– Misseys ja oopperalaulajuus ovat vain osa persoonaa. Olemme aika erilaisia kuin julkisuudessa, kun hengaamme yhdessä verkkarit jalassa mökillä, Heidi Sohlberg ja Waltteri Torikka toteavat.
Julkkikset

Heidi Sohlbergin ja Waltteri Torikan ystävyys sinetöitiin juhannusbileissä: ”Jälkeen päin ajatellen se tuntui jotenkin enteelliseltä”

Juontaja Heidi Sohlbergin ja oopperalaulaja Waltteri Torikan ystävyys sai alkunsa juhannusjuhlista. "Bailasimme kuin viimeistä päivää", Heidi kertoo. Viikkoa myöhemmin putosi pommi: Heidiltä oli löytynyt rintasyöpä.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Mirva Kakko

Kesken konsertin orkesteri poistui lavalta. Paikalle jäivät vain solisti Waltteri Torikka ja kitaristi Juha Savela. Yleisössä supistiin: mitähän nyt tapahtuu? Sitten laulaja alkoi puhua ystävyyden merkityksestä ja siitä, kuinka tärkeätä on tukea läheisiä silloin, kun heillä on vaikeaa.

– Tämä on sinulle, Heidi, hän totesi ja aloitti kappaleen Silta yli synkän virran.

Yleisön joukossa Heidi Sohlberg tuijotti esiintyjää sumentunein silmin. Hänen päänsä oli kalju, sillä rankat syöpähoidot olivat vieneet hiukset, ripset ja kulmakarvat.

Tuolloin, joulukuussa 2016, Heidi oli kokoontunut lähipiirinsä kanssa Waltterin konserttiin entisessä kotikaupungissaan Jyväskylässä. Heidin ja Waltterin ystävyys oli vielä tuore, mutta yleisössä oli paljon ihmisiä, jotka olivat tunteneet Heidin koko ikänsä. Sieltä täältä salista kantautui niiskauksia.

Lavalla Waltteri ei uskaltanut kertaakaan katsoa suoraan Heidiin. Hän pelkäsi äänensä murtuvan.

”Tästä tulee meidän vuosi”

– Kippis, Heidi sanoo ja nostaa kuohuviinilasiaan.

– Tästä tulee meidän vuosi. Niin paljon on tullut kuraa tupaan, että onnen on nyt pakko kääntyä.

Waltteri nyökkää ja skoolaa.

Kaksikko viettää harvinaista yhteistä vapaapäivää lounastamalla. Heidi löytää ruokalistalta heti mieleisensä annoksen, vuohenjuustosalaatin. Waltteri neuvottelee tarjoilijan kanssa hyvän tovin ennen kuin saa räätälöidyksi tilauksen: maistiaisannos tartaria ja parsa-alkupala. Kumpikin kieltäytyy jälkiruuasta.

Viime kuukausina he eivät ole juuri joutaneet tavata toisiaan. Heidin on pitänyt kiireisenä iltajuontajan työ Radio Novassa. Alkuvuoden keikkaputken jälkeen Waltteri vietti kuukauden Sri Lankassa ja Thaimaassa vetämässä henkeä. Yhteyttä on pidetty lähinnä Instagramissa ja Whatsappissa.

Puusta katsoen näillä kahdella ei näyttäisi olevan paljon yhteistä. Heidi Sohlberg, 37, on entinen missi ja eronnut kahden tyttären äiti. Waltteri Torikka, 34, on oopperalaulaja ja poikamies.

Silti he ovat löytäneet yhteisen sävelen.

Heidillä on laaja ystäväpiiri, johon kuuluu myös miehiä. Mutta Waltteri on ensimmäinen, josta tuli sydänystävä.

– Waltteri on semmoinen herkkä hulluttelija. Hänen kanssaan voin itkeä ja nauraa. Saatamme puhua isoista ja vakavista asioista ja seuraavassa hetkessä laittaa täysin ranttaliksi.

Waltteri kuvailee itseään taiteelliseksi runopojaksi, jonka on aina ollut helppo tulla juttuun naisten kanssa. Työssään hän joutuu olemaan sosiaalinen, mutta lähipiiri on pieni.

– Minulla on yhden tai kahden käden sormilla laskettava joukko ihmisiä, joihin voin täysin luottaa. Heidi on heistä yksi. Hän on eläväinen ja valoisa persoona. Tunnen, että hänen seurassaan nämä ominaisuudet tarttuvat minuunkin. Heidin kanssa voin olla täysin oma itseni.

