Julkkikset

Gynekologi Leena Väisälä kertoo, miksi nuoren miehen mielestä voi olla vapauttavaa harrastaa seksiä aikuisemman naisen kanssa

Petipuuhien ei tarvitse hiipua vaihdevuosiin, muistuttaa gynekologi Leena Väisänen, 58. Aikuinen, seksuaalisuutensa kanssa sinut oleva nainen on mitä parhainta seksiseuraa.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Mirva Kakko

– Seksi on aikuisten leikkiä.

Petipuuhien ei tarvitse hiipua vaihdevuosiin, muistuttaa gynekologi Leena Väisänen, 58. Aikuinen, seksuaalisuutensa kanssa sinut oleva nainen on mitä parhainta seksiseuraa.

Gynekologi ja kliininen seksologi Leena Väisälä, 58, sanoo, ettei seksistä tarvitse luopua, vaikka hedelmälliset vuodet ovat takanapäin. Päinvastoin:

– Seksi on aikuisten leikkiä. Jos se on päässyt unohtumaan, keski-iässä hauskuuden ja leikkimielisyyden voi löytää uudelleen, hän sanoo.

Tätä ilosanomaa Leena Väisälä jakaa vastikään ilmestyneessä kirjassaan Virtaa vaihdevuosiin, jonka hän on kirjoittanut yhdessä toimittaja Leeni Peltosen kanssa.

Leena itse erosi puolisostaan viisikymppisenä ja löysi uuden kumppanin viisi vuotta sitten. Hän sai huomata, ettei seksuaalisuus ole hiipunut iän myötä.

– Rakastuminen on iso buusti, jonka kautta seksuaalisuus voi löytyä ihan uudella tavalla. Moni ikäiseni nainen on kertonut, että seksi on tämän ikäisenä ihan parasta.

Seksuaalisuutensa voi löytää uudelleen

On myös naisia, joita seksi ei vaihdevuosissa enää kiinnosta. Intoa saattavat vähentää limakalvojen ohenemisesta ja kuivumisesta aiheutuvat yhdyntäkivut. Mutta usein haluttomuuden takana on Leena Väisälän mukaan kysymys siitä, antaako itselleen luvan nauttia.

Leena Väisälä kehottaa palauttamaan sänkypuuhiin leikkimielisyyden, joka ruuhkavuosissa on kenties hautautunut kiireen, stressin ja velvollisuuksien alle.

Mielikuvituksessa kaikki on sallittua

Kaikki lähtee yläpäästä: aivot ovat ihmisen tärkein sukuelin. Orgasmi koetaan aivoissa. Siksi, jos haluaa nauttia seksistä enemmän, kannattaa aktivoida aivoja.

– Magneettitutkimuksissa on havaittu, että ajattelemalla vaikkapa klitoriksen hyväilyä saadaan aikaan sama aktivaatiovaikutus kuin klitoriksen fyysisellä hyväilyllä. Kaikki seksiin liittyvä ajattelu ja unelmointi pitävät yllä vireyttä ja halua.

Väisälä muistuttaa, että mielikuvituksessa kaikki on sallittua.

– Saa fantasioida vieraasta kumppanista, sitomisesta, piiskaamisesta, S/M-seksistä… Jos itseään alkaa kovin paljon rajoittaa, seksuaalisuus näivettyy. Fantasiat ovat eräänlainen moottori, josta voi aina halutessaan ammentaa seksuaalienergiaa.

Leena Väisälä korostaa ihokontaktin tärkeyttä. Se lisää hellyyshormoni oksitosiinin eritystä elimistössä ja nostaa seksuaalista virittyneisyyttä. Koskettelua ei kannata keskittää vain ns. strategisiin paikkoihin. Koko iho on erogeenista aluetta. Herkimmät kohdat saattavat iän myötä muuttua, joten niiden paikantamiseen on syytä perehtyä.

Seksuaalisuutta ylläpitää myös mahdollisuus kosketukseen ilman, että se johtaa yhdyntään.

– Voi esimerkiksi nukkua alasti saman peiton alla.

Kuumat puumat

Parisuhdeseksiä ei kuitenkaan voi harrastaa, jos kumppani puuttuu. Vaihdevuosi-ikäiselle naiselle voi olla korkea kynnys lähteä pitkän liiton jälkeen etsimään seurustelusuhdetta. Pelkkää seksiseuraa löytyy Leena Väisälän mukaan helpommin, myös nuoremmista miehistä.

– Hauskanpitokaverin eli ”fuckbuddyn” hankkiminen ei ole enää samalla tavalla tuomittavaa kuin vaikkapa isoäitini aikaan. Ei silloin leskeksi jäänyt, varttunut nainen voinut hankkia rakastajaa.

Vanhenemisessa on Leena Väisälän mukaan hyviäkin puolia. Ei tarvitse enää pelätä raskautta, mutta voi halutessaan elää täyttä naisen elämää vielä pitkään.

– Puuma-ilmiötä selittää paitsi naisten taloudellinen itsenäistyminen myös seksuaalinen vapautuminen. Nuoren miehen mielestä voi olla vapauttavaa harrastaa seksiä sellaisen naisen kanssa, jolla ei enää ole paineita perustaa perhettä. Aikuinen, seksuaalisuutensa kanssa sinut oleva nainen on mitä parhainta sänkyseuraa.

Seksin ei tarvitse loppua edes kumppanin puuttumiseen. Leena Väisälä suosittelee kaikille naisille itsetyydytystä kerran viikossa, olipa suhteessa tai ei.

– Englanninkielinen toteamus Use it or you lose it, eli käytä sitä tai kadotat sen, pätee myös seksuaalisuuteen. Samoin kuin säännöllinen liikunta pitää yllä liikkumiskykyä, kiihottuminen ja orgasmit pitävät yllä suku­elimien toimivuutta ja kykyä nauttia seksistä. Jos sooloseksi tuntuu nololta, voi ajatella, että se on yksi tapa hoitaa seksuaaliterveyttä.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Leena Väisälä kertoo muun muassa siitä, millaisia aikuisten ”leikkitreffejä” pariskuntien kannattaa järjestää ja milloin hormonikorvaushoitoa kannattaa harkita vaihdevuosioireiden torjunnassa. Lue koko juttu Annasta 34/2020 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X