erovalmentaja Niina Kurkinen-Nyholm
Julkkikset

Malli Niina Kurkisesta tuli erovalmentaja: ”Minun oli pakko saada selville, mikä parisuhteissani meni aina pieleen”

Neljä vuotta sitten Niina Kurkinen-Nyholm ajoi taas kerran parisuhteessaan päin seinää. Pettymys oli niin raju, että hänen oli haettava apua sen käsittelyyn. Se aloitti tapahtumien vyöryn. Nyt Niina on naimisissa ja tuore erovalmentaja.
Teksti: Minna Juti Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Se parisuhde oli elämäni rankin kokemus, Niina Kurkinen-Nyholm, 43, sanoo.

Hän oli seurustellut usean vuoden ajan saman miehen kanssa. Suhde oli välillä katkolla, sitten se jatkui taas. Erosta puhuttiin aina välillä pariterapiassakin. Niina pelkäsi seurustelun loppumista ja halusi kiihkeästi jatkaa sitä, vaikka hän tiesi sisimmässään, että he eivät sopineet toisilleen.

Nelisen vuotta sitten mies tuli eräänä päivänä Niinan työpaikalle, istui sohvalle ja huokaisi olevansa valmis eroamaan. Niinasta tuntui, että hänen maailmansa kaatuu.

– Tunsin valtavaa tuskaa hylätyksi tulemisesta ja häpeää siitä, että suhde päättyi. Nelikymppisenä sinkkuna se tuntui nolommalta kuin koskaan, Niina muistelee.

Pahinta oli se, että hänen kaikki suhteensa olivat päättyneet aina saman kaavan mukaan. Vaikka hän yritti tehdä asioita toisin kuin ennen, mikään ei muuttunut. Lopulta hänet aina hylättiin.

– Olin satutettu ja loukkaantunut, mutta eniten koski se, että olin taas epäonnistunut. Minun oli pakko saada selville, mikä parisuhteissani meni aina pieleen.

Gwyneth Paltrow’n ylistämä erovalmennus

Surffaillessaan netistä tietoa erosta hän löysi yhdysvaltalaisen pariterapeutin Katherine Woodward Thomasin ja hänen Conscious Uncoupling -ohjelmansa. Viiden askeleen ero-ohjelmaa oli julkisuudessa kiitellyt muun muassa näyttelijä Gwyneth Paltrow. Erotessaan muusikkomiehestään Chris Martinista hän oli päässyt ohjelman opein eroon muun muassa vihan ja katkeruuden tunteista ex-puolisoaan kohtaan. Niina ilmoittautui Katherinen erovalmennusryhmään syksyllä 2014.

– Olin todella sitoutunut valmennukseen koko kuuden viikon ajan, jonka sen läpikäyminen vei.

Pian Niina tunsi oivaltavansa jotakin uutta.

– Toistamme vanhoja kaavoja, kunnes meillä on taitoa tehdä asioita toisin. Ymmärsin, että minun oli opeteltava uusia tapoja olla parisuhteessa.

Niina Kurkinen

Häät ja uusi ammatti

Kuin uusi nainen, sellainen Niina tunsi olevansa erovalmennuksen jälkeen. Kuukautta myöhemmin syksyllä 2014 tanskalainen liikemies Nikolaj Nyholm huomasi Niinan Helsingin vilinässä. Toimen miehenä hän etsi Niinan yhteystiedot ja lähetti tälle viestin ja pyysi kanssaan drinkille.

Toukokuussa 2016, juuri kun Niina täytti 42, Niina ja Nikolaj kihlautuivat. Kolmen yhdessä vietetyn vuoden jälkeen he menivät naimisiin viime elokuussa. Helsingissä Mustikkamaalla järjestettiin hääjuhla noin 70 ystävälle.

Saatuaan itse avun Niina kiinnostui erovalmentajakoulutuksesta. Vuosi sitten keväällä hän aloitti Katherine Woodward Thomasin vetämän kuuden kuukauden valmentajakurssin. Ensimmäiset asiakkaansa Niina on ottanut tänä keväänä.

– On mielettömän hienoa elää maailmassa, jossa yli 40-vuotiaana voi vielä tehdä mitä haluaa, Niina sanoo.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Niina kertoo, mitä hän oivalsi erovalmennuksensa aikana itsestään ja siitä, mikä hänen parisuhteissaan oli mennyt aina aikaisemmin vikaan. Miten hän onnistui vapautumaan eron aiheuttamasta vihasta ja katkeruudesta? Entä mikä on nykyisen onnellisen parisuhteen salaisuus? Lue juttu Annasta 18/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X