Julkkikset

Filosofi Maija-Riitta Ollila haluaa tehdä vallankumouksen: Tekoäly tarvitsee tätejä

Ei enempää eikä vähempää kuin vallankumous. Sitä filosofi Maija-Riitta Ollila tavoittelee ja sen tekevät tädit, jotka uskovat siihen, että tekniikka ja tekoäly voivat pelastaa maailman.

Teksti:
Leeni Peltonen
Kuvat:
Mirva Kakko

– Tekoälyinvestoinnit pitäisi saada suunnattua tekoihin, joilla maailma pelastuu, sanoo filosofi Maija-Riitta Ollila.

Ei enempää eikä vähempää kuin vallankumous. Sitä filosofi Maija-Riitta Ollila tavoittelee ja sen tekevät tädit, jotka uskovat siihen, että tekniikka ja tekoäly voivat pelastaa maailman.

Filosofi Maija-Riitta Ollilaa ärsyttää. Hän on valmis vallakumoukseen eli ottamaan tätien haltuun osan vallasta, jonka kaksikymppiset miehet ovat pitkälti omineet ja jonka avulla yhteiskuntaa muokataan. Tuo valta on teknologian ja tekoälyn hallintaa.

– Ikään kuin vain nuorilla miehillä olisi edellytykset pohtia, miten tekoälyä tulee käyttää tai luoda. Huomaan olevani kummajainen, kun puutun tähän keskusteluun – siitä on tullut kommentteja matkan varrella. Mutta ei se mitään, aion puuttua vastakin, Ollila sanoo.

Maija-Riitta ei halua tyytyä vallalla olevaan roolijakoon. ”Tädit” eli keski-ikäiset ja vähän vanhemmatkin naiset, pyörittävät maailmaa monella alueella. Miksi teknologian pitäisi olla heille tuntematon territorio?

– Sukupuolittunut ammattien jakautuminen on saanut monet naiset ajattelemaan, ettei teknologiaan perehtyminen luonnu heiltä. Kahtiajako on turha: naiset voivat suuntautua teknologiaan yhtä hyvin kuin miehetkin. On myös päätelty, että luonnontieteiden ja humanististen alojen välillä ammottaa kuilu. Sekin on vanhentunut uskomus, koska ihmistä tutkitaan myös psykologiassa luonnontieteellisin menetelmin. Jos on kiinnostunut ihmisestä, kiinnostuu ennen pitkää teknologiasta, koska se muokkaa meitä ihmisinä.

”Tämä on todellinen vaikuttamisen paikka”

Maija-Riitta Ollila usuttaa naisia ottamaan haltuun tulevaisuuteen olennaisesti vaikuttavan tekoälyn. Muuten on turha inistä, että maailmaa ohjataan väärään suuntaan.

– Kun suunnittelemme tekoälyä, suunnittelemme myös tulevia itsejämme ja tulevia yhteiskuntia.

Nyt näyttävin osa tekoälystä on suunniteltu viihteen ja markkinoinnin palvelukseen. Tietokone suosittelee meille salamannopeasti tuotetta, joka on laskettu aiempien valintojemme mukaan. Samaan aikaan ratkaisua odottavat oikeasti tärkeät asiat kuten ilmastonmuutos ja hoivapalveluiden saatavuus. Maailman mitassa keskeisin teko olisi köyhyyden poistaminen.

– Tekoälyinvestoinnit pitäisi saada suunnattua tekoihin, joilla maailma pelastuu. Tämä on todellinen vaikuttamisen paikka.

Juuri tästä on kysymys tekoälyn etiikassa: päätöksillä on aina moraali. Myös tekoälyn takana pitäisi olla oikeus ja kohtuus. Teknonörttien työ ei ole vain teknologiaa, se on myös politiikkaa. Siksi sen taakse tarvitaan eri-ikäisiä ihmisiä monenlaisista taustoista.

Mitä on ihmisyys, mikä on ihmiskunnan rooli ja tarkoitus, kun teknologia helpottaa elämää ja täyttää tarpeemme yhä helpommin? Millaista tätien moraalia, ihmisyyttä Maija-Riitta Ollila kaipaa teknologian keskelle?  Lue juttu Annasta 13/2019. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X