Elokuussa ilmestyi Leena Lehtolaisen uusin dekkari Tiikerinsilmä.
Julkkikset

Esikoisteoksensa 12-vuotiaana julkaissut Leena Lehtolainen: ”Jo silloin tajusin, ettei se ollut ihan tavanomaista”

Etenkin Maria Kallio -dekkareistaan tunnettu Leena Lehtolainen viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaa. – Jos olisin kaikki nämä vuodet kirjoittanut pelkästään Maria Kalliosta, olisin jo ihan kyllästynyt koko muijaan, hän sanoo.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Anton Reenpää/Otavamedia

Oletpas sinä laitettu, kehuu Degerby Deliin poikennut naapuri Leena Lehtolaista. Kuvausta varten Leenalla on huolellinen meikki ja kiharat ojennuksessa. Normaalisti kotikylän kaupalla poiketessaan hän hädin tuskin kampaa tukkaansa.

Kotona yksin työskentelevän kirjailijan ei tarvitse piitata työajoista tai pukeutumiskoodeista. Hän nousee sitten, kun herää – yleensä puoli yhdeksän aikaan. Vuorokausirytmi on siirtynyt iltapainotteisemmaksi sen jälkeen, kun kahdesta pojasta nuorempikin muutti vuosi sitten pois kotoa.

Välttämättömät meilit ja puhelut hoidettuaan Leena siirtää kännykän toiseen huoneeseen ja sulkee sähköpostin. Keskittymisrauha on taattu.

Sitä häiritsevät satunnaisesti vain Magnus ja Hönde. Toinen loikkii näppäimistön poikki ja tunkee syliin, toinen ilmoittaa nälästä raapimalla keittiön kaappien metallikahvoja. Hurmaavat häiriköt ovat siis kissoja.

– Kesäloman aikana Hönde valtasi työtuolini. Kuuluu närkästynyt naukaisu, kun häädän sen pois.

Puoliltapäivin Leena vaihtaa pyjaman rönttövaatteisiin ja lähtee ulos. Sienestämään, hiihtämään tai muuten vain samoilemaan lähimetsään.

– Etenkin talvella on ylellisyyttä, että voin ulkoilla valoisaan aikaan. Mutta työpäiväni saattaa vastaavasti jatkua pitkälle iltaan.

Rikoksista tuli ammatti

Tänä vuonna Leena Lehtolainen viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaansa. Se on aika hyvin 52-vuotiaalta. Esikoisteos Ja äkkiä onkin toukokuu julkaistiin Leenan ollessa kahdentoista.

– Kai minä jo silloin tajusin, ettei se ollut ihan tavanomaista. Mutta minun idoleitani olivat kirjoittavat tytöt. Ihailin Saima Harmajaa sekä Anna– ja Emilia-kirjasarjojen sankarittaria.

Samoihin aikoihin Leena kyllästyi peruskoulun hitaaseen opiskelurytmiin ja suoritti vuodessa kaksi luokkaa. Yläasteelle siirryttyään hän alkoi jo hengailla lukiolaisten kanssa. Yksi senaikaisia ystäviä on Salatut Elämät -sarjan näyttelijä Esko Kovero.

Ikäeroa ei huomannut muuten kuin kapakkaan mennessä. Alaikäisen Leenan tie tyssäsi ovelle, kunnes hän keksi hankkia väärennetyn henkilötodistuksen.

– Rikos on vanhentunut, joten nyt sen voi jo tunnustaa.

Rikoksista tuli sittemmin Leenalle ammatti.

Esikoisdekkari syntyi vauvan hoitamisen ohessa

Liki 30 romaania, kaksi tietokirjaa. Työtahti on kova. Leenalta ilmestyy kirja vuodessa, kaksi parhaassa. Esikoisdekkarinsa Ensimmäinen murhani hän kirjoitti, kun vanhempi hänen pojistaan oli runsaan vuoden ikäinen. Tekstiä syntyi vauvan ollessa päiväunilla tai leikkipuistossa.

Työtapa opetti keskittymään. Leena pystyy yhä tarvittaessa sulkemaan pois ulkomaailman ja kirjoittamaan vaikkapa junassa tai hotellihuoneessa.

– Olen etuoikeutettu, kun saan tehdä työtä, jota enimmäkseen rakastan, hän sanoo.

– Kirjoittaminen on luonnollinen osa persoonaani, eivätkä lapseni ole koskaan tunteneet muunlaista äitiä kuin kirjailijaäiti. Tutkijamieheni ja minä tarvitsemme kumpikin oman tilan ja rauhan. Se, että olen välillä omissa maailmoissani, ei ole ongelma hänellekään.

Musiikilla esiintymisdraiviin

Tunnetuin Leenan luomista hahmoista on Maria Kallio. Napakan rikospoliisin seikkailuja häneltä toivotaan niin kuin Katri Helenalta toivotaan kappaletta Katson autiota hiekkarantaa. Mutta Leena ei halua jumittua.

– Haluan tehdä asioita, joista olen innostunut ja joista voin oppia. Jos olisin kaikki nämä vuodet kirjoittanut pelkästään Maria Kalliosta, olisin jo ihan kyllästynyt koko muijaan.

Elokuussa ilmestynyt Tiikerinsilmä on jo neljäs henkivartija Hilja Ilveskerosta kertova teos.

– Hilja on hauska, vähän hullu hahmo. Hänet voi laittaa tekemään melkein mitä vain!

Uutta henkilöä rakentaessaan kirjailija poimii ympäristöstään yksityiskohtia, jotka voi liittää hahmon luonteenpiirteisiin ja mieltymyksiin. Eläkeläiset-yhtye esimerkiksi on sekä Hiljan että Leenan suosikki.

– Esiintymiskeikoilla ulkomailla kuuntelen juuri ennen lavalle astumista Eläkeläisten biisiä Hyvää humppaa Suomesta. Siitä syntyy kivan irtonainen draivi.

Lue myös:

Kirjailija Heidi Junkkaala: ”Havahduin olevani narsisti”

Lars Kepler -dekkarien kirjoittajapariskunta: ”Pelkäämme, että joku tekee lapsillemme pahaa”

Kirjailija Tuomas Kyrö: ”Halusin ammattirikolliseksi”

X