Kumman kaa -sarjan kuumimman suosion aikaan Minna Koskela lopetti käymisen uimahallissa. - Tuntui hölmöltä jakaa nimmareita alastomana.
Julkkikset

Kumman kaa -sarjasta tuttu Minna Koskela: ”Huumorin kautta on helppo käsitellä vaikeita asioita”

Minna Koskelan hyppysissä draaman aineksetkin taipuvat usein komediaan. Kumman kaa -sarjasta tuttu näyttelijä tekee mielellään sivuosia. Mutta millaisesta pääroolista hän haaveilee?
Teksti: Kuva Nelonen

Totuus naurattaa, Minna Koskela sanoo ja kauhoo suuhunsa vietnamilaista kasvisruokaa kotikulmillaan Helsingin Kalliossa. Hän vahvistaa itseään iltaa varten, jolloin Keski-Uudenmaan Teatterissa Keravalla esitetään Minnan käsikirjoittama ja ohjaamaa näytelmä Exän uus ja vanha.

Se kertoo keski-ikäisestä eronneesta pariskunnasta, joka ajautuu keskelle uusperhekiistoja. Mies löytää uuden, huomattavasti nuoremman puolison ja nainen joutuu romahduksen partaalle. Kuka saa hoitaa kenenkin lapsia? Keneltä otetaan luulot pois?

Tarinassa on draaman ainekset, mutta Minnan käsissä niistä syntyy komediaa. Huumorin kautta on Minnan mukaan helppo käsitellä vaikeita asioita: kontrolloinnin halua ja irti päästämisen vaikeutta. Niitä totuuksia, joita itsessään on vaikea huomata ja sietää.

Eroamisen tuska on tuttua

Minna ei ole itse elänyt uusperheessä eikä hänellä ole lapsia, mutta eroamisen tuska on tuttu hänellekin.

– Ahdistuksesta on pakko päästä yli, muuten se alkaa tuhota ihmistä sisältä. Syvällä myrskyn sisällä on vaikea nähdä muuta kuin pimeyttä. Koomiset piirteet alkavat tulla esiin vasta, kun ahdistukseen saa hieman etäisyyttä.

Komedian kirjoittaminen käynnistyy Minnan mukaan mahdollisimman tarkasta havainnosta. Usein lähtökohta on häpeä.

– Yritän kaivautua mahdollisimman syvälle omaan häpeääni. Siihen, miten juntti ja kamala ihminen olenkaan. Sitten mietin, miten olen häpeääni peitellyt, jotta se ei paljastuisi. Siitä alkaakin syntyä komiikkaa.

Kumman kaa -sarjassa Minna esitti kouluterveydenhoitaja Ellua ja Heli Sutela ruotsinopettaja Annea.

”Tunnistan itsessäni Ellun epävarmuuden”

Tuntematon julkkis. Sellainen Minna Koskela tuntee olevansa. Nimeä harva muistaa, mutta naama tuli tutuksi Kumman kaa -komediasarjasta 2000-luvun alussa. Kolmekymppiset Minna ja kollega Heli Sutela olivat valmistuneet muutama vuosi aiemmin Teatterikorkeakoulusta ja halusivat kirjoittaa sarjan, jossa naiset ovat tärkeitä muina kuin äiteinä, vaimoina tai tyttöystävinä.

Opettaja-Anne ja terveyssisar-Ellu olivat itsenäisiä toimijoita. Toki hekin haikailivat parisuhteen perään. Miehistä puhuttiin ja heitä jahdattiin, mutta lopulta parivaljakolla oli kaksin aina hauskempaa.

– Pettymys siitä, kun ei saa mitä haluaa, on aina kiinnostava. Komediassa sitä korostetaan potenssiin miljoona.

Minna ja Heli ehtivät tarjota käsikirjoitusta monelle tuotantoyhtiölle. Lopulta Liisa Akimof innostui. Valmiiden kolmen jakson lisäksi haluttiin seitsemän lisää.

Naisten reaktio oli ristiriitainen: Jipii! Apua! Jipii! Apua! Juonenkäänteiden ideointi oli ollut hauskaa puuhaa, mutta tästä alkoi varsinainen kirjoitusurakka.

– Molemmilla oli vahvoja näkemyksiä ja kompromisseihin emme taipuneet. Keskustelemalla, kokeilemalla ja väittelemällä puristimme tekstin kasaan.

Moni kuvitteli, että Anne ja Ellu olivat esittäjiensä alter egoja, mutta kumpikaan ei ollut tuolloin edes sinkku.

– Tunnistan kyllä itsessäni Ellun epävarmuuden. Mutta pyrin käsittelemään sitä muutoin kuin syyttämällä kanssaihmisiä.

Sarja on kestänyt aikaa, sillä uusinnat pyörivät säännöllisesti.

”50 on oikein hyvä ikä”

Kioskin myyjä, speed dating -emäntä, nainen laivalla. Minnan ansioluettelo näyttelijänä on pitkä, mutta enimmäkseen hän on tehnyt sivurooleja elokuvissa ja tv-sarjoissa. Harmittaako, ettei oma nimi loista lopputeksteissä ensimmäisenä?

– Ei ollenkaan. Sivuhahmo tuo yleensä aina mukanaan uuden tiedon tai häiriön, joka johtaa johonkin hauskaan juonenkäänteeseen. Sivuosien esittäjällä on myös enemmän vapautta rakentaa rooliaan kuin pääroolissa.

Viime kesänä Minna täytti pyöreitä vuosia. Hän kehuu, että 50 on oikein hyvä ikä.

– Nuorempana tavoittelin työssäni taivaita enkä siksi ollut ikinä tyytyväinen lopputulokseen. Nyt ajattelen, että en voi tehdä enempää, kuin mihin on rahkeita. Tämä riittää.

Entä jos kohdalle osuisi vielä päärooli. Mitä haluaisit näytellä?

– Jumalaa! Minna sanoo nauruun purskahtaen.

– No, vakavasti ottaen: ihmistä, joka joutuu valitsemaan kahden pahan väliltä.

X