 

Ystävyys sinetöitiin juhannusjuhlissa

Ensikohtaaminen tapahtui marraskuussa 2015 Lastenklinikoiden Kummien joulukonsertissa Turun Logomossa. Waltteri oli esiintymässä, Heidi juonsi tilaisuuden yhdessä Marco Bjurströmin kanssa. Kolmikko seisoi kulisseissa, kun Marco ja Waltteri alkoivat äkkiä spontaanisti jammailla. Heidiä nauratti.

– Olin siihen asti pitänyt Waltteria vähän jäykkänä ja korrektina oopperalaulajana, mutta siinä hän veti omia hassuja tanssimuuvejaan. Ajattelin, että vitsi mikä tyyppi!

Waltteri oli noussut julkisuuteen alkuvuodesta voitettuaan Tähdet, tähdet -kilpailun. Heidi ystävineen oli seurannut kisaa innokkaana. Torikan taidot – ja kieltämättä ulkonäkökin – tekivät vaikutuksen.

– Totesimme tyttöjen kanssa, että nyt muuten ruvetaan käymään oopperassa! hän nauraa.

Waltterikin tiesi toki Heidin, vuoden 2001 Miss Suomen.

Logomosta esiintyjäporukka siirtyi jatkamaan iltaa karaokebaariin. Kun Waltteri oli käynyt vetämässä bravuurinsa My Wayn, Heidi vaati hänet mukaansa laulamaan Tuhat yötä. Muistikuvien mukaan se meni hyvin.

Kului puolisen vuotta ennen kuin tiet ristesivät uudelleen, tällä kertaa koomikko Krisse Salmisen toukokuisilla 40-vuotispäivillä. Yllätysesiintyjäksi kutsuttu Waltteri jäi mukaan juhlimaan. Illan päätteeksi Heidi kutsui Waltterin viettämään juhannusta heille ison kaveriporukan kanssa.

Sinä juhannuksena ystävyys sinetöitiin.

– Bailasimme kuin viimeistä päivää. Jälkeen päin ajatellen se tuntui jotenkin enteelliseltä, Heidi sanoo.

Viikkoa myöhemmin putosi pommi.

Heidin syöpä pysäytti myös Waltterin

Toukokuussa Heidi oli saanut tietää kantavansa BRCA2-geenimutaatiota, jonka vuoksi hänellä oli jopa 80 prosentin todennäköisyys sairastua rintasyöpään. Samaan tautiin, johon hänen äitinsä menehtyi vain 37-vuotiaana, kun Heidi oli kymmenen vanha.

Heidi päätti leikkauttaa rinnat pois. Ratkaisuun vaikutti se, että hän oli jo ehtinyt saada kaksi lasta, nyt 12-vuotiaan Josefinan ja kymmenvuotiaan Sofian. Rinnat olivat täyttäneet biologisen tarkoituksensa.

Ennen leikkausta otettiin magneettikuvat. Heidi meni kuulemaan tuloksia lääkärin vastaanotolle ja sai kuulla järkyttävän uutisen. Rinnassa oli jo syöpä. Tieto yllätti Heidin täysin. Kävisikö hänelle samoin kuin äidille? Ensireaktio oli raivo: hän tempaisi lippiksen päästään pöydälle ja luetteli kaikki osaamansa kirosanat.

Sokkivaihetta kesti pari tuntia. Sen jälkeen nousi sisu: perkele, tästä selvitään!

– Lääkärit tekivät selväksi, etten ole kuolemanvaarassa, koska kasvain löydettiin niin varhaisessa vaiheessa. Silti sana ”syöpä” on aina pysäyttävä.

Uutinen pysäytti myös Waltterin. Hän oli ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa näin läheinen ystävä sairastuu vakavasti.

– Tuntui absurdilta ja väärältä, että tauti osui noin nuoreen ihmiseen. Harva kolmekymppinen joutuu konkreettisesti kohtaamaan elämänsä rajallisuuden. Se vaikutti omaankin ajatusmaailmaani. Oli silti hienoa nähdä, kuinka Heidillä oli alusta asti tiikerin taistelutahto.

