Emilia Vuorisalmi
– Parisuhteen luottamus rakennetaan kahden ensimmäisen vuoden aikana, Emilia sanoo.
Julkkikset

Emilia Vuorisalmi koki pikavauhtia salamarakkauden, raskauden ja vauvavuoden haasteet: ”Opettelen vasta tuntemaan puolisoani”

Emilia Vuorisalmen, 40, parisuhde eteni pikavauhtia alkuhuumasta vauva-arjeksi. Ensimmäisen vauvavuoden rankkuus on yllättänyt ja asettanut haasteita parisuhteelle. – Kyllä meilläkin on omat riitamme, koska suhteemme on niin uusi, Emilia sanoo.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: Marica Rosengård

Kello kahdeksalta aamulla keittiössä tuoksuu kahvi ja pöydällä palaa kynttilä. Pyjamaan pukeutunut Emilia Vuorisalmi, 40, keittää puuroa itselleen ja lapsilleen, 13-vuotiaalle tyttärelleen ja vuoden ikäiselle pojalleen. Hän lorauttaa puuroon oliiviöljyä ja sekoittaa siihen mustikoita ja banaaneja. Sitten vielä keitetyt kananmunat ja tuorepuristettu appelsiinimehu pöytään. Perheen aamiainen on valmis.

Avopuoliso Maurizio Pratesi, 44, on jo lähtenyt töihin. Äitiyslomaileva Emilia puolestaan on saanut nauttia aamuista ja ”verkkarimoodista” vuoden verran.

– Rakastan rauhallisia aamuja. Lapsen saaminen pakottaa pysähtymään ja elämään hitaasti, pienen lapsen rytmissä.

Maurizio tekee välillä etätöitä ja auttaa aina, kun pystyy. Vauvan he ovat hoitaneet pääasiassa kaksistaan.

– Emme ole halunneet kauheasti pyytää apua, koska tämä aika on tuntunut niin erityiseltä. Olen aika tietoinen siitä, että saatan kokea vauva-ajan viimeisen kerran. Olen jo sen ikäinen, että emme ole suunnitelleet toista lasta.

Väsymys aiheuttaa riitoja

Emilian perhe asuu kolmiossa, ja vauva nukkuu vanhempiensa makuuhuoneessa. Kun hän herää, heräävät myös vanhemmat.

– Poika on herkkäuninen. Se on minulle ihan uutta, koska tyttäreni nukkui niin hyvin.

Pahimmillaan Emilian yöunet ovat jääneet vain parin tunnin mittaisiksi. Edellisenä yönä hän on nukkunut kuusi tuntia.

– Tässä iässä tarvitsisi unta enemmän, hän huokaisee.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

My special talent – to always match the surroundings 💙 #thanksgiving #weekend #washingtondc

Henkilön Emilia Vuorisalmi (@docemilia) jakama julkaisu

Emilian perheen kodin taloyhtiössä on ollut julkisivuremontti melkein koko vauvavuoden. Siksi perhe on matkustellut.

Välillä Emilian väsymys on heijastunut parisuhteeseen, joka on edennyt nopeasti. Hän tapasi Maurizion keväällä 2017 ja tuli pian sen jälkeen raskaaksi. Molemmat olivat toivoneet lasta, joskin lapsi päätti tulla nopeammin kuin he olivat suunnitelleet.

Lue myös: Lääkäri Emilia Vuorisalmi: Kehon signaalit auttavat sen oikean löytämisessä – 9 vinkkiä

– Kyllä meilläkin on omat riitamme, koska suhteemme on niin uusi. Opettelen vasta tuntemaan puolisoani. Välillä olemme tosi väsyneitä, kun pyöritämme neljän hengen arkea.

Jos Emiliaa on riidan jälkeen ärsyttänyt, hän on soittanut ystävälle.

– Stressitaso laskee, kun saa jakaa fiilistä ystävän kanssa. Tutkimusten mukaan miesten stressi vähenee, jos he pääsevät tekemään jotakin; naiset saavat apua sosiaalisista suhteista.

– En haluaisi tehdä sukupuolijakoa, mutta näin se tuntuu aika lailla menevän – ainakin näin se menee minun alfamieheni kanssa, Emilia lisää naurahtaen.

Hän toivoo, että osaisi tulevaisuudessa yhdistää myös perhe- ja työelämän.

– Olen ollut ylisopeutuvainen ja valmis luopumaan omista jutuistani kumppanin työasioiden takia. Nyt yritän pitää kiinni omista rajoistani, koska lopultakin teen sitä, mitä rakastan. Enää en halua luovuttaa niin helpolla, koska tiedän, mihin olen menossa.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 8/2019, jossa Emilia Vuorisalmi kertoo äitiydestä ja parisuhteesta. Miten Emilia ja Maurizio hoitavat suhdettaan? Miksi Emilia ajattelee välillä, ettei hän kuulu mihinkään? Miten hän hoitaa omaa jaksamistaan, entä mistä hän saa energiaa? Mitä työ merkitsee Emilialle? Lue lisää numerosta Annan numerosta 8/19 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!

X