Erja Häkkinen
– Hyvä ystävättäreni asuu Pariisissa, ja hän on yrittänyt houkutella minua sinne takaisin. Se ei ole ollenkaan huono vaihtoehto., Erja Häkkinen kertoo tulevaisuudensuunnitelmistaan.
Julkkikset

Erja Häkkinen lämpimistä väleistä lapsiinsa Hugoon ja Ainaan: Meillä ei riidellä, vaan halataan ja pussataan

Yrittäjä Erja Häkkisen mukaan hänellä on niin läheiset välit lapsiinsa, että he voivat puhua kaikesta toistensa kanssa. Erja ei aio myöskään estellä, jos jälkikasvu haluaa seurata hänen jalanjäljissään mallimaailmaan.
Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: Otavamedia

Erja Häkkinen esiintyi lastensa Hugon, 17, ja Ainan, 13, kanssa Gloria Fashion Shown muotinäytöksissä Helsingin Kaapelitehtaalla viime viikonloppuna. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kolmikko asteli yhdessä catwalkille.

– Näytös oli samalla myös lasten mallidebyytti. Heitä vähän jännitti alussa, mutta he suoriutuivat upeasti ja esimerkillisesti. Olen tosi ylpeä heistä. Koko showsta jäi erittäin hyvä fiilis, hyväntuulinen Erja kertoo näytöksen jälkeen.

Hugo on myös ilmaissut kiinnostuksensa mallintöihin tulevaisuudessa, ja saattaa olla, että siihen tarjoutuukin pian mahdollisuus. Kun perhe lomaili hiljattain Milanossa, mallitoimiston työntekijä lähestyi pitkänhuiskeaa poikaa ja tarjosi tälle töitä.

– Ensin hoidetaan kuitenkin lukio loppuun, ja sitten voidaan miettiä mallinhommia. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, jos lapsetkin innostuvat mallina työskentelystä. Kokemukseni alalta ovat pelkästään hyviä. Työ, jossa laitat itsesi likoon kymmenien tai satojen ihmisten edessä vaatii tietynlaista itseluottamusta ja -tuntemusta, mitkä ovat tärkeitä asioita muutenkin elämässä, Erja sanoo.

Hugo käy viimeistä vuottaan kansainvälistä lukiota Monacossa. Hän suunnittelee jo ulkomaille muuttoa opintojen perässä.

– Olen miettinyt Milanoa tai Pariisia. Ne ovat kivoja kaupunkeja, ja siellä on myös hyviä yliopistoja. Mielessäni ovat designopinnot, mutta mikään ei ole vielä varmaa, Hugo kertoo.

”Meillä on läheiset välit ja pidämme aina yhtä”

Yli kaksikymmentä vuotta Monacossa asunut Erja nauttii edelleen elämästään kaupunkivaltiossa. Suomeen muuttaminen ei näyttäydy todennäköisenä vaihtoehtona hänen mielessään. Sen sijaan Erja on miettinyt paluuta Ranskaan, jossa hän asui ennen Monacoa.

– Ennemminkin voisin lähteä Monacosta vielä eteenpäin. Aina aloittaa ensi vuonna neljä vuotta kestävän lukion, jonka jälkeen voisin harkita muuttavani johonkin. Hyvä ystävättäreni asuu Pariisissa, ja hän on yrittänyt houkutella minua sinne takaisin. Se ei ole ollenkaan huono vaihtoehto. Siihen on kuitenkin vielä pitkä aika, ja nyt mennään vuosi kerrallaan.

Meillä on läheiset välit ja pidämme aina yhtä. Ymmärrän myös, että lapset pitää laskea maailmalle ja mennä itsekin eteenpäin.

Lasten aikuistuminen ja omilleen muutto alkaa kuitenkin pikku hiljaa konkretisoitua Erjan mielessä, ja hän tuntee sen vuoksi jo hieman haikeutta.

– Vähitellen se alkaa hahmottua. Tuntuu aikamoiselta, että Hugo täyttää seuraavaksi jo 18! Onneksi hän ei lähde kovin kauas kotoa. Meillä on läheiset välit ja pidämme aina yhtä. Ymmärrän myös, että lapset pitää laskea maailmalle ja mennä itsekin eteenpäin. Se on yksi osa elämää.

Erjan ja lasten lämpimät välit näkyvät hyvin konkreettisesti perheen arjessa. Erja on aina painottanut lapsilleen, että he voivat puhua hänen kanssaan kaikista asioista, ja suosinut rakentavaa keskustelua riitelyn sijaan.

– Hyvät välit ovat minulle hirveän tärkeä asia. Olemme tosi hyvä tiimi. Keskustelemme paljon asioista, eikä meillä tarvitse korottaa ääntä tai riidellä. Sen sijaan haalaamme ja pussaamme. Perheen perustan täytyy olla niin luja, että kaikista asioista uskaltaa keskustella avoimesti ja olla myös eri mieltä, mutta riidellä ei silti tarvitse.

Erjalla ja Mikalla on toimiva etäsuhde

Erjaa tuovat säännöllisesti Suomeen niin työprojektit kuin rakkauskin. Erja on seurustellut jo vuosia elokuvakäsikirjoittajana, -ohjaajana ja tuotantopäällikkönä tunnetun Mika Karttusen kanssa, joka asuu Suomessa. Välimatka ei pariskuntaa haittaa.

– Matkustelemme vuorotellen toistemme luokse. Ei se ihan tasan mene, mutta sinne päin. Tämä järjestely sopii meille hyvin, ja suhdekin pysyy siten virkeänä, Erja kertoo.

Erjalla on Suomessa edelleen siellä täällä työhommia, muttei mitään liian sitovaa tai aikaa vievää.

– Suomessa on aina kiva tehdä töitä. Minulla on täällä mukava työporukka ja olen hoitanut asiat niin, ettei minun tarvitse kuormittaa itseäni liikaa tai olla koko ajan läsnä. Mallintöitä en enää juurikaan tee, mutta juonnan tapahtumia ja olen muutamissa yrityksissä mukana. En halua kuitenkaan sen tarkemmin kertoa, mitä ne ovat.

”Suomi on tärkeä maa ja tänne on aina kiva tulla”

Vaikka Hugo ja Aina ovat asuneet koko ikänsä Monacossa, heilläkin on tiiviit siteet toiseen kotimaahansa ja he käyvät Suomessa joka kesä.

– Ainakin kerran vuodessa käymme täällä serkkuja ja mummoa katsomassa. Suomi on tärkeä maa ja tänne on aina kiva tulla, Hugo pohtii.

Erja on samaa mieltä – Suomen visiitit virkistävät, mutta sen suurempaa koti-ikävää hänellä ei ole.

– En osaa sanoa, että kaipaisin Suomea, koska olen ollut niin paljon poissa, ja lapsetkin ovat syntyneet muualla. Mutta tietysti käyn aina mielelläni täällä. Katselemme Suomea varmasti aika eri silmin kuin täällä asuvat ihmiset. Huomaamme herkästi asioita, mitkä ovat Monacossa eri lailla tai mitä meillä ei siellä ole, Erja tuumii.

X