”Koti-illat ovat minulle valtavan voimaannuttavia”

Viereiseen pöytään kannetaan jälkiruoka, joka nostaa oitis annoskateuden. Tarjoilijan kanssa neuvotellaan taas tovi. Päätetään, että Heidi tilaa marjaherkusta sokerittoman version, josta Waltteri saa puolet.

Jälkkäriä saa nuolaista myös Waltterin toyvillakoira Caruso, joka on käynyt kiepille Heidin syliin. Koiralla on pian yksivuotissyntymäpäivä, ja Heidi ehdottaa, että tapahtumaa juhlittaisiin hänen kotonaan; Josefina ja Sofia ilahtuisivat ikihyviksi.

Waltteri on tuttu vieras Sohlbergeilla. Viimeksi koko porukka lojui sohvalla syömässä popcornia ja katsomassa Heidin tyttärien valitsemaa elokuvaa Inside Out. Illan päätteeksi Waltteri villitsi tytöt tekemään kanssaan jumppaliikkeitä.

– Itselläni kun ei ole perhettä, tuollaiset koti-illat ovat minulle valtavan voimaannuttavia. Ne tuovat myös vastapainoa työlle. En voisi olla läsnä lavalla tuhansien ihmisten edessä, ellen välillä saa heittäytyä lapseksi ja nauraa itselleni. Noista pienistä hetkistä saa paljon voimaa.

Waltteri puolestaan tuki Heidiä sairauden aikana. Hän jopa tarjoutui seuraksi sytostaattihoitoon. Mies istui vieressä ja puhui mukavia samalla, kun solumyrkky valui Heidin suoneen.

– Totesimme, että tässä ollaan eikä muuta voida. On pakko hyväksyä tosiasiat, mutta synkistely ei ainakaan helpota oloa, Waltteri sanoo.

– Heitimme hyvää läppää, ja sain ajatukset muualle. Musta huumori on ollut minun selviytymiskeinoni, Heidi jatkaa.

Hoitajat totesivatkin tietävänsä aina, kun Heidi oli talossa. Silloin käytävillä kaikui nauru ja puheensorina. Mutta tietysti oli myös yksinäisiä päiviä, jolloin Heidi kaivautui peittojen alle odottamaan, että kivun koura hellittäisi otteensa.

– Keskustelemme monenlaisista asioista, mutta kuolemasta emme ole puhuneet. Olen alusta asti ajatellut, että tästä syövästä selvitään, Heidi Sohlberg sanoo.

Heidi Sohlberg ja Waltteri Torikka ovat avoimia toisilleen. – Keskustelemme monenlaisista asioista, mutta kuolemasta emme ole puhuneet. Olen alusta asti ajatellut, että tästä syövästä selvitään, Heidi Sohlberg sanoo.

”En tehnyt sitä näyttääkseni esimerkkiä”

Yksi iso etappi sairaudessa oli hiusten lähtö. Kun tukka alkoi irrota tukkoina, Heidi antoi silloiselle puolisolleen Niklas Sohlbergille luvan, että tämä saisi ajaa hänen päänsä kaljuksi. Tyttäret leikkasivat hiuksia ensin saksilla, Niklas ajeli loput. Nuorempaa hieman itketti, mutta kun työ oli valmis, hän totesi tyytyväisenä, ettei äiti ollutkaan niin pelottavan näköinen.

Waltteri myöntää, että oli hätkähdyttävä hetki kohdata Heidi ensimmäisen kerran kaljuna. Sitten siihen tottui. Siinä auttoi se, että Heidi itse suhtautui rauhallisesti muuttuneeseen ulkonäköönsä. Peruukkikin jäi lopulta hattuhyllylle.

– Sain koko ajan kuulla olevani tosi rohkea, kun huitelin kaljuna pitkin maita ja mantuja. En tehnyt sitä näyttääkseni esimerkkiä, toimin vain niin kuin parhaaksi katsoin, Heidi sanoo.

– Moni kalju nainen tuli sanomaan hänelle vain: ”Kiitos, että olet olemassa.” Sitä oli vaikuttavaa seurata, Waltteri toteaa.

Waltteri tuki Heidiä myös erossa

Huhtikuussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Heidi ja Niklas Sohlberg ilmoittivat eroavansa kuudentoista yhteisen vuoden jälkeen. Ilmoitusta edelsi vaikea aika, jolloin Heidi soitteli Waltterille tiuhaan. Hän purki tuntojaan myös naispuolisten ystäviensä kanssa, mutta Waltterilta sai miehisen näkökulman.

