Vuorikiipeilijä Lotta Hintsa saa jatkuvasti kutsuja treffeille, mutta juuri nyt miehille ei ole aikaa.
Lotta Hintsa saa jatkuvasti kutsuja treffeille, mutta juuri nyt miehille ei ole aikaa. – Tällä tasolla lajini vaatii 20–30 tuntia treenaamista viikossa, Lotta sanoo.
Julkkikset

Eronnut vuorikiipeilijä Lotta Hintsa: ”Olen aina tiennyt, että en ole parisuhdeihminen”

Vuorikiipeilijänä uraa luova Lotta Hintsa erosi aviomiehestään Kristian Näkyvästä viime kesänä. Lotta pohtii, että parisuhteessa eläminen ei ehkä ylipäätään sovi hänelle, koska hän kokee helpommaksi toteuttaa unelmiaan yksin. 
Teksti: Anneli Juutilainen Kuvat: Niclas Mäkelä

Lotta Hintsan koko elämä pyörii nykyisin vuorikiipeilyn ympärillä. Retket kestävät usein kahdesta kolmeen kuukautta, ja niitä on useita vuodessa. Lisäksi Lotta treenaa paljon valmentajansa Don Bowien kotimaassa Yhdysvalloissa.

Lue myös: Piritta Hagman on asunut vanhemmista lapsista erillään syksyn ajan: ”Tilanne ei missään nimessä ole ideaali”

– Tällä tasolla laji vaatii 20–30 tuntia treenaamista viikossa, ja siihen on pakko sitoutua. Pitää myös huomioida oikea levon määrä.

Lotta koukuttui kiipeilyyn Kilimanjarolla häämatkalla jääkiekkoilija Kristian Näkyvän kanssa. Pari erosi viime kesänä kolmen aviovuoden jälkeen, ja Lotta elää nyt sinkkuna.

– Treffipyyntöjä tulee monia päivittäin, mutta minulla ei ole deittailuille aikaa.

Nyt televisiossa pyörivässä Extreme­päiväkirjat-ohjelmassa Lotta on kertonut surustaan ja siitä, miten rikki hän oli erosta juuri ennen lähtöään kiipeilylle Pakistaniin.

– Reissussa henkisten voimavarojen pitäisi olla mahdollisimman hyvät, jotta jaksan puskea itseäni helpommin myös fyysisesti.

Lotalla ja Kristianilla on hyvät välit

Lotta ei kaipaa vierelleen kumppania. Viimeiseksi jääneen avioliittovuoden aikana Lotta ja Kristian tapasivat toisiaan yhteensä vain kolmen viikon ajan.

– En ole koskaan ollut parisuhdeihminen. Olen tiennyt sen aina, ja ainoa suhteeni, joka toimi edes hetken aikaa, oli suhde, jossa emme nähneet toisiamme vaan asuimme eri maissa. Minun on helpompi painaa täysillä omia tavoitteitani kohti, kun olen yksin.

Helmikuussa julkisuuteen tiedotettiin, ­että Örebrössä jääkiekkoa ammatikseen pelaava Kristian on sairastunut kivessyöpään. Lotalla on yhä hyvät välit Kristianin kanssa, ja molemmat tsemppaavat toisiaan.

Riski kuolemasta leijuu vaativilla kiipeilyreissuilla aina ilmassa. Lotan äiti pelkää tyttärensä puolesta, ja niinpä Lotta soittaa hänelle aina ensimmäisenä laskeutumisen jälkeen.

– Usein tulee mieleen, että haluaisin soittaa heti myös isälle.

Aki Hintsa kuoli syöpään 2016.

– Isän sairastuminen ei sysännyt minua vuorikiipeilijäksi, mutta kriisi oli niin suuri, että se herätti minut ajattelemaan: elämä on tässä ja nyt.

Luit juuri lyhennelmän Annan 12/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Anneli Juutilainen. Millaisia ennakkoluuloja Lotta joutuu missitaustansa vuoksi kohtaamaan kiipeilyurallaan, ja mikä niistä on kaikkein raivostuttavin? Miksi Lotta ja hänen valmentajansa joutuvat kiipeilyreissuilla välillä teeskentelemään pariskuntaa? Mitä Raamatun jaetta Lotta toistelee mielessään vaikeina hetkinä vuorilla? Lue koko juttu numerosta 12/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X