Julkkikset

Fitness-naiskuvaa vastaan kapinoiva Essi Hellén: ”Rakastan sitä, että olen pehmeä ja nainen”

Essi Hellén sanoo, ettei hän halua näyttää fitness-naiselta. Hän viihtyy naisellisissa muodoissaan ja rakastaa herkuttelua.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Essi Hellén sanoo, ettei hän halua näyttää fitness-naiselta. Hän viihtyy naisellisissa muodoissaan ja rakastaa herkuttelua.

Ihanaa, mitähän hyvää ruokaa tekisin? Se oli Essi Hellénin ensimmäinen ajatus, kun hän kuuli tänään, että hänen miehellään on vapaailta töistä. Ruoka on Essille yksi tärkeimmistä asioista elämässä.

– Aina kun voin, haluan panostaa ruokaan. Olen kulinaristi. Huono ruoka saa minut tosi vihaiseksi ja pettyneeksi. Ruoka vaikuttaa välittömästi sekä mielialaani että fyysiseen olooni, Essi sanoo.

Parhaimmalta Essistä tuntuu, kun hän syö kasvisruokaa. Siihen näyttelijä on palannut aina uudestaan erilaisten ruokavaliokokeiluiden jälkeen. Nykyään hän syö silloin tällöin myös kalaa.

– Söin välillä pari vuotta lihaa ja huomasin, että kasvisruoka sopii parhaiten keholleni ja aineenvaihdunnalleni. Lisäksi se tuntuu eettisesti hyvältä valinnalta.

Ruokaa pitää myös olla saatavilla heti, kun nälkä tulee.

– Minusta tulee nälkäisenä todella kiukkuinen. Vitsailen usein itseironisesti, että se on ainut asia, josta huomaa, että olen ainut lapsi. Olen aina saanut ruokaa heti. Voisin tsempata ja harjoitella kärsivällisyyttä. Toisaalta sekin kertoo siitä, kuinka tärkeää ruoka minulle on.

Syömisestä on tullut naisille liian vaikeaa

Ykköstyypin diabetes tuo haastetta Essin ruokavalioon. Vaikka sairautta ei tarvitse hoitaa ruoalla, suuret hiilihydraattimäärät ovat hankalia. Perheessä syödään normaalisti esimerkiksi pastaruokia, mutta valkoista sokeria ja rasvaisia ruokia Essi välttelee.

– Saan syödä mitä haluan, mutta kaikkea minun ei kannata syödä. On mietittävä esimerkiksi sitä, kuinka rasvaista ruoka on ja miten hyvin se imeytyy. Jos haluan päästä helpommalla, en vedä järjettömiä annoksia pitsaa tai karkkia.

Essi ei usko dieetteihin tai rajoituksiin. Kun diabetes diagnosoitiin kymmenen vuotta sitten, hänen piti kuitenkin tiukentaa suhdettaan syömiseen.

– Olen myös kapinoinut sitä vastaan, että joudun kieltäytymään jostain. En pidä siitä, että syömisestä on nykyään tullut niin vaikeaa, etenkin naisille. Lopulta minun oli kuitenkin vain pakko ymmärtää, että kehoni ei pysty ottamaan vastaan sokeria. Kun vähensin sokeria, aloin voida todella hyvin.

Eineksiä syön vain harvoin

Kahden näyttelijän perheessä molemmat vanhemmat laittavat ruokaa, mutta Essi sanoo olevansa intohimoisempi kokki kuin miehensä.

– Tykkään kokeilla uusia reseptejä ja rakastan kasvisruoan kokkaamista. Ruoanlaitto on minulle jopa meditatiivista.

Arjessa ruoka valmistuu useimmiten vartissa. Essi valmistaa paljon kasvissosekeittoja, joihin hän laittaa esimerkiksi bataattia, linssejä, porkkanaa, parsakaalia, kookoskermaa ja kesäkurpitsaa.

– Kesäkurpitsaa pidetään roskakasvina, mutta siitä pystyy tekemään yhtä hyvin keittoja kuin suklaakakkuakin. Rakastan erityisesti grillattua kesäkurpitsaa, jossa ei ole edes suolaa päällä.

Kalaruoista lohipasta on yksi Essin suosikeista arjessa. Mökillä hän savustaa kalan itse.

Eineksiin hän turvautuu vain äärimmäisessä kiireessä. Silloinkin pöytään kelpaa vain muutama valmisruoka, kuten Kokkikartanon lohikiusauslaatikko. Alepasta löytyi vastikään myös herkullisia vegaanisia nugetteja.

Join viinejä vain juomisen takia

Vieraille Essi valmistaa usein vietnamilaisia kevätrullia, jotka jokainen voi täyttää mielensä mukaan. Toinen bravuuri on kasvislasagne, jossa ei Essin mukaan ole ”mitään järkeä”.

– Työvaiheita on niin järjettömästi! Ensin paahdat munakoisot ja kesäkurpitsat, sitten teet sen ja tämän kastikkeen. Mutta se on minulle varmaan jonkinlainen turvaruoka, jota pitää toisinaan tehdä.

Essi ostaa mielellään sekä kotimaista että luomuruokaa.

– Usein suomalainen tuote, joka ei ole luomua, on parempi kuin ulkomainen luomutuote. Esimerkiksi tavallinen suomalainen maito on todella puhdasta. Ja suomalaista tavallista kauraa myydään luomukauraksi Yhdysvaltoihin.

Essi juo aina vettä. Hän lopetti alkoholin käytön kokonaan neljä vuotta sitten, koska koki, että juominen meni liiallisuuksiin.

– On ollut katkeran suloista huomata, että en minä niitä viinejä tarvinnut ruoan kaveriksi. Halusin vain juoda niitä juomisen takia.

Rakastan sitä, että olen pehmeä ja nainen

Kokkaustaidot ovat verenperintöä, sillä Essin isoäiti työskenteli suurtalouskokkina ja äiti on ”superruoanlaittaja”.

– Äitini tekee parempaa ruokaa kuin useimmat ammattikokit. Meillä ruoka on aina ollut tapa rakastaa. Nykyään, kun tyttäreni menee mummilaan, hänellä on jo valmiiksi mielessä tietyt ruoat, joita hän haluaa siellä syödä.

Essille ruoka ei ole koskaan vain polttoainetta. Näin kuitenkin ajatteli hänen miehensä Mikko Virtanen, kun pari tapasi opiskeluaikoina.

– Siinä tuli eräänlainen yhteentörmäys, mutta nykyään olemme samalla aaltopituudella, Essi naurahtaa.

Jos kokkaustaidot ovat perittyjä, leipuriksi Essi on opetellut itse. Viimeksi tänään kollega Minka Kuustonen kyseli häneltä brownies-reseptiä, joka on kiertänyt jo joitakin vuosia Facebookissa ystävien ilona.

Herkuttelusta Essi ei pode huonoa omatuntoa, vaikka on sairautensa takia joutunut vähentämään sokeria.

– Syön juuri sitä mitä haluan. Fitness-naiskuva ei ole tosi, en halua olla sellainen. Kokeilin joskus puoli vuotta salitreeniä, ja vedin rahkaa ja kanaa. Se ei sopinut keholleni, vaan minulle tuli huono olo. Rakastan sitä, että olen pehmeä ja nainen.

X