– Hän saattoi sanoa, että mietipä asiaa tältä kantilta. Se avarsi ajatusmaailmaani.

Waltteri näki roolinsa enemmän kuuntelijana ja lohduttajana kuin neuvonantajana.

– Minun elämänkokemuksellani ei paljon parisuhdeneuvoja kannata jaella, hän hymähtää.

Waltterilla on takanaan muutama pidempi suhde, mutta niistä hän ei halua julkisesti puhua. Muutenkin hän on hyvin varovainen, kenelle uskoutuu. Luottamusta on joskus käytetty väärin.

– Minulle on kehittynyt aika hyvä filtteri suodattamaan ihmisiä. Heidistä välittyi aikoinaan heti lämpö ja luottamus. Hänellä on hyvä aura.

”Itkin ja nauroin vuorotellen”

Heidi sanoo huomaavansa nopeasti, milloin Waltteri on alamaissa. Hän saattaa silloinkin ”heittää läppää”, mutta ääni on hiljaisempi ja mies vetäytyy helposti kuoreensa.

Waltteri myöntää jäävänsä välillä junnaamaan spiraaliin, jossa hän valittaa koko ajan samoista asioista. Katkaistakseen kierteen hän lähti alkuvuodeksi Thaimaahan, jossa osallistui joogaretriittiin. Yksi harjoituksista oli ”uudestisyntyminen”. Se sisälsi 70 minuuttia syvää sisään- ja uloshengitystä ilman pausseja ja aiheutti hallitsemattomia reaktioita.

– Harjoitus avasi jotakin sisälläni. Itkin ja nauroin vuorotellen. Sain myös idean kirjoittaa läheisilleni kirjeen, jossa kertoisin asioita, joista en ole koskaan puhunut. Se kirje jäi lopulta kuitenkin kirjoittamatta.

Vaikka Heidi ja Waltteri ovat nyt molemmat sinkkuja, se ei ole muuttanut heidän suhdettaan. Ulkopuoliset ovat joskus tulkinneet ystävyyden väärin, ja heitä on luultu pariskunnaksi.

– Ei se minua häiritse. Heidihän olisi hyvä saalis! Waltteri nauraa.

– Eikä Waltterikaan olisi hassumpi, Heidi komppaa.

Mutta he ovat nimenomaan ystäviä ja aikovat sellaisina pysyä.

”Elämää arvostaa ihan eri tavalla, kun näkee toisen kamppailevan sen puolesta”

Miten vaikea sairaus muutti Heidiä? Waltteri ei osaa vastata. Hänhän ehti tavata Heidin vain muutaman kerran ennen syövän toteamista.

– Mutta se, että ystävä joutuu käymään läpi elämän peruskysymyksiä, resonoi kyllä lähipiiriinkin. Elämää arvostaa ihan eri tavalla, kun näkee toisen kamppailevan sen puolesta.

Heidi itse arvelee suhtautuvansa kaikkeen nyt vähän rennommin. Hän on edelleen tiukka kasvattaja muttei enää nipota niin paljon nukkumaanmenoajoista tai herkkuhetkistä. Kotona on kyllä säännöt, mutta niistä voidaan tarpeen tullen joustaa.

– Niin, mitä varten säännöt yleensä ovat? Antamassa arjelle raamit vai siksi, että niitä noudatetaan sadistisuuteen saakka? Waltteri filosofoi.

Pienen pelon sairaus jätti Heidiin. Viime syksynä häneltä poistettiin varmuuden vuoksi munasarjat. Yhä hän kuulostelee kroppaansa ja jokainen poikkeava tuntemus herättää kysymyksen: eihän se vain ole syöpä?

– Onneksi ystävät huolehtivat siitä, ettei pelko saa liikaa valtaa.

Elokuussa 2017, kun ensimmäisistä syöpähoidoista oli kulunut vuosi, Heidi järjesti kotonaan Fuck Cancer -bileet. Hän kutsui sinne koko tukijoukkonsa, noin 80 ihmistä. Juhlien ajankohta päätettiin Waltterin keikkakalenterin mukaan, sillä Heidi halusi hänet ehdottomasti paikalle.

Illan kuluessa Waltteri esitti uudelleen kappaleen Silta yli synkän virran. Tällä kertaa myös esiintyjän silmät kostuivat.

Juttu on julkaistu Annassa 18/2019.

X