Julkkikset

Finlandia-voittaja Olli Jalosen erikoiset projektit: juoksi metsiä pitkin Tampereelle, katsoi kaikki puoli yhdeksän uutiset

Finlandia-voittaja Olli Jalosella, 64, on omalaatuisia harrastuksia. Kerran hän karttoja tutkiessaan päätti juosta metsiä pitkin Tampereelle. Erään vuoden ajan hän katsoi ja analysoi kaikki puoli yhdeksän uutiset.
5.12.2018 Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Sara Pihlaja/Otavamedia

Finlandia-voittaja Olli Jalosen Taivaanpallo ilmestyi keväällä. Pari päivää ennen Finlandia-voittajan julkistusta tapaan pariskunnan, joka on myöhään edellisenä iltana palannut Kanariansaarilta kotiinsa Hämeenlinnaan. Lomamatkalla Olli poikkesi salaisessa paikassa, joka liittyy jo seuraavaan kirjaan.

– Teos kypsyy vähitellen, ja on tärkeää, että luomisen mysteeri säilyy, hän sanoo.

Lukeva ja tarkkaileva lapsi

”Olin erittäin tarkkaileva lapsi, mutta ehkä tarkkailun terävyys on iän karttuessa karissut. Saatan kyllä kuunnella junassa ihmisten puhetapoja ja sanavalintoja. Olen kiinnostunut, mutta en ole perinteisellä tavalla utelias.

Ajankohtaisia asioita seuraan sen sijaan tosi tarkasti. Muutama vuosi sitten katsoin yhden vuoden ajan kaikki puoli yhdeksän uutiset ja laskin, mitkä aiheet olivat ylittäneet uutiskynnyksen.

Isäni oli metallimies ja äitini kankuri. Isä oli jäänyt kahden tyttären kanssa leskeksi, ennen kuin kun hän tapasi äitini. Olin tavallaan iltatähti, äiti oli jo 39-vuotias, kun hän sai minut.

Äiti luki paljon, ja perheessä arvostettiin rehellisyyttä, työntekoa ja koulunkäyntiä. Isä oli sosiaalisempi kuin minä, hän oli supliikki ja pärjäsi ihmisten kanssa.

Lapsena luin paljon kirjoja ja opin lukemaan myös ihmisiä. Se on kirjailijuuteni perusta.

Olin koululaisenakin enemmän sivustaseuraaja kuin osallistuja.”

”Metsä oli puhdas ja hiljainen, ja minä hölköttelin reppu selässä”

”Olen kiinnostunut kartoista. Viime keväänä tutkin niiden avulla, pääseekö Hämeenlinnasta metsien kautta Tampereelle tai Helsinkiin. Tampereelle pääsee helpommin, ja ajattelin juosta täältä sinne. Mutta 75 kilometriä tuntui pitkältä matkalta. Lopulta menin bussilla Valkeakoskelle ja juoksin sieltä Tampereelle. Metsä oli puhdas ja hiljainen, ja minä hölköttelin reppu selässä 25 kilometriä idyllisiä pikkuteitä pitkin enkä kohdannut montakaan vastaantulijaa. Se oli hieno kokemus.

Koululiikunta oli aikoinaan minulle melko traumaattista, ja nuorena aikuisenakin olin huonokuntoisempi kuin nykyään.

Nykyään haluan pitää itseni kunnossa. Lenkkeilen ja pelaan sählyä. Joku kysyi vuosia sitten mukaan pelaamaan, ja ilahduin lajista. Se on helpompi kuin traumaattinen pesäpallo ja silti sopivasti sykettä nostava. Olen harrastanut myös avantouintia jo miltei kolmekymmentä vuotta.”

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kirjailija Olli Jalonen kertoo muun muassa salaisista matkoistaan ja pitkästä avioliitostaan kirjailija Riitta Jalosen kanssa. Lue juttu Annasta 49/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Olli Jalonen, 64

Työ: Kirjailija, filosofian tohtori.

Koti: Omakotitalo Hämeenlinnassa.

Perhe: Vaimo kirjailija Riitta Jalonen sekä pariskunnan aikuinen tytär.

Harrastukset: Lenkkeily, sähly ja uinti.

Ajankohtaista: Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto romaanista Taivaanpallo (Otava).

Suosittelemme