Harri Gustafsberg kohtasi avioeron myötä pimeät puolensa – ”Erosta selviämiseen ei ole oikotietä”
Avioero tuli Harri Gustafsbergille yllätyksenä kymmenen vuotta sitten. Kun hän käsitteli tunteensa pohjamutia myöten, erosta versoikin ystävyys ex-puoliso Jutan kanssa.
Avioero tuli Harri Gustafsbergille yllätyksenä kymmenen vuotta sitten. Kun hän käsitteli tunteensa pohjamutia myöten, erosta versoikin ystävyys ex-puoliso Jutan kanssa.
Avioero fitnesskisaaja Jutta Gustafsbergistä (nyk. Larm) tuli Karhuryhmän entiselle johtajalle, valmentaja Harri Gustafsbergille täytenä yllätyksenä yli kymmenen vuotta sitten. Jutta otti eron puheeksi, kun Harri saapui kotiin töistä Helsingistä.
– Jutta on nopea käänteissään ja oli päättänyt, ettemme enää jatkaisi yhdessä. Se kirpaisi.
Pari meni naimisiin vuonna 2007. Vuotta myöhemmin Harri adoptoi vaimonsa Max-pojan. Ennen eroa he asuivat kolmisin Harrin rakentamassa talossa Pirkanmaalla.
– Ajattelin kiihdyksissäni, että tämänkin meille rakensin. Kaikki se tärkeä, mitä olin avioliittoomme ladannut, pyyhkäistiin pois. Olin valtavan pettynyt ja tunsin vihaa Juttaa kohtaan.
Ihmismielen opiskelu auttoi työstämään eroa – ”Kävin läpi koko tunteiden skaalan”
Eron jälkeen Harri ei aluksi halunnut puhua kenenkään kanssa. Hänen oli saatava käydä rauhassa ajatuksia ja tunteita läpi. Hän toimii näin muulloinkin, kun jotain ikävää tapahtuu.
– Kutsun tätä meditatiiviseksi ajatteluksi: antautumiseksi ajatusten ja tunteiden prosesseille. Kävin läpi koko ajatusten ja tunteiden skaalan ja kohtasin samalla omat pimeät puoleni.
Harri suri tilannetta paitsi itsensä myös alakouluikäisen poikansa puolesta. Tuntui kamalalta, että pojalta hajosi perhe.
Jo ennen eroa Harri oli opiskellut ihmismieltä. Se antoi työkaluja eron käsittelyyn.
– Ymmärsin, että vaikeat ajatukset on kohdattava ja suru on surettava ilman tuomitsemista. Vasta tämän jälkeen ajatukset löytävät paikkansa. Silloin alkaa syntyä päätöksiä, miten asioihin jatkossa suhtautuu ja miten haluaa elää.
Harri ei halunnut viedä vihaansa hautaan asti. Tärkeintä oli hahmottaa asiat, joihin pystyi itse vaikuttamaan ja fokusoida niihin.
– Lapsi oli tietysti tärkein. Halusin olla niin hyvä isä kuin mahdollista. En myöskään halunnut, että lapsi joutuisi pelinappulaksi.
Kirjoittaminen selvitti tunteita – ”En olisi päässyt yli ilman asioiden tietoista käsittelyä”
Eron jälkeen Harri kirjoitti paljon: myös siitä, millaiseksi ihmiseksi hän halusi tulla.
– Tuntui puhdistavalta saada ajatukset näkyväksi. Välillä ulkoistin itseni ja kirjoitin tarinaa Harri-muodossa. Vaikeimpia tunteita oli helpompi sanoittaa englanniksi.
Hän kirjoitti Jutalle kirjeen, jossa kertoi, mitä hänessä arvosti ja miksi hän oli niin pettynyt. Jutta kirjoitti takaisin. He päättivät, etteivät ala riidellä, vaan hoitavat lapsen asiat sovussa.
Eroon ei lopulta liittynyt valtavaa draamaa. Harri jäi asumaan taloon, kunnes Jutta osti sen itselleen. Lapsi asui vanhemmillaan vuorotellen.
Nyt yhteinen lapsi on täysi-ikäinen.
– En olisi päässyt yli sokkivaiheesta ilman asioiden tietoista käsittelyä. Erosta selviämiseen ei ole oikotietä.
Nykyisin Harri ja Jutta ovat ystäviä.
– Olemme lomailleet kaikki yhdessä, ja ramppaan yhtenään myös Jutan isän luona.
Artikkeli on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 1/2022.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous