Julkkikset

Katso EU-johtaja Ursula von der Leyenin rohkea kannanotto #sohvagateen – tutkija pitää puhetta harvinaislaatuisena

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen otti kantaa kokemaansa sukupuolisyrjintään tunteikkaassa puheessaan. Tutkija pitää harvinaisena, että korkeassa asemassa oleva henkilö puhuu näin suoraan asioiden oikeilla nimillä.

Teksti:
Tyyne Pennanen

Ursula von der Leyen on ensimmäinen nainen Euroopan komission puheenjohtajana.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen otti kantaa kokemaansa sukupuolisyrjintään tunteikkaassa puheessaan. Tutkija pitää harvinaisena, että korkeassa asemassa oleva henkilö puhuu näin suoraan asioiden oikeilla nimillä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, 62, jäi huhtikuun alussa järjestetyssä huippujohtajien tapaamisessa ilman tuolia. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel istuutuivat kahdelle vierekkäin asetellulle tuolille, mutta Ursula ohjattiin sivummalle.

Sukupuolisyrjintää todistava video levisi ympäri maailmaa ja päätyi otsikoihin.

– Se oli hetki, joka teki näkyväksi epätasa-arvon. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel oli mukana, mutta hän ei pyrkinyt murtamaan tilannetta, mikä teki siitä vielä törkeämmän. Komission naispuolinen puheenjohtaja joutui sivusohvalle, sanoo sukupuolentutkimuksen professori Johanna Kantola.

”Tunsin itseni loukatuksi”

Nyt Ursula von der Leyen on ottanut vahvasti kantaa tapahtuneeseen. Hän piti 26.4. Euroopan parlamentissa puheen, jossa hän sanoo kohtelun johtuneen hänen sukupuolestaan.

”En voi keksiä mitään perustelua sille, miksi minua kohdeltiin niin kuin kohdeltiin. Siksi olen tehnyt johtopäätöksen, että se tapahtui, koska olen nainen,” Ursula sanoi puheessaan.

Hän oli katsonut kuvia aiemmista kokouksista.

”Niissä ei näyttänyt olevan pulaa tuoleista. Toisaalta en nähnyt kuvissa naisiakaan.”

Ursula sanoi monen naispuolisen parlamentin edustajan luultavasti tietävän, miltä hänestä tuntui.

”Tunsin itseni loukatuksi. Tunsin itseni yksinäiseksi niin naisena kuin eurooppalaisenakin. Kyse ei ole istumajärjestyksestä tai protokollasta. Kyse on siitä, keitä me olemme. Tapahtunut on unionimme arvojen vastaista, ja se näyttää, miten paljon meillä on matkaa siihen, että naisia kohdellaan tasaveroisesti.”

Lue myös: Miksi tasa-arvo ei etene politiikan huipulla Euroopassa? Nämä kolme naista antavat toivoa paremmasta

Tutkija pitää puheen suorasanaisuutta harvinaisena

Tutkija Johanna Kantola pitää sekä tapausta että puhetta harvinaisina.

– Ensinnäkin on harvinaista, että komission puheenjohtajaa kohdellaan niin kuin Ursula von der Leyeniä kohdeltiin Turkissa. Sekin on harvinaista, että näin korkeassa asemassa oleva henkilö puhuu itseensä kohdistuneesta sukupuolisyrjinnästä ja että hän puhuu näin suoraan asioiden oikeilla nimillä. Ja että hän palasi tapahtuneeseen viikkojen jälkeen, sekin on harvinaista.

– Hän luultavasti piti puheen sen takia, että oikeutetusti koki, että kyseessä oli vakavan tason loukkaus ja paikan osoittaminen naiselle. Samalla hän luultavasti halusi myös osoittaa sitoutumistaan tasa-arvon edistämiseen.

Kantola pitää Ursula von der Leyenin puhetta rohkeana ja tunteikkaana.

– Lisäksi hän liitti kokemuksensa laajempiin tasa-arvopoliittisiin kysymyksiin, kuten siihen, että Turkki on vetäytymässä Istanbulin sopimuksesta.

Istanbulin sopimuksen tarkoitus on torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tästäkin oli tarkoitus keskustella kolme viikkoa sitten, kun Turkin ja EU:n johtajat tapasivat.

Voit katsoa alla lyhennetyn version puheesta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Ursula von der Leyen (@ursulavonderleyen) jakama julkaisu

X