Julkkikset

Heidi Nieminen toipuu sokkierosta Toni Niemisen kanssa: ”Aatonaattoiltana odotimme lasten kanssa, että mies tulisi toisen naisen luota kotiin”

Heidi Nieminen rakastui viisi vuotta sitten entiseen mäkihyppääjään Toni Niemiseen. Vuosien aikana tapahtui paljon, mutta eron aiheutti lopulta yksi yö. Heidi on hyväksynyt sen, että hän ei ehkä koskaan saa vastausta kysymykseen miksi. Elämä kantaa silti.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Vesa Ranta

Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko lämmittää kasvoja ja sulattaa ohuen lumikerroksen isoiksi lammikoiksi.  Heidi Nieminen, 35, ei hetkahda. Tunnin kävelylenkit, omat hetket, ovat neljän lapsen äidille arjen luksusta, harvinaisuus, johon pitää tarttua silloin kun siihen on mahdollisuus. Lenkkipolkua reunustava Oulujoki virittelee kevätkuohuja, ja ilmassa tuoksuu vihdoin kevät. Asiat alkavat olla aika hyvin, pitkästä aikaa.

– Olen päässyt pahimman yli, hän kertoo.

Hänen ja entisen mäkihyppääjän Toni Niemisen erosta on nyt pari kuukautta aikaa. Toni haki avioeroa helmikuun alussa, mutta parisuhde päättyi jo joulukuussa. Sieltä asti Heidin elämä on ollut yhtä myllerrystä: kaiken tapahtuneen sulattelua, käytännön asioiden järjestelyä, muuttoa…

Tänään oma hetki järjestyi, sillä tyttäret Maija, 12, ja Saimi, 9, Heidin nuoruuden avoliitosta lukevat kotona läksyjä. Sisarussarjan nuorimmat, kaksivuotias Topias ja yhdeksänkuinen Elsa, ovat kolmatta kertaa yökylässä isänsä Tonin luona.

– Lapsille on tärkeää, että he saavat olla myös hänen kanssaan. Noin pienet unohtavat nopeasti. Elsa heräilee vielä monta kertaa yössä, joten minullekin tekee hyvää nukkua välillä kunnon yöunet, Heidi Nieminen kertoo.

Ero ja perheen hajoaminen oli Heidille sokki. Kaikki muuttui yhdessä yössä.

”Olisin halunnut antaa avioliitolle vielä mahdollisuuden ja selvittää tilannetta”

– Mies lähti joulukuisena perjantaina firman pikkujouluihin, ja minä jäin lasten kanssa kotiin. Seuraavana päivänä vaistosin, ettei kaikki ole hyvin. Kysyin häneltä, oliko illan aikana tapahtunut jotakin, mitä minun pitäisi tietää. Kiertelyn ja kaartelun jälkeen hän myönsi, että jotakin oli tapahtunut.

Kun Heidille selvisi, että Toni oli ihastunut työkaveriinsa, hän tunsi epäuskoa ja raivoa. Tämä ei voi olla enää totta; miten paljon yhtä ihmistä voidaan koe­tella, hän ajatteli.

Takana oli raastava syksy, sillä Heidiä oli painanut huoli Elsa-vauvan terveydestä. Silti hän ja Toni elivät normaalia arkea pariskuntana ja heillä oli yhteisiä tulevaisuudensuunnitelmia, reissuaikeitakin. Uusi tilanne tuli Heidille puun takaa.

– Ei ole olemassa mitään ohjekirjaa, miten ero pitäisi hoitaa, mutta oli silti yllätys, että se meni näin. Olisin halunnut antaa avioliitolle vielä mahdollisuuden ja selvittää tilannetta. Lasten takia olisin yrittänyt. Mutta kun huomasin, että miehen yhteydenpito toisen ihmisen kanssa jatkui, minun oli todettava, että antaa olla, Heidi Nieminen sanoo.

Toni pyysi vaimoltaan, että he voisivat viettää vielä joulun perheenä. Heidi suostui, lasten takia. Mukana olivat uusperheen kaikki kuusi lasta, myös miehen teini-ikäiset tytöt aikaisemmasta avioliitosta. Ulkoisesti kaikki oli niin kuin ennenkin: oli kinkku, kuusi, sauna ja pukki. Silti kaikki oli toisin.

– Aatonaattoiltana odotimme lasten kanssa, että mies tulisi toisen naisen luota kotiin, jotta joulu pääsisi alkamaan. Yritä siinä luoda tunnelmaa, kun mies tekstailee toiselle. Olihan se ristiriitaista ja ahdistavaa, Heidi Nieminen sanoo.

Tapaninpäivän jälkeen Toni muutti uuden kumppaninsa luokse ja Heidi jäi lasten kanssa yhteiseen kotiin.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sari Hannikainen. Jutussa Heidi Nieminen kertoo muun muassa uudesta elämästään eron jälkeen ja siitä, minkälaisia tunteita kuopuksen joulukuussa saama diagnoosi on hänessä aiheuttanut. Lue koko juttu Annasta 15-16/2020 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Heidi Nieminen, 35

Ammatti: Terveydenhoitaja.

Perhe: Lapset Maija, 12, Saimi, 9, Topias, 2 ja Elsa, 9 kuukautta.

Koti: Oulussa.

Harrastukset: Liikunta.

X