Julkkikset

Emilia Vuorisalmi: ” Vain fyysinen kosketus saa minut täysin rauhoittumaan”

Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmi , 36, haastaa naiseuteen liittyviä kliseitä, kuten sen, että nainen olisi enemmän hoivaajatyyppi kuin mies. Samalla hän kertoo, että olisi jo valmis parisuhteeseen. – Kaipaan sitä, että kun tulen kotiin, saisin käpertyä jonkun kainaloon, hän sanoo.
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Naisen seksuaalinen huippu on nelikymppisenä.

Tutkimusten mukaan naisen seksuaalinen vire kasvaa 30 ikävuoden jälkeen ja on huipussaan 40-vuotiaana. Ihanaa, että tässä ovat parhaat vuodet edessä. Naisella parisuhde vaikuttaa paljon seksihaluihin. Ainakin itse olen halukkaampi suhteessa kuin sinkkuna. Biologian kannalta naisen kannattaakin olla halukas suhteessa, jotta hän saisi lapsia.

Nainen vertaa itseään koko ajan muihin naisiin.

Totta. Jos olisin – tai kuka tahansa nainen olisi – treffeillä, arvioisin alitajuisesti ohi kulkevia naisia ja miettisin, ovatko he minulle uhka. Tietoinen vertailu on eri asia. Se on usein itsetuntoasia. Tosiasia on, että aina on joku fiksumpi, kauniimpi ja kokeneempi.

Minulla ei ole ikäkriisiä. Elämäni kriisit ovat liittyneet stressitiloihin, kuten eroon. Silloin maailmani oli mustavalkoinen ja saatoin nähdä muiden ihmisten onnen uhkana. Kun pääsin takaisin tasapainoon, tällaiset ajatukset katosivat.

Parisuhteessa naiselle on varattu hoivaajan rooli.

Tarua. Olen hoivaaja, mutta tiedän paljon parisuhteita, joissa tuo rooli on miehellä. Pyrin hoivaamaan pienillä eleillä: välipaloilla, hieronnalla, yllätyksillä. Pitää aistia, mitä toinen tarvitsee.

Kaipaan arjen jakamista jonkun kanssa – sitä balanssia, jonka parisuhde tuo. Työni tyydyttää monella tavalla, mutta samalla kaipaan sitä, että kun tulen kotiin, saisin käpertyä jonkun kainaloon. Vain fyysinen kosketus saa minut täysin rauhoittumaan. Sinkkuna joudun keksimään vaihtoehtoisia keinoja: kylven ja öljyän itseäni, paijaan lapsia ja eläimiä. Toimiva parisuhde myös puskuroi stressiltä. Mielekäs työ auttaa olemaan sinkkuna onnellinen. Hyvässä suhteessa taas kestää huonompaakin duunia.

Kriisit ovat auttaneet miettimään, mitä minä oikeasti haluan. En halua turruttaa itseäni lohtusuhteilla tai lääkkeillä. Isoimmat oivallukseni olen saanut Sekaisin LOVEsta -kirjaa kirjoittaessa. Vietin paljon aikaa yksin ja jouduin miettimään, miksi olen tehnyt tiettyjä valintoja, reagoinut tietyllä tavalla ja miksi minulle on tärkeää tehdä tiettyjä asioita. Vähän sama kuin jos olisin käynyt terapiassa.

Lue myös: Oireileeko sydämesi eron jälkeen? Lue Emilia Vuorisalmen vinkit särkyneen sydämen hoitoon

Nainen ei voi olla eksänsä kanssa ystävä.

Tarua. Juuri vähän aikaa sitten olin Mikon (Leppilampi) ja hänen uuden kumppaninsa (Maryam Razavi) kanssa hiihtämässä. Emme me mitään bestiksiä eksäni kanssa ole, mutta ei kai niin kuulukaan olla. Joskus vietän Mikon tyttöystävän kanssa tyttöjen iltaa. Toisinaan taas minä, Mikko ja tyttäremme sekä hänen isovanhempansa käymme porukalla syömässä, mitä jotkut ihmettelevät. Minun mielestäni siinä ei ole mitään erikoista, ja se on lapsellekin kivaa.

On todella paljon fiksumpaa olla väleissä kuin riidoissa, jos on yhteinen lapsi. Ruotsissa ollaan edellä tässäkin asiassa. Siellä uusperheet syövät toistensa luona. Tietenkään tällaiset välit eivät onnistu saman tien eron jälkeen. Riippuu myös paljon siitä, millainen ero on ollut. Vaikka meillä oli niin sanottu helppo ero, eron jälkeiset kaksi vuotta olivat minulle erittäin haastavat.

Katkelma Annan nro 21 kansijutusta.

Lue myös: Tv-kasvo, lääkäri & sinkkuäiti Emilia Vuorisalmi: ”Olen alkanut ymmärtää, miksi suhteeni eivät ole toimineet”

X