Julkkikset

Erika Vikman joutui keikalla pelottavaan tilanteeseen – poistui lavalta kesken biisin: ”Itselleni musertava kokemus”

Laulaja Erika Vikman, 29, kirjoitti rehellisen somepäivityksen kamppailusta, joka koskettaa monia.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto

Erika Vikmanin rohkea avautuminen somessa saa kiitosta.

Laulaja Erika Vikman, 29, kirjoitti rehellisen somepäivityksen kamppailusta, joka koskettaa monia.

Laulaja Erika Vikman julkaisi rehellisen kirjoituksen, jossa avautuu hyvin henkilökohtaisesta aiheesta. Koskettavassa päivityksessä Erika kertoo kamppailevansa paniikkihäiriön kanssa.

Vastikään paniikkikohtaus oli iskenyt keskellä lavaa. Erika oli joutunut keskeyttämään keikan hetkeksi.

Edellisellä keikallani jouduin tilanteeseen, jossa minun oli pakko poistua lavalta kesken biisin. Kävin lavan takana ja tulin takaisin, lauloin kappaleen loppuun. Sen jälkeen kerroin yleisölle syyn poistumiselleni: olin saanut paniikkikohtauksen”, Erika kirjoittaa.

Taistelua jo muutama vuosi

Päivityksessä Erika kertoo taistelleensa paniikkihäiriön kanssa muutaman vuoden. Kohtaukset tulevat yleensä stressaavissa tilanteissa ja välillä myös esiintyessä.

”Kun kohtaus tulee voimakkaana, en pysty laulamaan vaan mun on pakko käydä lavan takana ottamassa happea ja rauhoittumassa. Kohtaus on itselleni aina musertava ja pelottava kokemus, mutta toistaiseksi olen keikalla sellaisen saadessani pystynyt keräämään itseni tosi nopeasti ja jatkamaan esiintymistä.”

Erika päätti kertoa paniikkihäiriöstään julkisesti, koska ei halua piilotella asiaa taikka antaa pelolle valtaa.

” Uskon voivani helpottaa tilannettani vain olemalla avoin yleisölleni. Piilottelu ja häpeäminen luultavasti vain pahentaisivat tilannetta. Tiedän, että en ole ainoa, joka kärsii paniikkioireista.”

Kannustavia kommentteja

Erikan julkaisulle on sadellut paljon kiitosta ja tsemppaavaa palautetta. Muun muassa laulaja Mira Luoti kiittää Erikaa siitä, että nostaa aiheen esiin.

”Arvostan kun uskallat puhua tästä. Tiedän mistä puhut. Halaus ja pus.”

Kirjoitusta on kommentoinut kannustavasti myös laulaja Katri Ylander.

”Itselläkin pukkaa välillä paniikkia, se on inhimillistä ja siitä saa ja pitää puhua. Tsemppiä!”

Samanlaisesta tilanteesta keikalla on aiemmin puhunut myös muusikko Samae Koskinen, joka kärsi vaikeista paniikkihäiriöistä nuoruudessa. Paniikkikohtauksistaan on puhunut avoimesti myös laulaja Saija Tuupanen.

X