Sari Tamminen Annassa
– Ja sitten alkoi tapahtua hyviä asioita.
Julkkikset

Sari Tamminen on saanut vaikeiden aikojen jälkeen työpaikan ja työpaikan oveen avaimen: ”Tuntui mielettömältä saada se”

Koronan aikana Sari Tammisen, 55, elämässä kaasantui paljon kuormittavia asioita. – Perusarki muuttui epävarmaksi. Elämä oli kuin kiikkerä vene. Aina, kun tuli jotain pientä vastoinkäymistä, vene kellahti johonkin suuntaan. En päässyt tasapainoon, Sari kertoo.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Suvi Elo

Vielä alkuvuonna Sari Tamminen ei uskonut pärjäämiseen. Hän tunsi pudonneensa monttuun. Jonnekin syvälle, missä hän ei nähnyt ulospääsyä. Apua hän ei osannut pyytää. Myös muilla oli vaikeaa tuolloin. Ei hän halunnut kuormittaa ystäviään omilla murheillaan. Sari oli tottunut olemaan vahva ja tsemppaamaan muita. Yleensä hän oli olkapää, jota vasten läheiset nojasivat.

Alamäki oli alkanut jo pari vuotta aiemmin, kun koronapandemia pyyhki keikat kalenterista.

– Perusarki muuttui epävarmaksi. En tiennyt, milloin tapahtuu mitäkin, onko töitä. Keikkoja varattiin ja sitten taas peruttiin. Elämä oli kuin kiikkerä vene. Aina, kun tuli jotain pientä vastoinkäymistä, vene kellahti johonkin suuntaan. En päässyt tasapainoon, Sari kertoo.

Sarin toimeentulo oli perustunut erilaisiin juontokeikkoihin messuilla ja tapahtumissa. Yhtäkkiä niitä ei enää ollutkaan. Siitä seurasi taloudellinen kaaos. Mihinkään ylimääräiseen ei ollut varaa.

Rahahuolien lisäksi Saria alkoi huhtikuussa 2021 vaivata kova särky vasemmassa ohimossa, aivan korvan vieressä. Lääkärit uumoilivat säryn johtuvat hampaasta tai korvasta taikka vaihdevuosista, jotka eivät olleet vielä alkaneet. Kun särky ei vain väistynyt, Sari pääsi magneettikuvaukseen.

Hänet kiidätettiin suoraan leikkaukseen.

Tämän vuoden alussa tuon muun kuorman päälle kasaantui vielä lisää ratkottavaa. Tuli tieto siitä, että Sarin pitämän hevostallin vuokrasopimus päättyy. Hänellä oli kaksi melko nuorta ravihevosta, joita hän oli valmentanut. Lisäksi oli kaksi vanhempaa hevosta, jotka olivat kilpailleet jo pitkään. Pitäisi tehdä iso päätös. Jatkaako Sari niiden kanssa vai ei.

Sari Tamminen: ”Ja sitten alkoi tapahtua hyviä asioita”

Sari kertaa  tapahtumia nykyisen työpaikkansa neuvotteluhuoneessa, hyväntuulisena ja aurinkoisena omana itsenään.

– Ja sitten alkoi tapahtua hyviä asioita. Tuli puhelinsoitto, jota Sari ei unohda koskaan.

– Ohjelmapäällikkö Mika Kuki Radio Pookista soitti ja kysyi, olisinko kiinnostunut vetämään lauantai-illan ohjelmaa. Olin ihan, että mitä tämä on! Kuinka tämä on mahdollista? Radiotyöt olivat juuri sitä, mitä halusinkin tehdä, Sari hehkuttaa.

Työ radiossa merkitsi Sarille paluuta juurille. Hän oli aloittanut uransa vuonna 1988 Turun paikallisradiossa, Auran Aalloilla, ja viihtynyt siellä kuusi vuotta. Tasan 30 vuotta sitten hän juonsi ensimmäisen tv-lähetyksensä, Sataman valot. Sen jälkeen tv-puolella vierähti hyvän aikaa, muun muassa 15 vuotta Kesäillan valssin parissa.

Ja nyt istumme Bauermedian tiloissa. Ikkunoista näkee Aurajoelle ja vastarannalle. Sari vakavoituu uudestaan, kun muistelee maaliskuista päivää, jolloin hän tuli tutustumaan uuteen työpaikkaansa.

Hän nostaa pöydältä avainnipun.

– Tämä tässä on minun työpaikkani avain, hän sanoo hellää ylpeyttä äänessään.

– Tällä on niin suuri merkitys minulle, että kukaan ei sitä usko. Tuntui mielettömältä saada se. En tiedä, milloin viimeksi jokin asia on koskettanut minua niin paljon.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Jutussa Sari Tamminen kertoo muun muassa siitä, miten ystävät pelastivat hänet, sekä siitä, minkälaisen miehen kanssa ei kannata ryhtyä aikuisiän suhteeseen. Lue koko juttu Annasta 23/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X