Julkkikset

Entinen fitness-urheilija Eevi Teittinen, 29, pelkäsi kärsivänsä lapsettomuudesta – kääntyi ammattilaisten puoleen: ”Aiheesta pitäisi puhua enemmän”

Entinen fitness-urheilija ja personal trainer Eevi Teittinen kertoi elokuussa blogissaan kärsivänsä lapsettomuuden pelosta. Nyt Eevi on julkaissut uuden postauksen, jossa hän kertoo käyneensä selvittämässä raskaaksi tulemisen mahdollisuuksiaan.
12.11.2018 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: OM-arkisto

Personal trainer ja entinen fitness-urheilija Eevi Teittinen, 29, kertoi elokuussa blogissaan kärsivänsä lapsettomuuden pelosta. Lapsettomuuden pelkoa -nimisessä postauksessaan Eevi kirjoitti, kuinka hän fitness-kisaamisen jälkeen on usein pohtinut sitä, voiko hän tulla raskaaksi.

”Olen alkanut hieman pelkäämään ehkä juuri siitä syystä, että lapsettomuus tuntuu olevan aika yleistä. Tuntuu että monet haluaisivat mutta esteitä löytyy enemmän kuin ratkaisuja. En itse sulkisi pois adoptoimista, mutta silti ensisijaisesti toivoisin kykeneväni itse tulemaan raskaaksi. Se on hienoin lahja mitä elämä voi tarjota. Onneksi tänä päivänä on tarjolla myös loistavia hoitomenetelmiä”, Eevi kirjoitti elokuussa.

Eevi pohti kirjoituksessaan myös fitness-uran vaikutusta raskaaksi tulemiseen. Hän kertoo ymmärtäneensä vasta jälkikäteen, kuinka kuluttavaa fitness oli.

”Dieetit ovat kuluttavia ja saattavat tehdä myös pysyviä tuhoja hormonitoimintaan. Sillä voi olla hetkellisiä vaikutuksia, mutta jäljet saattavat paljastua myös vasta myöhemmin lapsettomuutena”, Eevi kirjoitti.

Lapsettomuuden pelko vei asiantuntijalle

Eevi on vastikään julkaissut Voitko tulla raskaaksi? -nimisen postauksen, jossa hän kertoo saaneensa paljon palautetta elokuussa julkaisemastaan postauksesta.

”Aiheesta pitäisi puhua enemmän, sillä moni tuntuu kaipaavan vertaistukea sitä kuitenkaan saamatta. Emme ole yksin ajatuksiemme kanssa, vaikka usein siltä tuntuukin. Ajattelin olevani jotenkin outo, kun pelkään jotain sellaista, mitä ei ollut vielä olemassa. Toisaalta podin myös huonoa omaatuntoa, sillä tiesin osan kärsivän lapsettomuudesta ja koin oman ongelmani paljon mitättömämmäksi”, Eevi kirjoittaa.

Bloginsa lukijan vinkistä Eevi päätti selvittää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksiaan asiantuntijalla.

”Koska koin pelkoa, halusin selvittää asiaa jo ennen, kuin raskaaksi tuleminen tulee itselleni ajankohtaiseksi”, Eevi kirjoittaa.

Mitään hälyttävää ei löytynyt

Asiantuntijan kanssa keskustelemisen lisäksi Eeville tehtiin ultraäänitutkimus ja AMH-testi. Mitään hälyttävää ei löytynyt.

”Vielä uupuu yksi verikoe (progesteroni), jonka avulla voidaan selvittää ovulaatio, eli irtoaako kyseisenä kuukautena munasolu”, Eevi kertoo postauksessa.

Käynnillä Eevi sai paljon uutta tietoa.

”Mitä vanhemmaksi tulemme, sen todennäköisempää esimerkiksi keskenmenot ja tuulimunaraskaudet ovat. Itseäni helpotti kuitenkin tieto siitä, että meillä kaikilla on viallisia munasoluja, jonka vuoksi tämä voi sattua kenelle tahansa. Tajusin myös samalla, kuinka vähän tiesin asioista. Olisin helposti lähtenyt syyttämään itseäni tämmöisen tilanteen kohdalla, vaikka kyseessähän on rakenteelliset asiat. Kaikki mitä sisällämme on, on määräytynyt jo syntyessämme. On tiettyjä asioita joihin voimme itse vaikuttaa, mutta paljon myös sellaisia, joihin meillä ei ole valtaa. Minulle oli tärkeää ymmärtää näiden ero”, Eevi sanoo.

Vaikka raskaus vaatii muutakin kuin pelkän hedelmällisyyden, lapsettomuuden pelosta kärsiville Eevi suosittelee hedelmällisyyden kartoitusta. Häntä itseään asiantuntijan puoleen kääntyminen helpotti.

”Jos joku muu pohtii samoja asioita kuin minä, suosittelen lämpimästi selvittämään asian hedelmällisyyskatsastuksen avulla. Siinä kevenee kummasti taakka harteilta ja toisaalta, on hyvä muistuttaa itseään siitä, kuinka vastaukset ovat toisinaan meistä riippumattomia.”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme