Julkkikset

Eppu Salminen: ”Muutamme perheen kanssa vuodeksi Etelä-Eurooppaan”

Näyttelijä Eppu Salmisen, 50, vanhin lapsi on 26 ja nuorin syntyy näinä päivinä.
– Liitot kestivät minkä kestivät, mutta lapsista otan aina vastuun, viisi lasta kolmen eri naisen kanssa saanut Eppu sanoo.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Pekka Holmström

Näyttelijä Eppu Salminen aikoo tehdä ison elämänmuutoksen perheen ehdoilla.

Eppu jää ensi syksynä virkavapaalle ja luopuu jo keväällä Helsingin-asunnostaan. Perhe viettää kesän Tampereella. Siellä Eppu on kesäteatterissa, ja sitten on edessä irtiotto, muutto vuodeksi Etelä-Eurooppaan.

– Haluan keskittyä vaimooni ja näihin kahteen lapseen ja pian syntyvään kolmanteen.

Uudessa Annassa Eppu kertoo kolmesta perhe-elämästään: yksinhuoltajavuosista pienen Roope-pojan kanssa, uusperhe-elämästä näyttelijäkollega Riitta Havukaisen kanssa ja nyt uudesta vaiheesta vaimo Kaisa Kuikkaniemen ja kolmen pienen lapsen kanssa.

Lue lisää: 10 syytä viettää sapattivuosi

Roope Salmisen syntymä muutti Epun elämän

Kun esikoispoika Roope syntyi, Eppu oli 24-vuotias. Sekä hän että Roopen äiti, näyttelijä Minna Turunen, olivat molemmat tuolloin vielä teatterikoululaisia.

Roope ei kuitenkaan ollut vahinko, sillä Eppu ja Minna olivat seurustelleet jo useamman vuoden.

– Olimme aika huolettomia ja ajattelimme, että lapsi saa tulla jos on tullakseen. Tieto raskaudesta oli iloinen yllätys, ja odotus oli onnellista aikaa.

Eppu teki jo silloin töitä opiskelun ohessa.

– Minulla oli juuri silloin neljä näytöstä kahdessa päivässä. Onneksi Roope älysi syntyä sopivasti aamuyöstä, lastenteatterikimaran keskelle, Eppu muistelee.

Ensimmäiset kuukaudet vauvan kanssa olivat tuoreesta isästä ihania. Hän tunsi ylpeyttä ostaessaan poikien Pampers-vaippoja ja työntäessään vaunuissa omaa vauvaansa. Oli ihmeellistä, että vauvassa isä saattoi nähdä omia piirteitään, Roope oli tutunnäköinen, mutta silti uusi ihminen.

Eppu kertoo soljahtaneensa isän rooliin helposti.

– Uskon, että siinä on jotain sisäänrakennettua. Lapsen syntymä herätti minussa uinuvan isän. Oli itsestäänselvää, että lapsi ja kaikki häneen liittyvä oli nyt minun vastuullani. Olin juuri valmistunut unelma-ammattiini, mutta Roope oli ykkönen. Ajattelin, että tämä on niin hevi juttu, että tästä ei voi lipsua.

Vauva-arki sujuikin hyvin, mutta parisuhde alkoi muuten rakoilla. Vähitellen molemmilla oli omat kiinnostuksen kohteensa. Naimisiin ei ehditty, sillä kun Roope oli vähän yli vuoden vanha, vanhemmat asuivat jo erillään.

Lue lisää: Vanhempien ero voi olla aikuiselle lapselle kriisi – Näin kävi Pinjalle

Lisää Salmisten perhe-elämästä Anna-lehdessä 5/2016, jonka ilmestymispäivä on torstai 4.2.

X