Julkkikset

Eppu Nuotio sai nähdä, kuinka vanhempien rakkaus säilyi äidin kuolinvuoteelle asti: ”Se on ehkä romanttisin teko, jota olen saanut olla todistamassa”

Eppu Nuotion vanhempien pitkä liitto päättyi äidin kuolemaan. Epun oma avioliitto on kestänyt 36 vuotta ja sinä aikana pariskunta on oppinut, mikä on heidän suhteensa liima.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Kurren kanssa on valtavan helppo ja hyvä olla.

Eppu Nuotion vanhempien pitkä liitto päättyi äidin kuolemaan. Epun oma avioliitto on kestänyt 36 vuotta ja sinä aikana pariskunta on oppinut, mikä on heidän suhteensa liima.

Elokuussa ilmestyy Eppu Nuotion romaani Niin kuin vierasta maata. Se on hänen 86:s teoksensa. Eppu on kirjoittanut lastenkirjoja, runoja, näytelmätekstejä ja dekkareita. Nyt syntyi rakkausromaani. Kun korona vei teatteriin liittyvät työt, Eppu puolisoineen linnoittautui mökilleen Ruovedelle kirjoittamaan.

Vielä jokunen vuosi sitten eläminen eristyksissä kahdestaan aviomiehen kanssa ei olisi ehkä sujunut yhtä kitkatta kuin nyt. Teatteriohjaajana uransa tehnyt Kurre asui usein työviikot eri paikkakunnalla, ja Eppu tottui olemaan paljon itsekseen.

Harjoitusta tiiviiseen yhdessäoloon he saivat asuessaan kuusi vuotta Berliinissä. Siellä ympärillä oli kuitenkin miljoonakaupunki huvituksineen. Suomalaismetsän hiljaisuudessa keskinäinen harmonia perustuu siihen, että mökkejä on kaksi. Toisessa on makuuhuone, keittiö ja sauna, toisessa työhuone. Sinne Eppu vetäytyy halutessaan ajatella.

”Kurren kanssa on valtavan helppo ja hyvä olla”

Lapsuudenkodista Eppu sai kuvan parisuhteesta, jossa aviolupaus otetaan tosissaan: rinnalla pysytään niin myötä- kuin vastoinkäymisissä. Epun äiti sairastui paksusuolen haavaumaan, ja tulehduskierre johti vuosikausien masennukseen. Isä oli kuin turvallinen kallio, joka rakasti ja kantoi vastuunsa loppuun saakka. Saattohoitohuoneessakaan hän ei väistynyt vaimonsa viereltä, vaan toisteli tyynnyttelevästi: ”Mie oon tässä siun kanssa, en lähe mihinkään.”

Kun äiti erkani elämästä, isä kävi ostamassa sylillisen keltaisia neilikoita. Niitä oli ollut aikoinaan äidin morsiuskimpussa.

– Se on ehkä romanttisin teko, jota olen saanut olla todistamassa.

Varhaisteininä Eppu ahnehti muun muassa kartanoelämää kuvaavaa Jalna-kirjasarjaa ja Sound of Musicin kaltaisia elokuvia, joiden perusteella parisuhteesta muodostui yltiömakea haavekuva. Nyt, 36 yhteisen vuoden jälkeen, hän tietää, etteivät romanttiset elkeet ole ainakaan oman parisuhteen liima. Vaan huumori.

– Me ollaan naurettu ihan hirveästi. Kurren kanssa on valtavan helppo ja hyvä olla. Se on paljon tärkeämpää kuin mitkään ruusupuskat ja kynttiläillalliset.

Nuotioilla ei kitsastella rakkaudentunnustuksissa. Kurre aloittaa päivän sanomalla nuo kolme tärkeätä sanaa puolisolleen jo aamulla sängyssä. Sen jälkeen hän menee peilin ääreen pullistelemaan ja toteaa: ”I love myself”.

– Viime aikoina hän on lisännyt siihen vielä ”so much that it hurts”, Eppu sanoo ja nauraa.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Eppu Nuotio kertoo siitä, mitä ruotsalaisella huoltoasemalla tapahtui yli 30 vuotta sitten ja minkälainen vaikutus asialla on ollut hänen parisuhteelleen. Lue koko juttu Annasta 33/2021 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X