Kamala Harris on USA:n ensimmäinen naispuolinen varapresidentti.
Amerikkalaiset saivat odottaa ensimmäistä naisvarapresidenttiä pitkään.
Julkkikset

”Hän kulkee converseissaan, tanssii ja nauraa” – näin tiukkana syyttäjänä tunnettu Kamala Harris nousi USA:n politiikan huipulle

”Kova kyttä”, joka sai lapsuudessa kotoaan kipinän parantaa maailmaa. Uusperheen äitipuoli, jolle perheen yhteinen sunnuntaiateria on lähes pyhä. Tällainen on Yhdysvaltain ensimmäinen naispuolinen varapresidentti Kamala Harris.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: AOP ja MVPhotos

Marraskuun 7. päivä oli kääntynyt jo illaksi Yhdysvaltojen itärannikolla Wilmingtonissa Delawaressa. Joe Biden oli vaalitulosten perusteella julistettu Yhdysvaltojen presidentiksi, ja samalla maa oli saanut ensimmäisen naispuolisen ja ensimmäisen tummaihoisen vara­presidenttinsä, Kamala Harrisin, 56.

Kamala nousi lavalle pitämään juhlapuhettaan. Vaikka on vanhanaikaista kuvailla nais­poliitikon vaatteita, sanottakoon, että hän oli pukeutunut valkoiseen housupukuun – kuin kunnianosoituksena 1900-luvun alkupuolen varhaisille feministeille, suffrageteille, jotka käyttivät kokovalkoisia asuja.

”Saatan olla ensimmäinen nainen tässä virassa, mutta en tule olemaan viimeinen”, hän julisti ja sai monen naisen silmiin nousemaan kyyneleet.

”Samaa henkeä kuin Suomessa Tarja Halosen valinnan aikaan”

Amerikkalaisten naisten piti odottaa tätä historiallista hetkeä pitkään. Suomessa on jo totuttu siihen, että naiset nousevat politiikan huipulle. Yhdysvalloissa se on vielä harvinaista.

– Kamala Harrisin valinnalla on iso merkitys naisille, etenkin afroamerikkalaisille naisille. Nyt naiset ja tytöt näkevät, että nainen todella voi olla varapresidentti. Yhdysvalloissa on ollut vähän samanlainen henki kuin Suomessa vuonna 2000, jolloin Tarja Halonen valittiin presidentiksi, sanoo johtava neuvonantaja Anu Partanen konsulttitoimisto Nordic West Officesta.

Toki harvalukuisten amerikkalaisnaisten joukko on raivannut jo aiemmin tiensä politiikan huipulle ja myös pysynyt siellä pitkään – kuten esimerkiksi edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Kamala Harrisia on luonnehdittu uratykiksi, joka on kiivennyt yhteiskunnan tikkaita ylöspäin ilman sen suurempia epäonnistumisia.

– Hän varttui kunnianhimoisessa maahanmuuttajaperheessä, jossa on kouluttauduttu ja pyritty eteenpäin, Partanen sanoo.

Kamala Harris vastavalmistuneena oikeustieteilijänä. Keskellä Shyamala-äiti ja vieressä Kamalan ensimmäisen koululuokan opettaja.

Kamala vastavalmistuneena oikeustieteilijänä. Keskellä Shyamala-äiti ja vieressä Kamalan ensimmäisen koululuokan opettaja.

Kamala Harris on vahvan yksinhuoltajaäidin tytär

Kamala Harris varttui Oaklandissa Kaliforniassa. Hänen vanhempansa olivat maahanmuuttajia: intialaistaustainen äiti Shyamala Gopalan työskenteli syöpätutkijana, jamaicalaistaustainen isä Donald Harris taloustieteen professorina. Pikkusisko Maya on pari vuotta nuorempi.

Vanhemmat olivat kansalaisoikeusaktivisteja, jotka ottivat lastenrattaissa istuvan Kamalan mukaan rauhallisiin mielenosoituksiin.

He erosivat, kun Kamala oli 7-vuotias.

”Olen usein ajatellut, että jos vanhempani olisivat olleet hieman vanhempia ja emotionaalisesti kypsempiä, ehkä heidän avioliittonsa olisi kestänyt”, hän kirjoittaa omaelämäkerrassaan The Truths We Hold.

Äidistä, Kamalasta ja Mayasta hitsautui tiivis kolmikko. Äiti teki paljon töitä mutta pystyi myös omistautumaan tyttäriensä kasvatukselle. Tärkeät keskustelut käytiin aina keittiössä, jossa he laittoivat yhdessä ruokaa.

