Julkkikset

Heidi Willman kehottaa puhumaan vaihdevuosista kumppanille: ”Vaikka minun ei joka päivä tekisi mieli, koen rakkautta ja halua”

Heidi Willmanin vaihdevuodet alkoivat jo nelikymppisenä leikkauksen jälkeen. – Olisin saanut operaatioon lykkäystä vielä muutaman vuoden, mutta koin oloni tikittäväksi aikapommiksi.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Sampo Korhonen

Vuosi sitten Heidi Willman aloitti kylmävesiuinnin, joka on tuonut helpotusta kuumiin aaltoihin ja parantanut aineenvaihduntaa. – Vedessä suljen silmäni ja keskityn vain olemiseen.

Heidi Willmanin vaihdevuodet alkoivat jo nelikymppisenä leikkauksen jälkeen. – Olisin saanut operaatioon lykkäystä vielä muutaman vuoden, mutta koin oloni tikittäväksi aikapommiksi.

Syksyllä vuonna 2018 yrittäjä Heidi Willmanin, 41, vaihdevuodet alkoivat rytinällä. Kaksi vuotta aikaisemmin todettu rintasyöpä oli vastikään hoidettu, jolloin myös molemmat rinnat oli poistettu. Sen jälkeen edessä oli munasarjojen poistoleikkaus. Tämä oli Heidin oma päätös, jonka hän teki, sillä häneltä löytyi syöpäriskiä kasvattava geenivirhe.

– Sain kuulla, että leikkaus käynnistäisi vaihdevuodet. Olisin saanut operaatioon lykkäystä vielä muutaman vuoden, mutta koin oloni tikittäväksi aikapommiksi.

Syöpähistorian vuoksi vaihdevuosi-oireiden lääkitseminen hormonein ei tullut kysymykseen, mutta Heidi ei huolestunut.

– Ajattelin, että antaa tulla vaan! Tärkeintä olisi se, että olisin terve. Ajattelin myös, että vaihdevuodet koittavat ennemmin tai myöhemmin kaikille naisille.

Muutama päivä leikkauksesta saapuivat voimakkaat kuumat aallot. Heidi sai kokea ne kunnolla ollessaan töissä asuntomessuilla haastattelijan roolissa.

– Päivä oli helteinen. Pidin mikkiä kädessäni, kun tunsin, miten hiki alkoi puskea naamasta. Toinen hikivana valui pitkin selkää. Silloin mietin, että tälle en voi nyt mitään. Haastattelun lopuksi päivittelin ääneen, että huh, jopas iski kuuma aalto.

Heidi on huomannut, että jos jokin asia jännittää tai tunteet ovat pinnassa, aallot tulevat herkemmin. Silloin hän ilmoittaa seuralaisilleen ottavansa aikalisän löyhy­telläkseen paitaa.

– Tieto siitä, että aallot ovat parissa minuutissa ohi, auttaa jaksamaan.

Heidi Willman sanoo, että vaihdevuosista puhuminen on parisuhteessa tärkeää

Vuosien varrella Heidi Willman on hakenut oireisiinsa apua luontaistuotteista, tuloksetta. Pahimmat kuumat aallot ovat jo hellittäneet, mutta katkonaisten unien kanssa hän painiskelee edelleen.

– Väsymyksen helpottamiseksi olen sallinut itselleni päiväunet tarpeen mukaan ja iltaisin laitan nappikuulokkeista soimaan meditatiivista musiikkia.

Säännöllisestä liikunnasta ja avantouinnista Heidi on löytänyt apua sekä kuumiin aaltoihin että unettomuuteen. Muiden naisten tarjoama vertaistuki on ollut arvokasta. Myös anteeksipyytämisen ja -saamisen tärkeys on noussut uuteen arvoonsa.

– Olen huomannut kiihtyväni turhankin helposti nollasta sataan. Pyydän nykyään herkästi anteeksi turhaa kimmastumistani.

Vaihdevuosista avoimesti puhuminen onkin Heidin mukaan etenkin parisuhteessa tärkeää – monestakin syystä.

– Seksielämä ei todellakaan pääty vaihdevuosiin. Olen kuitenkin sanonut puolisolleni, että vaikka minun ei joka päivä tekisikään mieli, koen häntä kohtaan rakkautta ja halua.

Vaihdevuosiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä Heidi toivoisi puhuttavan enemmän julkisuudessa. Myös somemaailmaan Heidi peräänkuuluttaa jokaiselle vapautta olla oma aito itsensä, niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä.

Juuri nyt, keskellä vaihdevuosia, elämä on kuitenkin ihanasti tasapainossa.

– Olen kiitollinen, että löysin rakkauden.

Juttu on julkaistu Annan numerossa 7/2023.

X