Julkkikset

Eron välttäneen näyttelijä Lena Meriläisen parisuhdevinkit

Pitkässä parisuhteessa elävä näyttelijä Lena Meriläinen on vuosien varrella oppinut muun muassa sen, että toista ei pidä yrittää muuttaa ja terapia kannattaa.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Paula Kukkonen / Otavamedia

Lena Meriläisen ja hänen miehensä Olli Tolan suhde aiheutti aikoinaan skandaalin, sillä kumpikin oli tahoillaan naimisissa. Vuosien saatossa kaksikko on hitsannut suhdettaan yhä tiiviimmäksi.

Pitkässä parisuhteessa elävä näyttelijä Lena Meriläinen on vuosien varrella oppinut muun muassa sen, että toista ei pidä yrittää muuttaa ja terapia kannattaa.

Lena Meriläisen, 62,  ja aviomies Olli Tolan, 65, pitkä liitto alkoi aikoinaan tulisesti, sillä molemmat olivat silloin tahollaan naimisissa ja pienten lasten vanhempia. Parin liitto on kuitenkin kestänyt, koska molemmat ovat halunneet sen kestävän.

Viime talvena kaksikko puhui avoimesti suhteestaan Ylen Elämä pelissä-tositv-ohjelmassa. Mitä Lena oppi ohjelmasta, ja mitä hän on oppinut pitkästä parisuhteestaan?

1. Ei pidä pelätä terapiaa

– Olin etukäteen tositv-ohjelmaa vastaan, enkä ollut koskaan edes harkinnut minkään sortin terapiaa, mutta kokemuksen jälkeen mieleni on muuttunut. Tajuan näyttelijänä, kuinka ohjaaja auttaa näyttelijää. Samoin myös parisuhteessa ulkopuolinen asiantuntija voi avata lukkiintuneen tilanteen ja jopa ehkäistä mahdollista lukkiintumista. Kaikista kriiseistä ei tarvitse selvitä itse. Ohjelma auttoi avioliittoamme ja antoi meille hyviä työkaluja parisuhteeseen. Kokemuksesta ei jäänyt mitään negatiivista: mikään ei kaduta, päinvastoin.

2. Kannattaa kuunnella toista

– Olemme molemmat Ollin kanssa aina osanneet sanoa suoraan ja sanoneet vähän liikaakin – sillä puolella ei ole ollut ongelmaa. Sen sijaan en ole tajunnut kuinka tärkeää on, että oikeasti keskittyy kuuntelemaan toista.  Kuunteleminen on ikuinen läksy minulle. Kun puhuu paljon – ja päälle – ei lainkaan tajua, mitä toinen on sanomassa. Mutta kun pysähtyy ja kuuntelee, niin yhtäkkiä oivaltaakin, että ai se tarkoittaa tuota. Meistä on nykyisin tullut entistä rennompia toisiamme kohtaan, ja minä olen oppinut kuuntelemaan vähän enemmän.”

3. Ei pidä yrittää muuttaa toista

– Opettelen kovasti sitä, etten yrittäisi muuttaa toista. On vain hyväksyttävä, että ei se ihminen siitä muutu. Tällaisen paketin olen valinnut ja tällaisen kanssa haluan elää. Itseään ja omaa suhtautumistaan voi muuttaa, mutta ei toista.

4. Rakasta itseäsi

– Olen itsekin ollut huono tässä, mutta koko ajan olen yrittänyt olla parempi. Olen aina yrittänyt miellyttää ja huolehtinut, että toisilla on kaikki hyvin. Nyt vanhalla iällä opettelen koko ajan terveellä tavalla vähän röyhkeämmäksi ja itsekkäämmäksi ja uskallan sanoa, mitä itse haluan. Uskallan esimerkiksi hyvässä parisuhteessa myöntää, että tarvitsen enemmän ihan omaa aikaa ja tilaa – vaikka kesälomalla.

Lue myös:

Lena Meriläinen: Sevisin bulimiasta, mutta ruoka hallitsee yhä helposti ajatuksiani

Tästä tiedät, että on aika erota – Parisuhteen 10 hälytysmerkkiä

Oletko takertuja vai välttelijä? Tämä voi selittää, miksi parisuhteesi ei toimi

Johanna Pakonen: Ero opetti, että kannattaa pysyä itsenäisenä

Pitkä parisuhde – Miksi yhteenkasvaminen kannattaa

X