei voi välttyä.

Rakkaus ei sovi heikkohermoisille, sanoo seksuaali- ja pariterapeutti Elina Tanskanen, 43, hörppiessään kurkumalattea Helsingin Sörnäisissä sijaitsevassa Moko Market Caféssa.

Uuteen ihmiseen tutustuminen on hänen mukaansa aina riski, sillä koskaan ei voi tietää, mitä elämä tuo tullessaan ja miten rakkaus ajan saatossa muuttuu. Vaikka toiseen ihmiseen sitoutuminen on uhkapeliä, Elina kannustaa tuntemattoman kanssa suhteeseen ryhtyviä Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana.

– Joka kaudella ainakin yksi pari on jäänyt yhteen kuvausten jälkeen. Liitto tuntemattoman kanssa voi toimia, mutta kaikille se ei missään tapauksessa sovi, muistuttaa Elina, joka on itsekin löytänyt elämänsä rakkauden sokkotreffien ansiosta.

Lue lisää: Mistä tietää, tuleeko parisuhde onnistumaan? Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen kertoo

Elina Tanskanen tapasi miehensä sokkotreffeillä

12 vuotta sitten Elina kohtasi Juustopäät-yhtyeessä rumpuja soittavan Janskun työkaverinsa järjestämillä treffeillä.

– Suhtauduin niihin epäilevästi, koska minulla oli kauheita kokemuksia epäonnistuneista sokko­treffeistä. Työkaverini usuttamana suostuin lopulta tapaamaan miehen. Se olikin sitten menoa sen jälkeen. Koskaan ei ole tullut tunnetta, että olisin valinnut väärin tai haluaisin erota.

Elinan ja Janskun perheeseen kuuluvat 8- ja 10-vuotiaat lapset ja Janskun 14-vuotias lapsi. Parisuhde ei ole hiipunut lapsiperhearjessa, vaikka yhteisiin vuosiin on mahtunut vaikeitakin vaiheita.

– Se, että olen parisuhteiden asiantuntija, ei säästä meitä ristiriitatilanteilta. Suhteemme on kuitenkin muuttunut paremmaksi, kun olemme oppineet tuntemaan toisemme.

Suurin kriisi oli siirtyminen rakastumisvaiheesta rytinällä rakastamisvaiheeseen.

– Se tapahtui silloin, kun odotin toista lastamme. Muistan sen hetken, kun katsoin sohvalla istuvaa puolisoani ja näin hänet ensimmäistä kertaa selkeäs­ti, en rakastumisen tunteen huumassa. Se oli myös pelottavaa, koska lumouksen tunne oli ollut niin voimakas. Tuon opettavaisen vaiheen jälkeen olen ollut paremmin kartalla tunteistani eri elämäntilanteisiin liittyvissä siirtymävaiheissa.

Elina Tanskanen uskoo, että parisuhde pysyy vireessä keskustelemalla

Hei, mitä meille kuuluu? Onko jotain, mistä olisi hyvä puhua? Tämän kysymyksen Elina heittää usein ilmaan tullessaan töistä kotiin. Elina Tanskanen oppi työn avulla, ettei parisuhde ole itsestäänselvyys eikä vaikeista asioista keskustelemista pidä pelätä.

– Rehellisyys on tärkeää, vaikka se kirpaisisi. Monet ajattelevat, että vain kehuminen ja kauniit sanat puolisolle tuovat läheisyyttä. Sitä tuovat myös vai­keat, haavoittuvaiset keskustelut. Parisuhde vaatii valtavasti rohkeutta. Se rohkeus ei ole rämäpäisyyttä vaan avoimuutta ja haavoittuvaisuutta.

Joskus avoimuus voi hänen mukaansa olla vaikeaa.

– Omia kipeitä kohtia ei ole aina helppo näyttää ihmiselle, jonka kanssa on jo asuntolaina ja yhteiset lapset, koska silloin pelissä on niin valtavasti.

Vaikka keskusteleminen on tärkeää, Elina on huomannut, että sille on oma aikansa ja paikkansa.

– Monet parit aloittavat kehityskeskustelut öiseen aikaan. Piinaavia parisuhdekeskusteluja ei kuitenkaan kannata käydä yöllä. Itse en myöskään puhu mieheni kanssa tuntikausia pelkästään vaikeista asiois­ta vaan kaikesta mahdollisesta. Pyrimme sanomaan myös kivoja juttuja toisillemme, sillä arjen hellyys on suhteessa tärkeää.

Elinan kompastuskivenä parisuhteessa on ollut omista tarpeista huolehtiminen.

– Mitä tarvitsen juuri nyt? Mikä on minulle tär­keää? Olen opetellut kysymään sitä itseltäni ainakin kerran päivässä. Kumppani ei voi lukea ajatuksiani, vaan olen itse vastuussa omista tarpeistani.

Sen ymmärtäminen ei ole ollut aina helppoa.

– Jos en muista pitää itsestäni huolta, se näkyy helposti mielialassani, joka taas heijastuu siihen, millainen kumppani ja vanhempi olen. Väsynyt ihminen on harvoin parhaimmillaan, sillä silloin pienetkin asiat voivat tuntua raskailta. Kaipaan sitä, että saan olla rauhassa itsekseni niin, ettei kukaan tarvitse minulta mitään.

Lue lisää: Ensitreffit alttarilla-ohjelman seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen tukee pareja naimisiin menon jälkeen

X