Julkkikset

Eva-Riitta Siitonen on antanut Hanna-Riikan Vieno-tyttärelle isoäiti-lupauksen – kertoo asiasta Kotiliedessä

Ylipormestari Eva-Riitta Siitosen, 78, ja hänen Fredinä tunnetun muusikkomiehensä Matti Siitosen, 76, kotona katetaan joka lauantai ruokapöytään kolmaskin lautanen. Se on 12-vuotiaalle Vienolle – heidän viime kesänä kuolleen tyttärensä, Hanna-Riikka Siitosen, lapselle.

Teksti:
Aino Haaparanta
Kuvat:
Pekka Nieminen

Eva-Riitta Siitonen ja Hanna-Riikka Siitonen kuvattuna yhdessä vuonna 2004 – kaksi vuotta ennen Hanna-Riikan Vieno-tyttären syntymää.

Ylipormestari Eva-Riitta Siitosen, 78, ja hänen Fredinä tunnetun muusikkomiehensä Matti Siitosen, 76, kotona katetaan joka lauantai ruokapöytään kolmaskin lautanen. Se on 12-vuotiaalle Vienolle – heidän viime kesänä kuolleen tyttärensä, Hanna-Riikka Siitosen, lapselle.

”Lapselle pitää olla rehellinen. Toisaalta oli hyvin vaikeaa kertoa, että hänen äitinsä teki kuolemaa. Jälkikäteen olen pohtinut, puhuimmeko asiasta etukäteen tarpeeksi suoraan”, Eva-Riitta Siitonen toteaa uusimmassa Kotiliesi-lehdessä.

Eva-Riitan tytär, muusikko-näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, kuoli 23. heinäkuuta 2018 pitkäaikaiseen sairauteen, vain 47-vuotiaana. Häntä jäivät kaipaamaan äiti Eva-Riitan ja isä Matti Siitosen lisäksi aviomies, näyttelijä Janne Virtanen sekä nyt 12-vuotias tytär Vieno.

”Olen sanonut Vienolle, että en voi korvata äitiä. Vienolla on aina äiti, mutta hän ei vain ole enää tässä maailmassa. Mutta sen voin luvata, että olen vielä vähän enemmän isoäiti”, Eva-Riitta sanoo lehdessä.

Lupaus pysyä elossa

Vieno syntyi vuonna 2006. Isovanhemmat ovat olleet alusta asti vahvasti mukana Vienon elämässä, sillä Hanna-Riikan krooninen kilpirauhassyöpä vaati veronsa jo tuolloin.

”Hanna sanoi jossain haastattelussa, että meillä on vanhempieni kanssa Vienon yhteishuoltajuus”, Eva-Riitta Siitonen muistelee Kotiliedessä.

Hän kertoo ymmärtäneensä hiljaittain myös, mitä Hanna-Riikka tarkoitti toivoessaan vuosia sitten, että arjessa pitää olla hyvä meno, ja kaikki saavat tulla porukkaan. Siihen sisältyi Hanna-Riikan pyrkimys pitää perheensä – Eva-Riitta ja Matti mukaan lukien – kiinni elämässä sen jälkeen, kun hän itse olisi kuollut.

Eva-Riitta kertoo myös, että heille kaikille, niin Jannelle kuin vanhemmillekin, oli tärkeää, että Vieno otettiin kuoleman jälkeen konkreettisesti mukaan käytännön järjestelyihin. Vieno sai valita äitinsä arkulle kellertäviä gerberoita ja hänen toiveensa kuultiin myös silloin, kun hän sanoi tahtovansa kantaa hautajaisissa äitinsä arkkua.

Eva-Riitta on antanut Vienolle myös lupauksen siitä, että hän yrittää pysyä elossa ainakin reilut viisi vuotta – aina siihen asti, kunnes Vienosta tulee täysi-ikäinen. Suuttua tosin ei saa, jos mummo kuitenkin kuolee ennen sitä, koska kyseessä ei ole pelkästään tahdon asia.

Lue lisää uusimmasta Kotiliedestä!

X