Kamala on kehunut äitiään poikkeukselliseksi naiseksi, joka valoi tyttäriinsä raudanlujan itseluottamuksen.

Tämä osasi myös olla vaativa. Itsensä hemmottelua hän ei ymmärtänyt, eikä sovittujen asioiden suorittamisesta erikseen kehuttu. Jos Kamala oli joutunut jonkin draaman keskelle ja halusi äidiltään lohdutusta, pään­silittelyn sijaan äiti kysyi, mitä Kamala oli tehnyt asialle.

”Jälkikäteen olen ymmärtänyt, että hän yritti opettaa, että minulla on voimaa ja että olen tekijä. Ihan hyvä asia, mutta hänen reaktionsa ajoi silti minut hulluksi”, hän kirjoittaa.

Kamala Harrisin voitonpuhe on jo nimetty historialliseksi.

Kamala Harrisin voitonpuhe on jo nimetty historialliseksi.

Kamala on jo aikaisemmin urallaan rikkonut lasikattoja

Kutsumuksensa Kamala löysi varhain. Hän opiskeli oikeustiedettä, valmistui vuonna 1989 ja suuntasi julkiselle sektorille syyttäjäksi. Omaelämäkerrassaan hän kirjoittaa, että halusi päästä kehittämään amerikkalaista oikeusjärjestelmää oikeudenmukaisemmaksi. Tummaihoisena hän tiesi varsin hyvin, miten epäoikeudenmukaisesti oikeusjärjestelmä saattoi kohdella tummaihoisia ja vähävaraisia.

Hän sai maineen ”kovana kyttänä”. Hän oli mukana rankoissa rikosoikeudenkäynneissä, joissa käsiteltiin seksuaali- ja väkivaltarikoksia, jengiväkivaltaa ja prostituutiota.

Kun Kamala eteni urallaan, hän rikkoi lasikattoja. Hän oli San Franciscon ensimmäinen naispuolinen, tummaihoinen ja aasialaisamerikkalainen piirisyyttäjä. Hän oli myös ensimmäinen nainen, tummaihoinen ja aasialaistaustainen, kun hänet valittiin Kalifornian osavaltion oikeusministeriksi.

Vuonna 2016 hänet valittiin senaattiin demokraattisen puolueen edustajana. Vaalikampanjointiin hän oli saanut kokemusta Kaliforniassa piirisyyttäjän sekä osavaltion oikeusministerin virkoihin pyr­kiessään, sillä ne ovat poliittisia ja niihin haetaan paikallisilla vaaleilla.

Poliittisen vision epäselvyys on ehkä Kamalan heikko kohta

Mutta millainen on Kamalan poliittinen visio? Se on epäselvä, mikä saattaa olla hänen suurin heikkoutensa, Anu Partanen sanoo.

– Onhan se poliitikolle huono asia, jos hänen kantansa eivät ole selkeitä. Hän ei ole vahva ideologi vaan pikemmin pragmatisti.

Piirisyyttäjänä ja Kalifornian oikeusministerinä Kamala ajoi monen, varsinkin demokraattipuolueen vasemman laidan ja nuorten äänestäjien, mielestä liian kovaa ja vähemmistöjä syrjivää politiikkaa. Senaatissa hänen äänestymiskäyttäytymisensä puolestaan on edustanut demokraattien vasenta laitaa.

– Ehkä lasikattojen rikkominen on vaatinut poliittisten kantojen joustavuutta. Koska monet hänen virkansa oikeusjärjestelmässä ovat olleet poliittisia virkoja, hänen on niissä kampanjoissa ja viroissa pitänyt miellyttää myös kovempaa oikeuspolitiikkaa kannattavia tahoja. Ja toisaalta naisen ja vähemmistön edustajan pitää usein osata luovia urallaan vielä enemmän kuin miehen tai valtaväestön edustajan, Partanen sanoo.

Partanen pitää Kamalan vahvuutena sitä, että syyttäjätaustansa takia hän on selkeä ja tiukka puhuja. Lisäksi hän on positiivinen ja helposti lähestyttävä.

– Hän kulkee ympäriinsä converseissaan, tanssii lavoilla ja nauraa. On omalla tavallaan trendikäs, ja ihmiset tykkäävät hänestä.

