Julkkikset

Erja Häkkinen: ”Terapia auttoi perhettämme”

Kun Erja Häkkinen, 54, erosi formulatähtenä tunnetusta Mika Häkkisestä, arpien paraneminen vei aikaa koko perheeltä. Asioiden työstäminen yhdessä ja ammattilaisen kanssa oli parasta lääkettä.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Mirva Kakko

Silmälasipäinen tumma, kaunis nainen kävelee kaikessa rauhassa Helsingin keskustassa. Harva tunnistaa hänet äkkinäkemältä. Ne, jotka rohkaistuvat juttelemaan, hämmästelevät, että asuuko hän vieläkin vakituisesti Monacossa.

Kyllä, siellä Erja Häkkinen asuu lapsineen edelleen.

– Kotini on ollut Monacossa jo parikymmentä vuotta, ja lapseni Hugo, pian 15, ja Aina, 10, käyvät siellä koulua. Pikemmin voisi ihmetellä, jos muuttaisin sieltä pois, Erja sanoo.

Hän ei harkinnut Suomeen  muuttoa silloinkaan, kun hän erosi lastensa isästä, formulatähti Mika Häkkisestä, seitsemän vuotta sitten.

Perhe meni terapiaan

Eroaan Erja muistelee kuluneiden vuosien tuomalla perspektiivillä, pehmeydelläkin.

– Olin tottunut julkisuuteen, mutta eroon liittyvä ulkoinen paine tuli silti sokkina. Paparazzit vaanivat perhettämme kaduilla ja tuntui, että kaikki maailman mediat vaativat minulta selitystä erittäin yksityisestä asiasta. Avioero oli kova paikka, ja tuntui raadolliselta, kun ulkopuoliset puivat sitä julkisesti.

Erjalla oli täysi työ saada perheen arki sujumaan mahdollisimman hyvin. Aina oli silloin vasta kolmevuotias eikä oikein ymmärtänyt tapahtunutta.

Kahdeksanvuotiaalle Hugolle perheen hajoaminen oli raskas isku.

– Hän heräsi öisin ja itki, että miksi isä ei voi tulla takaisin; miksi hän lähti pois kodistamme. Hugo ei vielä silloin ymmärtänyt, että isä ei katoa hänen elämästään, vaikka emme enää asu yhdessä.

Perhe sopeutui uuteen tilanteeseen pikkuhiljaa, tai siltä ainakin näytti. Muutaman vuoden kuluttua, samoihin aikoihin kun Mika Häkkisen uusperheeseen odotettiin kaksosia, ongelma nousi uudestaan esiin. Hugon opettaja kertoi tämän vanhemmille, että kaikki ei ole hyvin. Poika oli sulkeutuneempi ja näytti olevan välillä omissa maailmoissaan.

– Menimme  Hugon kanssa terapiaan. Ensimmäisellä käyntikerralla juttelimme asioista yhdessä, mutta sen jälkeen Hugo sai jatkaa keskustelua häntä vaivaavista asioista kahden kesken terapeutin kanssa.

– Oli tärkeää, että pojalla oli mahdollisuus jutella kipeistä asiois­ta puolueettoman ammattilaisen kanssa. Hänen ei tarvinnut ajatella, miltä äidistä tai isästä tuntui, eikä selitellä pelkojaan tai tuntemuksiaan kummallekaan vanhemmalleen.

”Siellä oli sellainen ukkeli, me vain juteltiin”, Hugo kertoi tyytyväisenä Erjalle.

– On harmillista, että terapiaan  liittyy vielä paljon ennakkoluuloja. Apua ei uskalleta hakea tai tera­piassa käyntiä salaillaan. Ainakin meidän perheessämme terapiasta oli apua. Se toimi, sanoo Erja.

Hän ja Hugo haluavat puhua ­asiasta julkisesti juuri osoittaakseen, että tilanteessa ei ole mitään noloa. Avioero on lapselle kovempi paikka kuin monet vanhemmat tajuavatkaan.

Nykyisin Hugo on jo 15-vuotias ja 186-senttinen, isäänsä pitempi teini.

– Olemme onnistuneet käsittelemään eron hyvin, ja meistä on tullut Hugon kanssa läheiset liittolaiset, Erja sanoo.

Hän kertoo, että poika juttelee hänelle nykyisin kaikista asioista, teinien ongelmista, kaverien päihdekokeiluista ja omista valinnoistaan.

– Olen onnellinen, että Hugo on niin tasapainoinen nuori mies.

Lue, mistä tunnistat huonon terapeutin.

Erjan uusi miesystävä

Erjann puhelin piippaa kesken haastattelun. Hän tarkistaa viestin ja hymyilee. Miesystävä Mika Karttunen kyselee, ehtisikö Erja nähdä häntä.
Erja tapasi nykyisen miesystävänsä jo 2003 Ranskassa tosi-tv-sarja Miljönääri-Jussin kuvauksissa, joissa Erja työskenteli juontajana ja mies oli mukana tuotannossa. Eron jälkeen vanhat työtutut kohtasivat sattumalta uudestaan ja tuntui hyvältä jutella.

Vähitellen 2010 kaveruus kehittyi rakkaudeksi. Uuden kumppanin esitteleminen lapsille oli iso kynnys.

– Ajattelin, että koti ei ole paras paikka tavata äidin uusi miesystävä ensi kertaa. Niinpä päätimme, että kohtaaminen tapahtuu puo­lueettomalla maaperällä. Varasimme yhteisen matkan Mallorcalle ja vuokrasimme sieltä talon.

Elokuva-alalla työskentelevä Mika asuu Suomessa. Erja oli hänen luonaan viimeksi lasten kanssa elokuussa, mutta yleensä Mika käy Monacossa tai sitten pariskunta tapaa yhteisillä matkoilla. Etäsuhde on sopinut molemmille toistaiseksi hyvin. Erja käy Suomessa nykyisin enää harvoin, ja silloin hän asuu yleensä miesystävänsä luona. Tosin syyskuussa, kun Erja oli Suomessa Prismassa myytävän vaatemalliston lanseeraustilaisuudessa, hän yöpyi hotellissa.

– Minulla oli varhainen aamulähtö ja paljon lanseeraukseen liittyviä vaatteita mukana. Oli helpompi levittäytyä niiden kanssa hotellihuoneeseen, sitä paitsi miehenikin oli silloin myöhään töissä, Erja kertoo.

Katkelma Annan kansijutusta 47/2015

 

X