Kamala Harris ja Doug Emhoff

Kamala on sanonut miehestään Doug Emhoffista: ”Hänessä ei ollut mitään teennäistä, arroganttia tai poseeraavaa. Hän vaikutti siltä, että hän on sinut itsensä kanssa. Siksi pidin hänestä heti.”

Kamalasta tuli uusperheen bonusäiti viisikymppisenä

Sunnuntaipäivällinen on Kamala Harrisille pyhä asia. Hän rakastaa ruoanlaittoa ja haluaa koota perheensä saman pöydän ääreen.

”Joskus pizzataikina ei nousekaan, kastike ei suurustu tai meiltä puuttuu jokin tärkeä raaka-­aine, ja minun täytyy improvisoida. Se ei haittaa. Sunnuntaipäivällisessä on kyse muusta kuin ateriasta”, hän kirjoittaa kirjassaan.

Hänen perheeseensä kuuluu juristi Doug Emhoff, jonka kanssa hän meni naimisiin vuonna 2014 sekä tämän lapset 26-vuotias Cole Emhoff ja 21-vuotias Ella Emhoff. Cole ja Ella kutsuvat Kamalaa Momalaksi. Lisäksi Kamala on hyvin läheinen siskonsa Maya Harrisin ja tämän tyttären Meena Harrisin kanssa.

Myös Kamalan sisar Maya on menestynyt urallaan. Hänkin on koulutukseltaan juristi, joka on työskennellyt muun muassa Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjan neuvonantajana. Hän on myös ollut mukana Kamalan kampanjoissa.

Kamala Harrisin ura on siis kiskaissut koko perheen julkisuuteen.

– Perhearvot ovat amerikkalaisille tärkeitä, ja sekä nais- että miespoliitikkojen puolisot ja lapset ovat mukana valokuvissa ja kampanjoissa, Partanen sanoo.

Lapsettomuus on säästänyt Kamalan vaikealta valinnalta

Kamalalla ei ole omia lapsia, mutta Partasen mukaan siitä ei ole juuri puhuttu julkisuudessa negatiivisesti. Päinvastoin, hänen uusperhettään on pidetty positiivisena esimerkkinä uuden ajan monimuotoisista perheistä. Biologinen äitiys ei ole enää naiseuden mitta, onneksi.

– Ehkä tässäkin asiassa ajat ovat muuttuneet.

Lapsettomana Kamala ei kuitenkaan ole joutunut tekemään valintaa, jonka moni uraa tekevä amerikkalaisnainen joutuu tekemään: paahtaako töitä täysillä niin, että näkee lapsiaan vain vähän, vai jättäytyäkö kokonaan pois. Yhdysvalloissa ei ole pitkää äitiysvapaata, hoitovapaista puhumattakaan, kuten meillä.

– Kun Suomessa naispoliitikko on tullut raskaaksi, on saatettu keskustella, että onko hyvä vai huono asia, että hän jää äitiys­vapaalle. Yhdysvalloissa ei ole tällaista keskustelua. Nuoret naispoliitikot eivät jää äitiys­vapaille, Partanen sanoo.

Yksi tärkeä perheenjäsen on poissa tukijoukoista. Kamalan äiti menehtyi paksusuolen syöpään vuonna 2009, samaan aikaan, kun Kamala kampanjoi tullakseen valituksi osavaltion oikeusministeriksi. Ennen äitinsä menehtymistä Kamala kävi usein sairaalassa katsomassa tätä. Miten hän selviytyi?

”Päivä kerrallaan”, hän vastasi CNN:n haastattelussa.

Kamala Harrisin sisko Maya Harris (oik.) on osallistunut Kamalan vaalikampanjoihin.

Kamala Harrisin sisko Maya Harris (oik.) on osallistunut Kamalan vaalikampanjoihin.

Tuleeko Kamala Harrisista seuraava presidenttiehdokas?

Seuraavat neljä vuotta näyttävät, onnistuuko Joe Biden rauhoittamaan kahtiajakautunutta Amerikkaa. Mutta jo nyt spekuloidaan sillä, kuka voisi olla demokraattien seuraava presidenttiehdokas. Moni arvelee, että Biden ei enää ikänsä vuoksi asetu ehdolle. Voisiko ehdokas olla Kamala Harris?

Anu Partanen uskoo, että se on mahdollista.

– Todennäköistä on, että hän on kisassa mukana, mutta valitaanko hänet demokraattien presidenttiehdokkaaksi, riippuu siitä, miten hyvin ja näkyvästi hän onnistuu hoitamaan työnsä varapresidenttinä.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 9/2021.

X